Szőlőszem: cumisüveg-tanácsok

2020. július 12. (vasárnap) 20:09 - doszerk

"Hogyan szoktassam le a gyerekemet a cumisüvegről?" A kérdést egy kislány anyukája tette fel nekem. Mielőtt kitérnék erre (hamarosan, egy másik írásban), muszáj mesélnem arról, hogy miért érdemes elkerülni a cumisüveg használatát babánk táplálása során. Bartus-Preizler Gabriella dietetikus tipptára.

A következő tanácsom kismamáknak, leendő anyukáknak szól!
Optimális esetben a csecsemők táplálásához nincs szükségünk cumisüvegre, hiszen a mellünkből tápláljuk őket. Valamiért mégis a mai napig nagyon sok babakelengye listán szerepel a cumisüveg, annak ellenére, hogy tudjuk: használata megzavarhatja a csecsemőt a szopásban, így sajnos az anyatejes táplálás sikeressége is veszélybe kerülhet. Ennek az az oka, hogy a babának más technikára van szüksége ahhoz, hogy kiszívja a tejet az anyamellből, és más technikára, hogy a cumisüvegből – és ez könnyen összezavarhatja őt. (Lehet, hogy már te is hallottad a „cumizavar” kifejezést).⁣
Igen ám, de az élet gyakran nem várt kihívások elé állít minket. Csak néhány példa: az újszülött babánk nem tudja bekapni a mellbimbónkat; hiába szopik látszólag hatékonyan, nem gyarapszik megfelelően a súlya; aluszékony, emiatt nem szopizik eleget a mellünkből.
Ezekben az esetben sem ajánlott „egyből” cumisüveghez nyúlnunk.; tanácsos kikérni szakember (az orvosunk vagy védőnőnk, a csecsemős nővérek, esetleg a szoptatási tanácsadó) véleményét – aki segíthet a legmegfelelőbb táplálási mód kiválasztásában.⁣
Például megmutatja, hogyan helyezzük helyesen mellre a babát, vagy hogyan tudjuk ideiglenesen pohárból vagy etetőfecskendő segítségével táplálni gyermekünket.
Figyelem! Minden baba-anya páros más! Vagyis ami másnak bevált, nálatok nem feltétlenül működik, ezért fontos, hogy a sokszor céltalan vagy éppen káros „kísérletezgetés” helyett a szakértőkre hallgassatok. Remélem, hamarosan természetes lesz, hogy minden kórházban megkapják a megfelelő támogatást az újdonsült édesanyák a cumisüveg nélküli, természetes tápláláshoz. ⁣

Bartus-Preizler Gabriella

További posztok a Szőlőszem facebook felületén: Szőlőszem (katt) >>

(A kép illusztráció a Pixabay oldalról)

A rovat további hírei: Mozaik

Időjárás: jó kedvvel, hőséggel

Időjárás: jó kedvvel, hőséggel

2020. augusztus 08. (szombat)

futott be a szombat, kedves olvasó, mára biztos nem érvényes a Tom Paine című darab legendás kaposvári előadásának legendás aranymondása: "Itt fogsz megfagyni, haver!" 

Folytatódik az élményözön – itt a Fürdőnk Élménydélutánja!

Folytatódik az élményözön – itt a Fürdőnk Élménydélutánja!

2020. augusztus 07. (péntek)

Ismét lehet csobbanni, ezúttal a Fürdőnk Élménydélutánja fantázianevű eseményre csalogatják az vendégeket. A Tourinform Iroda programjának helyszíne az élményfürdő lesz szombaton, adta hírül a város hivatalos weboldala. 

Babahordozás: újkori hóbort vagy több ennél?

Babahordozás: újkori hóbort vagy több ennél?

2020. augusztus 07. (péntek)

A szakemberek egyöntetű álláspontja, hogy a babahordozás fantasztikusan jó hatással van mind a babára, mind az anyára – de mégis mi ez? Valami újkori hóbort, vagy gyökerei régebbre nyúlnak vissza? Horváth Zsuzsi tanár, a 4MOM nevű szervezet egyik vezetője, BBBI babahordozási tanácsadó vendégposztja válaszol.

Eső után szúnyogok – előzzük meg együtt az inváziót!

Eső után szúnyogok – előzzük meg együtt az inváziót!

2020. augusztus 07. (péntek)

Az elmúlt napok csapadékos időjárása, meg a mostani meleg kedvez a szúnyogtenyészetek kialakulásának – a megelőzés fontosságára figyelmeztetnek a szakemberek. Közös erővel a vízgyülemek ellen, szakmai tipptár a hajtás után!

Időjárás: ma már végig derült idő, kirobbanó nyár vár ránk!

Időjárás: ma már végig derült idő, kirobbanó nyár vár ránk!

2020. augusztus 07. (péntek)

Ne ragozzuk: kutya meleg lesz!

Időjárás: délelőtt még ősz, délután már nyár

Időjárás: délelőtt még ősz, délután már nyár

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Véget ér a csapadékos, változékony, mozgalmas periódus, délutántó derült, napos idő várható országszerte; vagyis: visszatér a nyár!

"Hello me": Hogyan ismerhető fel a kiégés?

"Hello me": Hogyan ismerhető fel a kiégés?

2020. augusztus 05. (szerda)

A kiégés szindróma mára mindenki számára ismert fogalom, azonban még így is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a jelentőségét. A kiégés ugyanis nem egyszerű fáradtság vagy munkahelyi nehézség – hanem olyan állapot, ami igazoltan negatív hatást gyakorol az egészségünkre, a társas kapcsolatainkra, és a teljesítményünkre is. Harsányi Kata pszichológus elemez.