Dunaújváros Hetilap

Összehangolt együttműködés az egészségmegőrzés terén

2020. július 20. (hétfő) 11:09 - doszerk

A Kortárs Művészeti Intézet és az MMK után az Egészségmegőrzési Központba látogatott el Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a napokban. Az intézménybejárás során szó esett a vírushelyzet időszakának feladatairól és a jövő terveiről is.

Barta Endre hangsúlyozta: a kijárási korlátozás ideje alatt felosztották a teendőket a városi intézmények körében, szoros együttműködés alakult ki mind az önkormányzat, mind pedig a résztvevő szervezetek között – amit a jövőben is ápolni szeretnének, sőt, akár még szorosabb együttműködések alakulhatnak ki.

Fókuszban a feladatok

Mint közismert, a kritikus hetekben-hónapokban a kijárási korlátozás nehéz helyzetbe hozta egyebek mellett az időskorú lakosokat, akik nehezen tudták megoldani a receptkiváltást, esetleg a napi bevásárlást is, vagy éppen a vírusfertőzés elkerülése okán nem volt tanácsos elhagyniuk otthonaikat. Számukra is segítséget nyújtott Dunaújváros önkormányzata, amely a feladatok átcsoportosításával mindenki számára vállalható megoldást tudott kidolgozni. 
Szoros együttműködés volt jóban-rosszban – erről is beszélt az Egészségmegőrzési Központban tett látogatása alkalmával Barta Endre. A alpolgármester kiemelte: egyfelől a 70 év felettiek bevásárlásában segítettek a központ munkatársai, másrészt saját szabadidejük egy részét is feláldozva pszichológiai segítséget is nyújtottak a veszélyhelyzet ideje alatt egy "forró drót" üzemeltetésével. Hozzátette: fontos látni, hogy melyik szervezet milyen feladatokat tud legjobban ellátni, hogyan lehet őket bevonni a közös munkába. Az együttműködés sikeres, és egyre jobban működik, ezáltal nincs fejetlenség, összhangban dolgoznak együtt, az önkormányzat pedig egyfajta menedzsment-feladatot lát el. 

Utórezgések

Klein Judit, az Egészségmegőrzési Központ vezetője a látogatás során elmondta: a veszélyhelyzet ideje alatt teljesen online módban működött intézetük. A védőnők, az ifjúsági orvosi szolgálat munkatársai csak a közelmúltban tértek vissza a hagyományos működéshez, ám figyelnek a távolságtartásra és a megfelelő biztonságra. A központ vezetője kiemelte: a mentálhigiénés segélyszolgálatuk iránt a veszélyhelyzet elmúltával nőtt meg az igény. Mint mondta: a feszültségek feldolgozása most kezdődik meg – egy adott helyzetben az emberek mozgósítják erőforrásaikat, ám annak csendesedésével felélénkül az összegyűlt stressz és szorongás. Hozzátette: a közelmúltban befejezték a szakmára jelentkező kilencedikesek orvosi szűrő vizsgálatát, a területi védőnők pedig visszatértek a személyes kontaktusos munkavégzéshez, tehát nagyjából a vírus előtti állapotba rendeződött vissza az intézmény mindennapi feladatköre.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Duna Dog Center Alapítvány: a cél a felelős állattartással kapcsolatos hiteles információk megosztása

Duna Dog Center Alapítvány: a cél a felelős állattartással kapcsolatos hiteles információk megosztása

2020. augusztus 14. (péntek)

Második alkalommal szervezte meg gyermektáborát a Duna Dog Center Alapítvány: a szervezet bevallott célja, hogy már fiatal korban megismertesse a későbbi kutya tulajdonosokkal a felelős állattartással kapcsolatos fontos és hasznos tudnivalókat. Ebben a kezdeményezésben Dunaújváros önkormányzata is partner, így egyebek amellett, hogy óvodákba és általános iskolákba is ellátogatnak majd az alapítvány tagjai, egy médiakampányban is megosztják majd tudásukat, tapasztalataikat a szakértők.

DSTV | Szükségszerű lépések

DSTV | Szükségszerű lépések

2020. augusztus 13. (csütörtök)

A felhalmozódott hulladék miatt a rendszeres takarítás mellett rendkívüli tisztításra is szükség volt a Városháza téri szökőkútban. A DVG. Zrt. szakembereinek a szivattyút is ki kellett cserélnie. Mezei Zsolt alpolgármester elmondta: a jelentős költségekkel járó munkálatok megelőzhetőek lennének, amennyiben a szökőkutat teleszemetelő polgárok több felelősséget mutatnának.

Koronavírus/Pollenhelyzet - A jellemző tünetekről tájékoztattak

Koronavírus/Pollenhelyzet - A jellemző tünetekről tájékoztattak

2020. augusztus 13. (csütörtök)

A koronavírus és az allergia tüneteinek beazonosításához tett közzé tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán.

Ki kapja a rangos elismerést?

Ki kapja a rangos elismerést?

2020. augusztus 13. (csütörtök)

2020. szeptember 20-ig bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított.

Újra nyit az uszoda – várhatóan már szombaton

Újra nyit az uszoda – várhatóan már szombaton

2020. augusztus 12. (szerda)

Jelenleg is gőzerővel folynak a DVG Zrt. szakemberei által végzett helyreállító munkálatok a Fabó Éva Sportuszodában. A létesítmény szauna részlegében még augusztus 1-jén, szombaton hajnalban keletkezett tűz – de várhatóan szombaton újra átadhatják a nagyközönségnek a sportbázist, adta hírül a város hivatalos oldala.

Az ablakon dobálták ki a szemetet

Az ablakon dobálták ki a szemetet

2020. augusztus 12. (szerda)

Egy lakó hívása ébresztette szerda reggel Motyovszki Mátyást, a 3. számú körzet önkormányzati képviselőjét: a szokatlan ébresztőből nem mindennapi "szemétügy" kerekedett.

DSTV: tudja, mi az izomdiszmorfia? Tessék!

DSTV: tudja, mi az izomdiszmorfia? Tessék!

2020. augusztus 12. (szerda)

Testsúly, testtömeg index és hasi zsír vizsgálatot is végeznek az Egészségfejlesztési Irodában, derül ki a DSTV egészségőr riportjából. Az összeállításban a leggyakoribb (és a ritka) testképzavarokról is szó esik. Tudja, mi az izomdiszmorfia? Itt a lehetőség!