Dunaújváros Hetilap

Köszönet és segítség a segítőknek

2020. július 31. (péntek) 16:33 - Öcaline

Nem feledkezett meg a vírushelyzet időszakában kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozókról Dunaújváros önkormányzata. Ebben a témában "Segítség a segítőknek" címmel tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester. 

A sajtótájékoztatón elsőként Dunaújváros első embere kapott szót. Pintér Tamás polgármester hangsúlyozta: a különleges helyzetben is áldozatos munkát végzőkről semmiképpen sem szabad megfeledkeznie a városvezetésnek.

"Nem lehetünk elég hálásak"

A vírushelyzet hónapjai bizonyították, hogy Dunaújvárosban rengeteg olyan ember él, akik készséggel segítenek a leginkább rászorulóknak, akár a magánéletük feláldozásával is. Az önkormányzati dolgozóknak már többször köszönetet mondtak, ám közülük is kiemelkednek a szociális szféra munkatársai: a betegek, az idősek segítségnyújtása mindnyájunk számára morális kötelesség. Azok, akik ellátták ezeket a feladatokat, akár saját egészségüket is kockáztatták munkájuk során. Ők különösen jól tudják, mennyire sokan küzdöttek a bezártság érzésével. Külön kiemelném az ESZI dolgozóit, akik tapasztalhatták, hogy gondozottjaik számára komoly lelki terhet jelentett, hogy a látogatási tilalom miatt nem láthatták unokáikat, családtagjaikat. Az áldozat azonban eredményes volt, hiszen az intézmény falain kívül sikerült tartani. A Családok Átmeneti Otthonában szintén meg kellett küzdeni ezekkel a nehézségekkel – mondta el Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere.

Gazdálkodj okosan!

Hozzátette: nem titok, hogy az önkormányzat szűkös anyagi lehetőségekkel rendelkezik, ám a Rajta Újváros frakció számára kiemelten fontos, hogy elismerjük azoknak az embereknek a munkáját, akik kivették a részüket a rászoruló emberek gondozásából a krízishelyzetben. 
Összesen 17 millió forintot különítettünk el a legutóbbi közgyűlés alkalmával arra a célra, hogy anyagilag is elismerhessük az ő munkájukat. A legtöbben már megkapták ezt a juttatást, azonban szeretném személyesen is megköszönni kiemelkedő teljesítményüket. Egyúttal megköszönöm Szabó Zsolt alpolgármester munkáját is, aki takaros pénzügyi szakemberként még ebben a nehéz helyzetben is el tudott különíteni arra büdzsét, hogy jutalmazni tudjuk ezeket az embereket- tette hozzá Pintér Tamás.

A legjobb befektetés az elégedettség

Szabó Zsolt alpolgármester elmondta: a legjobb befektetés az önkormányzat számára, ha a dunaújvárosi lakosok elégedetten, megbecsülten élhetik mindennapjaikat. Kiemelte: a legutóbbi közgyűlés alkalmával elfogadták azt a rendeletet, amelynek célja, hogy az ESZI-ben, az Útkeresés Segítő Szolgálat Családok Átmeneti Otthonában, és a Jószolgálati Otthon Közalapítvány fogyatékos személyeket gondozó intézményében dolgozókat támogassák. Ezzel kívánják elismerni a vírushelyzet hónapjaiban nyújtott többletmunkát. Emberségből, méltóságból, és szakmai elkötelezettségből jelesre vizsgáztak- fogalmazott Szabó Zsolt. Annál is inkább, mert a kormányzat „megfeledkezett” ezekről az emberekről – mondta el az alpolgármester. Emiatt az önkormányzat lehetőségeihez képest szeretné honorálni az erőfeszítéseket, ezért az ESZI számára 15 millió forintot, a Jószolgálati Otthon Közalapítvány számára 1 millió, és illetve a Családok Átmeneti Otthona számára szintén egymillió forintot biztosítanak arra, hogy munkatársaikat jutalmazzák. 

A legtöbb, mi adható

A támogatás összesen 200 dolgozót érint, ebből 150 fő már meg is kaphatta a pénzügyi ellentételezést. Körülményeinkhez képest ez a fejenként körülbelül bruttó 85 ezer forint volt a legtöbb, amit adhattunk – árulta el Szabó Zsolt, aki hozzátette: az érintettek olyan munkát végeztek el, ami bármekkora összeget megérdemelt volna. Kiemelte: teljes mellszélességgel támogatják szakmai, és erkölcsi szempontok alapján munkavégzésüket a városvezetés részéről, és abban bízik, hogy továbbra is számíthatnak majd áldozatos, lelkiismeretes tevékenységükre.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DKIK: "Csak együtt lehetünk eredményesek!"

DKIK: "Csak együtt lehetünk eredményesek!"

2020. szeptember 29. (kedd)

Nagy többséggel választották újra a közelmúltban szervezett tisztújítás során, újabb ciklusra kapott bizalmat a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöki teendőinek ellátására Králik Gyula. Az elmúlt időszak eredményei mellett a (közel)jövő terveiről is nyilatkozott. Interjú.

Tizenegy napirendről döntöttek délelőtt a Városházán

Tizenegy napirendről döntöttek délelőtt a Városházán

2020. szeptember 29. (kedd)

Rendkívüli közgyűlést tartott Dunaújváros Önkormányzata szeptember 29-én, kedden a Városháza "C" szárnyában. Az eseményen tizenegy napirendi pontban szavaztak a döntéshozók, melyek többek között: az élményfürdőt, valamint a kézilabda csapatot is érintették.

Hulladékgyűjtés: így is, úgy is, volt is, lesz is (galériával és videóval)

Hulladékgyűjtés: így is, úgy is, volt is, lesz is (galériával és videóval)

2020. szeptember 29. (kedd)

Sikeresen debütált az új lomtalanítási szisztéma a Római városrészben a hét végén, a folytatásban komoly sorozatra készülnek: a lomtalanítás a Béke városrészben folytatódik, az elektronikai és fémhulladék gyűjtésére három napon öt városrészben, összesen hét helyszínen nyílik lehetőség.

Reform az autóbusz-közlekedésben

Reform az autóbusz-közlekedésben

2020. szeptember 28. (hétfő)

A helyi autóbusz-közlekedés fejlesztéséről, annak tervezett változtatásairól döntött Dunaújváros önkormányzatának közgyűlése. A képviselők a Volánbusz helyi szervezetével egyeztetve dolgoznak azon, hogy a városlakók számára kedvezőbb szolgáltatást biztosítsanak a tömegközlekedésben.

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

2020. szeptember 28. (hétfő)

Folytatódik a korábban megígért faültetés a Vasmű úton. Az eredetileg tavaszra tervezett ültetést a rendezetlen közműhelyzet miatt kellett őszre halasztani. 

Rendkívüli tizenegyes: közgyűlés tart kedden a testület

Rendkívüli tizenegyes: közgyűlés tart kedden a testület

2020. szeptember 28. (hétfő)

Rendkívüli közgyűlést tart Dunaújváros önkormányzata a Városháza "C" szárnyában szeptember 29-én, kedden. Az eseményen tizenegy napirendi pontban szavaznak majd a döntéshozók. Ezek egyebek mellett az élményfürdőt, valamint a kézilabda csapatot is érintik majd. 

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Gyökeres változtatásra készül a város elavult buszközlekedése terén az önkormányzat. A város hivatalos honlapján is elérhető az az online kérdőív, amely a lakosság véleményét és javaslatait gyűjti össze. Felhívás és közvetlen elérhetőség máris itt!