Dunaújváros Hetilap

Összehangolt együttműködés az egészségmegőrzés terén

doszerk - 2020. július 20. 11:09

A Kortárs Művészeti Intézet és az MMK után az Egészségmegőrzési Központba látogatott el Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a napokban. Az intézménybejárás során szó esett a vírushelyzet időszakának feladatairól és a jövő terveiről is.

Barta Endre hangsúlyozta: a kijárási korlátozás ideje alatt felosztották a teendőket a városi intézmények körében, szoros együttműködés alakult ki mind az önkormányzat, mind pedig a résztvevő szervezetek között – amit a jövőben is ápolni szeretnének, sőt, akár még szorosabb együttműködések alakulhatnak ki.

Fókuszban a feladatok

Mint közismert, a kritikus hetekben-hónapokban a kijárási korlátozás nehéz helyzetbe hozta egyebek mellett az időskorú lakosokat, akik nehezen tudták megoldani a receptkiváltást, esetleg a napi bevásárlást is, vagy éppen a vírusfertőzés elkerülése okán nem volt tanácsos elhagyniuk otthonaikat. Számukra is segítséget nyújtott Dunaújváros önkormányzata, amely a feladatok átcsoportosításával mindenki számára vállalható megoldást tudott kidolgozni. 
Szoros együttműködés volt jóban-rosszban – erről is beszélt az Egészségmegőrzési Központban tett látogatása alkalmával Barta Endre. A alpolgármester kiemelte: egyfelől a 70 év felettiek bevásárlásában segítettek a központ munkatársai, másrészt saját szabadidejük egy részét is feláldozva pszichológiai segítséget is nyújtottak a veszélyhelyzet ideje alatt egy "forró drót" üzemeltetésével. Hozzátette: fontos látni, hogy melyik szervezet milyen feladatokat tud legjobban ellátni, hogyan lehet őket bevonni a közös munkába. Az együttműködés sikeres, és egyre jobban működik, ezáltal nincs fejetlenség, összhangban dolgoznak együtt, az önkormányzat pedig egyfajta menedzsment-feladatot lát el. 

Utórezgések

Klein Judit, az Egészségmegőrzési Központ vezetője a látogatás során elmondta: a veszélyhelyzet ideje alatt teljesen online módban működött intézetük. A védőnők, az ifjúsági orvosi szolgálat munkatársai csak a közelmúltban tértek vissza a hagyományos működéshez, ám figyelnek a távolságtartásra és a megfelelő biztonságra. A központ vezetője kiemelte: a mentálhigiénés segélyszolgálatuk iránt a veszélyhelyzet elmúltával nőtt meg az igény. Mint mondta: a feszültségek feldolgozása most kezdődik meg – egy adott helyzetben az emberek mozgósítják erőforrásaikat, ám annak csendesedésével felélénkül az összegyűlt stressz és szorongás. Hozzátette: a közelmúltban befejezték a szakmára jelentkező kilencedikesek orvosi szűrő vizsgálatát, a területi védőnők pedig visszatértek a személyes kontaktusos munkavégzéshez, tehát nagyjából a vírus előtti állapotba rendeződött vissza az intézmény mindennapi feladatköre.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Nyári körkép: sorra nyitnak a "helyek" Dunaújvárosban

Nyári körkép: sorra nyitnak a "helyek" Dunaújvárosban

2021. jún. 13.

A tervek szerint rengeteg program és kikapcsolódási lehetőség vár nyáron az érdeklődőkre Dunaújvárosban. Sorra nyitnak a közösségi terek, helyek – igaz, a belépés szabályai még szigorúak.

DSTV: újra nyitva az Adománykuckó

DSTV: újra nyitva az Adománykuckó

2021. jún. 13.

Ismét megnyitotta kapuját az Adománykuckó a Római városrészben, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítő csapat tagjai számos programmal várják majd a lakókat – több vállalkozó és magánember csatlakozásával. Hangkép.

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

2021. jún. 11.

A Kertváros, a Bagolyvár és a Barsi Dénes utca kerül sorra – ráadásul az utóbbi két gyűjtőponton elektromos hulladék konténere is várja a használaton kívüli holmikat!

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

2021. jún. 10.

Az alaphírt már megírtuk, ezúttal a város hivatalos oldalán megjelent összegzés ajánlásait vesszük sorra  a ma este kezdődő szúnyoggyérítés  kapcsán. Vízgyülem a hajtás után.

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

2021. jún. 09.

Orvosi rendelők infrastrukturális fejlesztésére és felújítására nyert összesen 196,74 millió forint európai uniós támogatást a város önkormányzata. Közlemény.

DSTV: jeles napi visszanéző

DSTV: jeles napi visszanéző

2021. jún. 09.

Pedagógus életpályákat mutat be a DSTV ünnepnapi összeállítása. Tanári pályafutás, pedagógusi szerepvállalás, hivatástudat és jó értelemben vett megszállottság – a jelen különleges kihívásainak tükrében. Hangkép.
 

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

2021. jún. 08.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány kuratóriumi elnöke 70 évesen távozott az élők sorából – pótolhatatlan űrt hagyva maga után a fogyatékkal élők helyi ellátása terén. Nekrológ.