Kulcsszó: könyv

A nullává nem lett ember

A nullává nem lett ember

2019. szeptember 15. (vasárnap)

Mi a csuda lehet egy ajtón a házmester-luk? Aztán miféle a bagolyműszak? Emlékszem, először csak a türelmetlen kíváncsiság vezetett, hogy végére járjak, mit rejtenek e szavak. Aztán rájöttem: a könyv, amelyet olvasok, sokkal több nyelvi fordulatot kínál föl, mintsem hogy leragadhatnék egyes szavakon.

Olvasás, életre-halálra

Olvasás, életre-halálra

2018. szeptember 08. (szombat)

Kelj fel, régen szántanak; Csépeltél-e vetésre? Aki e kétsoros intelmet Szent Mihály havi ajánlásként a szántóvetőknek megfogalmazta, a XVI. század különös figurája volt. Újfaluból, a mai Esztergom pereméről indult a nagyvilágba. Krakkóba tartott, a földkerekség egyik legrégibb egyetemére, amely már két évszázada működött. Beiratkozott.

Könyv őrzi az alkotói munkásságot

Könyv őrzi az alkotói munkásságot

2018. január 12. (péntek)

Gombos István ötvös- és iparművészeti munkásságának negyven esztendejét bemutató könyv jelent meg a közelmúltban, a retrospektív életmű kiállításához kapcsolódóan. Tavasszal pedig a Pannon Oktatási Központban rendeznek be egy hasonló jellegű kiállítást a rajz és vizuális kultúra tantárgyra építve.

Libri - Ezer könyvet rejtettünk el az országban!

Libri - Ezer könyvet rejtettünk el az országban!

2017. december 11. (hétfő)

Vajon milyen lehet találni egy könyvet? Egy könyvet, ami csak a tiéd? Amit nem véletlenül hagyott el valaki, hanem azért, hogy te megtaláld? A Libri könyveket szeretne ajándékba adni. Sokat. Egészen pontosan ezret. Budapesttől Dunaújvároson át Debrecenig, több mint 20 városban.

Könyvbemutató, születésnapi köszöntővel

Könyvbemutató, születésnapi köszöntővel

2017. február 02. (csütörtök)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Birkás István kiállítást a filmvetítés mellett egy könyv is kiegészíti, mely a művész munkásságát mutatja be.

A föld gyermeke

A föld gyermeke

2016. augusztus 13. (szombat)

A kisfiú könyv fölé görnyed. Olvas. A borítón ott az író neve: Móricz Zsigmond, meg a cím: Árvácska. Gondolná az ember, hogy fiatal ő még ehhez, de a kezébe akadt, nagyapja kis könyvtárából való, hát júliusban nekiült.

Háztartásunktól a globális felelősségig

Háztartásunktól a globális felelősségig

2016. január 27. (szerda)

„Száz fát ültetek minden évben!” Ezzel a vállalással kezdte az idei esztendőt dr. Szabó István a Dunaújvárosi Egyetem docense, aki a fenntarthatóságról írt könyvet. És egyáltalán nem véletlen, hogy az angol nyelvű könyvnek a S.O.S.TAINABILITY címet adta.

Sorskönyvben ötven év képalkotása

Sorskönyvben ötven év képalkotása

2016. január 19. (kedd)

Impozáns könyvet, egyben városi kultúrtörténeti jelentőséggel bíró kiadványt mutatnak be szerdán a Kortárs Művészeti Intézetben. Az Úton címet viselő, Gáspár Aladár festőművész alkotásait és verseit tartalmazó könyv Dunaújváros és Székesfehérvár önkormányzatának támogatásával jelent meg.

Cselszövő

Cselszövő

2015. október 14. (szerda)

Tarjányi Péter és Dosek Rita népszerű történelmikalandregény-sorozatának második részében ismét megdöbbentő összefüggésekről rántja le a leplet: a Forradalmárból megismert Eszterházy grófra és Ritter nyomozóra az első világháború éveiben újabb megbízatások várnak.

A múltat nem eltörölni - Méry Péter könyve a városról

A múltat nem eltörölni - Méry Péter könyve a városról

2015. július 01. (szerda)

A zenész berkekből sokaknak ismerős lehet Méry Péter, aki 2012-ben alkotta meg a magyar popzene neves művészeinek (például Horváth Charlie, Keresztes Ildikó, Varga Miklós, Balázs Fecó) előadásával a Határtalan dal produkciót.

Kálnay Adél: mesék a múltból

Kálnay Adél: mesék a múltból

2015. május 18. (hétfő)

Régi képek címmel jelenik meg városunk József Attila-díjas írójának új kötete, melynek bemutatóját Szegeden tartják június 4-én, az ünnepi könyvhét nyitónapján.