Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bukovinai székelyekről szóló könyvtrilógia második kötetét mutatták be

doszerk - 2020. szeptember 4. 12:31

A bukovinai székelyek - második világháborút megelőző és azt követő - sorsát családtörténeten keresztül megismertető könyvtrilógia második darabját mutatták be csütörtökön Pécsen.

Gáspár Klára Székely szív címmel megjelent könyve a bukovinai székelyek életét, hányattatásait bemutató családi sorstörténet ihlette trilógia második része; az első kötet tavaly jelent meg Székely vér címmel.

A könyv történései a harmincas évek végén és azt követően játszódnak. Az Ambrus család életén keresztül mutatja be a kötet a népcsoport korabeli történetét. Olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miként éli meg a néhány éves gyermek székely-német keresztszüleinek Sziléziába telepítését, családjának kényszerűségből Bácskába való költözését.

A kötetet és annak szerzőjét méltatva Szili Katalin miniszterelnöki megbízott azt mondta: könnyed stílusban, kedvesen megírt, élvezetes olvasmányról van szó, amely regényessége mellett tartalmas információforrásként is szolgálhat a bukovinai székelyek történelme iránt érdeklődők számára.

A Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott: a népcsoport tagjai, bár rengeteg hányattatáson mentek keresztül, "ékszerként őrizték" identitásukat, nyelvüket, kultúrájukat, hagyományaikat. Azt mondta, "menekülés volt az életük", történelmi környezetük pedig jól jellemzi sok más közép-kelet-európai nép nehéz sorsát is. Ez utóbbi miatt Szili Katalin reményét fejezte ki, hogy a kötetek a későbbiekben más nyelveken is megjelennek majd.

A miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy Gáspár Klára kötete segítséget nyújt mindenki számára, aki szeretné megérteni a múlt század harmincas-negyvenes éveinek magyarországi történéseit, a háború kisemberekre gyakorolt hatását.

Gáspár Klára a szerzői kiadásban megjelenő kötetek második darabjáról azt mondta: a trilógia első, könnyedebb, romantikus hangvételű részével szemben a Székely szív - miután már a második világháború és a székelyek hányattatásainak idején játszódik - komorabb. Mint mondta, jelenleg is készül a háromrészes munka befejező darabja.

Az 1775-ben az osztrák császársághoz került Bukovina az ott élő tizenhárom nemzetiségnek köszönhetően a Habsburg Birodalom legszínesebb tartománya volt, amely az első világháború után Romániához, a második világháború után a Szovjetunióhoz és Romániához került. A régióból több népcsoportnak távoznia kellett, a székelyek - rövid bácskai tartózkodás után - 1944-ben telepedtek le Magyarországon a Völgységben, Tolna és Baranya megyében.

Forrás: mti.hu

Fotó: illusztráció

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!