Virágzik a parlagfű – kezdődik a szenvedés

2020. július 30. (csütörtök) 18:40 - doszerk

Virágzik a parlagfű, ami sok, allergiával küzdő embert érint. A tünetekről és a vizsgálatokról dr. Vidák Zsolt, a Szent Pantaleon Kórház tüdőgyógyász főorvosa nyilatkozott.

Ha nyár, akkor parlagfű. Nem egyszerű azonban eldönteni, hogy valóban krónikus allergiás reakció okoz-e bizonyos tüneteket, vagy csupán akut fertőzésről van szó. 

Széna-e, vagy szalma?

Orrfolyást, tüsszögést, könnyezést vírusos fertőzés is okozhat, ezért az első lépés ennek tisztázása. Ennek legegyszerűbb módja a háziorvosi kivizsgálása- kezdte a Dunaújváros TV-nek adott interjúját dr. Vidák Zsolt tüdőgyógyász főorvos. A diagnózis megállapítását nehezítheti, hogy a kettő (allergia és vírusos fertőzés) akár egyidejűleg is jelentkezhet – tette hozzá. A pollenszezonban, ami már márciusban kezdetét veszi, amennyiben valaki hasonló tüneteket tapasztal, mint a tavalyi év hasonló időszakában, nagy valószínűséggel allergiás lehet, és ezáltal saját maga is könnyen megállapíthatja, melyik virág okozza számára a kellemetlenséget, mondta el a főorvos.

Többféle lehetőség

Amennyiben mégis szükség van a vizsgálatra, bőr teszttel, vagy vérvétellel állapítható meg, hogy allergiáról van-e szó. Mint azt Vidák Zsolt kifejtette: utóbbi meglehetősen specifikus és amellett, hogy nagyobb mennyiségű pollenekre való allergiát, bizonyos ételekre, összetevőkre való érzékenységet is kimutat. Itt egy különleges ellenanyag- szintet határoznak meg.

Akinél diagnosztizálják az allergiát valamilyen pollenre, virágra, annak érdemes már a tünetek megjelenése előtt megkezdenie a felkészülést: akár recept nélkül kapható antihisztaminok szedésével, ami főként az olyan helyzetekben lehet előnyös, amikor a szakorvosokhoz való eljutás csak jelentős késedelemmel oldható meg. Fontos azonban tudni, hogy aki bőrtesztre készül, az 5-6 nappal a vizsgálat előtt el kell hagyja az antihisztamin szedését, hiszen ez befolyásolhatja az eredményt, ezért a leginkább ajánlott az őszi- téli időszakban elvégezni a vizsgálatot. Kiemelte: az antihisztamin a vérvétel eredményére nincs hatással. 

Enyhülést hozó praktikák

Dr. Vidák Zsolt elmondta: rendkívül kézenfekvő módszerek is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy saját magunk is enyhítsük az allergiás tüneteket. Hölgyek esetében például fontos a gyakori hajmosás, amennyiben hosszabb frizurájuk van, hiszen a pollenek megtapadhatnak a hajszálakon. Emellett egy ismert tévhit, hogy a száraz, meleg időben jobban szállnak az allergiát kiváltó fűfélék virágporai, hiszen a csapadékosabb időben a vízcseppekhez, esőcseppekhez tapadnak a pollenek, amik aztán letapadnak a mélyebb légrétegekbe, ezért eső után felerősödhetnek az allergiás tünetek, amelyek száraz időben ritkulnak. Ahogyan a főorvos fogalmazott, a parlagfű a leginkább agresszív pollenfajta. Emellett a fekete üröm is virágzik napjainkban. Az arra érzékenyeknek célszerű már most elkezdeni az antihisztamin használatát, a tünetek erősödése esetén pedig orr- és szemcsepp alkalmazása javallott.

Cs. L.

(Címlap- és nyitókép: Pixabay; belső oldali kép: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Terítéken: klassz klasszikusok + koviubi!

Terítéken: klassz klasszikusok + koviubi!

2020. augusztus 15. (szombat)

Két tematikus tervem is gellert kapott, de nem hátráltam meg a feladattól: mivel aktuálisan eljött a kovászos uborka nagy korszaka, hát most erre építettem a Terítéken Dunaújváros és környéke csoport nagy klasszikusai inspirálta összegzést.  Vigyázat, szokás szerint nyálcsordító képek!

Az ország nagy részén zivatarokra figyelmeztetnek

Az ország nagy részén zivatarokra figyelmeztetnek

2020. augusztus 15. (szombat)

Zivatarveszély miatt csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Közösségi finanszírozásból épülhet meg a vörös pandák kifutója a Pécsi Állatkertben

Közösségi finanszírozásból épülhet meg a vörös pandák kifutója a Pécsi Állatkertben

2020. augusztus 14. (péntek)

Közösségi finanszírozással, adományoknak köszönhetően tud kifutót építeni az ősszel érkező vörös pandák számára a fennállásának hatvanadik évfordulóját idén ünneplő Pécsi Állatkert.

Időjárás: zivataros péntek

Időjárás: zivataros péntek

2020. augusztus 14. (péntek)

Délelőtt az ország középső tájain, délután és este a nyugati és déli megyékben számíthatunk záporokra, zivatarokra.

Időjárás: marad a kánikula

Időjárás: marad a kánikula

2020. augusztus 13. (csütörtök)

Csütörtökön is sok napsütésre, kevés gomolyfelhőre számíthatunk, míg esőre a Dunántúl nyugati felén lehet esély.

"… nézd, milyen szép, napfényben fürdik az egész vidék!"

"… nézd, milyen szép, napfényben fürdik az egész vidék!"

2020. augusztus 12. (szerda)

Copy Con vidám tordasi dalának részlete lett a napi időjárásjelentés címe, egy kattintás után az is kiderül, miért.

Útkeresés: csúcsra járt a Játékfesztivál! (webgalériával)

Útkeresés: csúcsra járt a Játékfesztivál! (webgalériával)

2020. augusztus 11. (kedd)

Ahogy ígérték: mozgás és móka, kézműveskedés és kreatív kísérletek – élménydús programot kínált az Útkeresés Segítő Szolgálat immár hagyományos közösségi kezdeményezése a város általános iskolásainak. Címszavas összegzés – és mesélő képtár!