Dunaújváros Hetilap

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

2020. július 13. (hétfő) 17:40 - Öcaline

Hitelesítették a polgármesteri hivatal EMAS környezetvédelmi vezetési rendszerét, amely már 2007 óta sikeresen működik az önkormányzatnál. A rendszer lényege, hogy a hivatal a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, és a dolgozók is a környezettudatosság jegyében végzik mindennapi munkájukat. 

Szelektív hulladékgyűjés, anyag- és energia takarékos megoldások alkalmazása, (lehetőség szerint) az elektronikus ügyintézés szorgalmazása – csak néhány az önkormányzat és a polgármesteri hivatal főbb kitűzött környezetpolitikai céljai közül, amelyet 2019 novemberében újítottak meg. Ez is része ugyanis a közelmúltban sikeresen hitelesített EMAS rendszernek.

A jó példa is ragadós

Szabó Zsolt alpolgármester szerint a környezettudatosságot illetően a legjobb, ha önmagunkkal mutatunk példát – a jó példa "ragadós", nyomatékosította a városvezet:
– Nagyon fontosnak érzem, hogy otthon és az irodában is szelektíven gyűjtöm a szemetet, odafigyelek az ökológiai lábnyomom csökkentésére, ha tehetem, biciklivel járok. Azt fontos hangsúlyozni és rendbe tenni a fejekben, hogy a környezettudatosság  nem egy úri  huncutság, hanem út a gyermekeink biztonságos jövője felé.

Szabó Zsolt érdeklődésünkre azt is elárulta, bízik abban, hogy minél több emberben erősödik a környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód – ami visszaköszön az egyéni döntésekben és életmódban egyaránt. 

"Zöldítés" – a gyakorlatban is

A hitelesítés részleteit dr. Petrovickijné Angerer Ildikó, a hivatal környezetvédelmi főtanácsosa összegezte:
– 2007 óta sikeresen működtetjük ezt a rendszert, amelynek hitelesítését 3 évente kell megújítani. Ez az úgynevezett felülvizsgálati hitelesítési eljárás, ahol egy audit részeként megbizonyosodnak arról, hogy működik-e ez a rendszer.  Ez fejeződött be június derekán – jelen pillanatban 2023 januárjáig érvényes a nyilvántartásba vételi okiratunk, amelyet az országos környezetvédelmi hatóság állít ki.

A főtanácsos érdeklődésünkre a hivatalis működés "zöldítésének" részleteiről is beszámolt. Mint mondta, a Városházán a környezetvédelmi szempontokat lehetőség szerint az előtérbe helyezve végzik a munkát?
– Maximálisan takarékoskodunk az energiaforrásokkal, a természeti forrásokkal (villany, áram, víz, papír). Környezetbarát módon igyekszünk dolgozni, a munkánk során a környezetvédelmet  tartjuk szem előtt. Nagyon fontos, hogy folyamatosan fejlesztenünk kell a környezetvédelmi teljesítményünket. Az például nagyon jó gyakorlat, hogy az új városvezetés nem papír alapon kapja az előterjesztéseket, hanem elektronikusan kéri. Megóvjuk a környezetet, hiszen a papírhoz nem kell a természeti erőforrásainkat kihasználni. Megújítottuk környezeti politikánkat is, ez azt jelenti, hogy a vezetőség is elkötelezett, hogy a környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyezi és környezettudatosan végzi a munkáját. Gondolok itt például arra, hogy ha elhagyjuk az irodát, lekapcsoljuk a villanyt, a számítógépet, és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. A környezeti politika lényege a környezettudatos magatartás elterjesztése.” 
Dr. Petrovickijné Angerer Ildikó hozzátette még, hogy jelenleg is dolgoznak a Környezetvédelmi Nyilatkozat frissítésén – amelyből nyomdai és elektronikus kiadvány is készül.

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu; cimlap- és nyitókép: Pixabay)
 

A rovat további hírei: Közélet

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

2020. augusztus 07. (péntek)

A lakók megkeresésére a körzet problémáit, a lehetséges megoldásokat vizsgálta Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere – ezúttal önkormányzati képviselőként.

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 06. (csütörtök)

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

2020. augusztus 05. (szerda)

Megváltozik a szokásos adó- és számviteli tanácsadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában: augusztus 6. helyett 13-án, azaz jövő csütörtökön érdeklődhetnek az aktuális adóügyekről a vállalkozók.

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen tizenhat pontról szavazott nyilvánosan és kettőről zártkörűen Dunaújváros közgyűlése a ma délelőtti rendkívüli ülésen. A sporttámogatások mellett a színház alapító okiratának módosítása, illetve a múzeum felújításai is napirenden volt.

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen negyvennyolc új bölcsődei férőhely és tíz új munkahely létrehozását jelentette be Szabó Zsolt. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be a közeljövőben várható beruházásról, amely során két bölcsőde, a Barátság városrészben található Hétszínvirág és a technikumi Zengő- Bongó intézmény fejlesztése megy majd végbe. 

A lakókért, de nem a sport ellen

A lakókért, de nem a sport ellen

2020. augusztus 04. (kedd)

Folyamatosan követi a lakók észrevételeit, jelzéseit Barta Endre: Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere ezúttal választókörzetében hallgatta meg egy tömbház lakóit az általuk jelzett probléma kapcsán, és nyomatékosította: mindenképpen lépéseket tesznek azért, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen.