Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Augusztus 20. - Állami művészeti díjakat adtak át

doszerk - 2020. augusztus 19. 7:21

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Fekete Péter, az Emmi kulturális államtitkára átadta a március 15. alkalmából odaítélt művészeti díjakat kedden a Pesti Vigadóban.

Kásler Miklós beszédében emlékeztetett, hogy a görög-római kultúrából és a keresztény hitből táplálkozó magyar kultúra a magyarságot kivételesen egyedivé tette. "A magyar kultúra a történelem során megmaradt, mert természetes életszemlélete, és viszonyulásai mindig a nép lelkéből táplálkoztak és ebben az értelemben a keresztényi igazságot bővítette. Sokan hozzájárultak ehhez a kincshez, fényesítették, gyarapították azt a színes kultúrát, amelynek egyetlen közös nevezője az, hogy mindnyájunké" - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: "A magyar kultúra, mint egy nagy folyam, számtalan eret és patakot fogadott magába, enélkül a sokszínű műveltség nélkül az egyetemes kultúra lényegesen szegényebb lenne; nemzetünk számára megőrző erő volt és megőrző erő maradt az évszázadok során. A kormány nevében tiszteletem fejezem ki az Önök munkássága felé és a magyar nemzet nevében megköszönöm. Az Önök tevékenysége garancia arra, hogy a jövő generációi vállalják ezt a sorsközösséget és életszemléletet, képesek legyenek azt gyarapítani és továbbítani".

Az ünnepségen a miniszter és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Balázs Béla-, a Harangozó Gyula-, a Hortobágyi Károly-, a Jászai Mari-, az Erkel Ferenc-, a Liszt Ferenc-, a Máté Péter-, a Szabolcsi Bence-, a Balogh Rudolf-, a Ferenczy Noémi-, a Munkácsy Mihály-, a Németh Lajos-, a Gérecz Attila-, a Herczeg Ferenc-, a József Attila- és a Táncsics Mihály-díjakat adta át a művészeknek.

Forrás: mti.hu

Fotó: illusztráció

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!