Dunaújváros Hetilap

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek) 15:47 - doszerk

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Táborállás löszös talaja korábban is problémát okozott, hiszen nem csak az esővíz, hanem a belvizek is könnyen bajt okozhatnak, sőt, akár károk is keletkezhetnek az ingatlanokban. 

Komoly ára lehet a felelőtlenségnek

Éppen ezért 2012-ben jelentős beruházás történt annak érdekében, hogy a vízelvezetés kérdését megoldják. Mostanra azonban az itt élők figyelmetlensége miatt ismét kockázatossá, veszélyessé vált a helyzet a területen- hívta fel a figyelmet Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője:
– Körülbelül tíz éve egy partfalcsúszás okán becsöveztük a Harcsa utca és az Ivó utca környékét. 36 cső kivezetés történt: ebből 13 a Harcsa utcában van, 23 pedig itt a táborállási üdülősoron van, ahol egy üzemtervezett erdő is van. Ez a lakók érdekében történt, ám az itt élők mégis kihordják a zöld hulladékukat, pedig akár a Dunanett Kft., akár a DVG. Zrt. a segítségükre lenne ebben: zsákokat biztosítanának a zöld hulladék elszállítására, vagy éppen egy aprítógéppel feldarabolnák a fa hulladékot. Mivel azonban a zöld hulladék itt marad, a vízelvezető csövek lassan kezdenek eltűnni. Ez azért problémás, mivel így a vízelvezetés nem megoldott ezekből a csövekből, illetve ezeknek a csöveknek a vízhozamát mérnünk kell és jelenteni a pesti hatóságoknak. Ám jelen helyzetben néhány csövet nem is találunk…
A szakember a DSTV-nek adott interjúban hozzátette: ezzel a lakók – ahogy fogalmazott – "maguk alatt vágják a fát", hiszen ezeknek a csöveknek a feladata a víz elvezetés. Lenne.

A képviselő is óva intett

Tíz évvel ezelőtt a táborállási területen a lösz megcsúszott, ezzel veszélyeztetve lakóházakat, hétvégi nyaralókat. Ez jelentős károkat okozott, figyelmeztetett Orosz Csaba, a 10. számú körzet önkormányzati képviselője:
– A legnagyobb gond az, hogy nagy területről érkezik ide víz, hiszen a Mezőfalva és Nagyvenyim közötti térségből is ide folyik a talajba hullott csapadék. Ez is okozhatta a korábbi partfalcsúszást. Mivel ez nem tudta elhagyni a földet, itt pangott. A Harcsa utcánál korábban az aratók, mezőgazdaságban dolgozók itt frissítették magukat az itt folyó vízből. Ám ezek az elvezetők eltömődtek, emiatt itt csöveket helyeztek el, amik elvezetnék a vizet, viszont az itt lakók saját maguk akadályozzák a kifolyók vízelvezetését azzal, hogy avart, levágott füvet, zöldhulladékot helyeznek itt el, amik miatt eltömődnek a csövek. 
A képviselő kiemelte: napjainkban is folyik itt egy szennyvíz-elvezető kialakítási beruházás, ami szintén a vizek pangásának megakadályozására szolgál. Később felszíni vízelvezetést is kialakítanak itt, ám önmagában a beruházás mit sem ér, szükség van az érintettek együttműködésére:
– Mindenkit arra kérek, hogy viselkedjen felelős állampolgárként, hiszen saját magunk érdekeit szem előtt tartva tisztán kell hagynunk ezeket a csöveket. Ha ezek nem vezetik el a vizet, valamennyi itteni ingatlan és az összes lakó veszélybe kerülhet!

Cs. L.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

2020. augusztus 07. (péntek)

A lakók megkeresésére a körzet problémáit, a lehetséges megoldásokat vizsgálta Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere – ezúttal önkormányzati képviselőként.

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 06. (csütörtök)

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

2020. augusztus 05. (szerda)

Megváltozik a szokásos adó- és számviteli tanácsadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában: augusztus 6. helyett 13-án, azaz jövő csütörtökön érdeklődhetnek az aktuális adóügyekről a vállalkozók.

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen tizenhat pontról szavazott nyilvánosan és kettőről zártkörűen Dunaújváros közgyűlése a ma délelőtti rendkívüli ülésen. A sporttámogatások mellett a színház alapító okiratának módosítása, illetve a múzeum felújításai is napirenden volt.

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen negyvennyolc új bölcsődei férőhely és tíz új munkahely létrehozását jelentette be Szabó Zsolt. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be a közeljövőben várható beruházásról, amely során két bölcsőde, a Barátság városrészben található Hétszínvirág és a technikumi Zengő- Bongó intézmény fejlesztése megy majd végbe. 

A lakókért, de nem a sport ellen

A lakókért, de nem a sport ellen

2020. augusztus 04. (kedd)

Folyamatosan követi a lakók észrevételeit, jelzéseit Barta Endre: Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere ezúttal választókörzetében hallgatta meg egy tömbház lakóit az általuk jelzett probléma kapcsán, és nyomatékosította: mindenképpen lépéseket tesznek azért, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen.