Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"A mi Szalki-szigetünk" – kétszázötven ajándék példányt osztottak ki

doszerk - 2020. szeptember 15. 7:56

A mi Szalki-szigetünk című könyv írója, Éberhardt Béla, és kiadója-védnöke, Szemenyei István a Móricz Zsigmond iskolának, a Széchenyi gimnáziumnak, az Intercisa és a szalkszentmártoni múzeumnak ajánlott fel összesen 250 példányt a kiadványból. 

A Széchenyi István Gimnáziumban találkoztunk a napokban Éberhardt Béla erdőmérnökkel, Szemenyei Istvánnal, a Rudas középiskola, és Kratzmajer Zoltánnal, a "házigazda" gimnázium igazgatójával. Az esemény apropója egy könyv adományozás volt.

Kutatómunka és saját források

A szerző, Éberhardt Béla elmondta: könyvének témájául azért éppen a Szalki-szigetet választotta, mivel ez egy kissé mostohán kezelt területe Dunaújvárosnak, hiszen maga a város története számos kiadványban, sajtótermékben megjelent, azonban ez a tájegység kevésbé került az érdeklődés középpontjába, annak ellenére, hogy meglehetősen érdekes élővilággal rendelkezik. A szigetet saját szemével is volt alkalma tanulmányozni, hiszen gyermekkorában a város építésénél is jelen volt. Kifejtette: a Szalki-sziget amellett, hogy a város kikötőjének is otthont ad, a város vízbázisa, és természetesen a Vasmű miatt vasút is épült ezen a szakaszon. Ezek közül a leginkább hangsúlyos elem a vízbázis, hiszen már a kezdetekkor 15 ezer embert kellett ellátnia. Az akkori víz- és csatornahálózatért felelős társaság pedig rendkívül bravúrosan oldotta meg ezt a feladatot. Éberhardt Béla pedig saját szemével is láthatta a sziget alakulását, hiszen az általános iskola elvégzése után családjával Dunaújvárosba kerültek, ahol édesapja erdészként dolgozott: feladata volt a város és a gyár közti védő erdő telepítése. Mivel idővel ő is bekapcsolódott a munkálatokba, egy kocsis révén kapcsolatba került a Szalki-szigettel, hiszen a fuvaros a lovakat itt fürdette. Ennek köszönhetően a szerző a kezdetektől látta a kikötő kialakítását és az ehhez kapcsolódó munkálatokat. 

Nemcsak a forradalom

Eberhardt Béla megemlítette: 1956-ban a forradalom mellett még egy jelentős esemény érintette Dunaújvárost: egy dunai árvíz, amely főleg délebbre, Tolna megyében okozott károkat. Erről is viszonylag kevés információ lelhető fel. További érdekesség, hogy 1954 előtt, amikor is Sztálinvároshoz csatolták, korábban nem tartozott a Szalki-sziget a településhez, Dunapenteléhez. Hangsúlyozta: a könyv folytatását is megírta, mégpedig Szalkszentmárton felől megközelítve a szigetet. Ezt a könyvet teljes egészében elolvashatják érdeklődők honlapján, az eberhardt.hu oldalon. 

Jó kezekben

A kötet a dunaújvárosi Meritum Text Kiadó gondozásában, Szemenyei István közreműködésével látott napvilágot 2016-ban, így az adományozáson ő is részt vett. Elárulta: régi barátság fűzi a szerzőhöz, így megtiszteltetetésként élte meg, amikor megkereste, hogy segítse a kiadást. Megemlítette: több vállalkozótól és az önkormányzattól is segítséget kaptak. Ahogyan fogalmazott, hiánypótló műről van szó, amely turisztikai szempontból sem elhanyagolható értéket képvisel.  Mint elárulta: úgy vélték, a könyv kereskedelmi értékesítése nagyjából végéhez közeledik, ám meglátásuk szerint fontos lenne, hogy a mű még szélesebb körben eljuthasson az olvasókhoz, ezért úgy döntöttek, hogy az érintett települések közintézményei számára adomány formában felajánlanak összesen 250 példányt a kiadványból: 100- 100 darabot a Móricz és a Széchenyi iskoláknak, 40-et az Intercisa és 10-et a szalkszentmártoni múzeumnak. A kezdeményezés célja az volt, hogy a könyv a családokhoz kerülhessen, és jó kezekbe juthasson el. 
A felhasználásról természetesen a megajándékozott intézmények saját hatáskörben döntenek, semmilyen megkötés nincs az adományozó részéről, ám az egyeztetés során felmerült, hogy tanulmányi versenyeken jutalomként, esetleg kiemelkedő teljesítmények díjazásául szolgálnak majd a példányok. Az eseményen Kratzmajer Zoltán, a Széchenyi igazgatója egy dedikált könyvet is kapott Éberhardt Bélától. Az igazgató természetesen köszönetét fejezte ki és megtiszteltetésként kezeli a felajánlásokat.

Cs. L.

(A fotó archív felvétel)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

2021. jún. 11.

Új megközelítés és újszerű nézőpont, 60 szereplő, szép és ihletett élményt ígérő élő előadás – a Rácalmási Passiót a Jankovich Kúria mellett mutatják be vasárnap délután.

DSTV: június műtárgya a múzeumban

DSTV: június műtárgya a múzeumban

2021. jún. 11.

Avar kori tojásokra esett a választás az Intercisa Múzeum "Hónap műtárgya" sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A különleges leletegyüttest Buza Andrea régész-muzeológus mutatja be. Hangkép.

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

2021. jún. 09.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) nagyszabású retrospektív kiállítást rendez Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A tárlat pénteken este nyílik, és nemcsak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál. Legyenek, legyünk sokan!

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

2021. jún. 09.

Végre pótolják az áprilisban elmaradt szülinapi közösségi programot a Cimbora Klubban, emellett a nyári nyitva tartás menetrendjéről is tájékoztatta a betű barátait a József Attila Könyvtár.

Bartók: a pedagógusoknak szólt a taps!

Bartók: a pedagógusoknak szólt a taps!

2021. jún. 07.

Ünnepi online összeállítással köszöntötte a pedagógusokat a Bartók Kamaraszínház: a színes irodalmi válogatás a pedagógusnapon, azaz vasárnap este debütált – mutatom máris!

Metal Factory: zúzós, húzós kínálat

Metal Factory: zúzós, húzós kínálat

2021. jún. 04.

Az alaphíreket már megírtuk a közelmúltban, idén a Rockmaraton helyén és idején – a Szalki-szigeten július 5-10. között – a Meal Factory elnevezésű programsorozatra várják a metal, hc, punk és rock híveit. Azóta befutott a teljes kínálat is, mutatom!

DSTV: táborba csalogat az MMK

DSTV: táborba csalogat az MMK

2021. jún. 04.

Újra lesz nyári tábor az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. A tervek szerint négy különböző témájú egyhetes táborral várják az intézmény munkatársai a kikapcsolódásra vágyó fiatalokat június 21-től július 16-ig. Hangkép.