Az erőkifejtés vagy testmozgás miatt kapnak hőgutát a kutyák az esetek háromnegyedében

doszerk - 2020. augusztus 5. 7:39

Az erőkifejtés vagy testmozgás, amely lehet akár a gazdival közös séta, játék vagy futás is, a felelős a potenciálisan halálos kimenetelű hőguta kialakulásáért a kutyáknál az esetek 74 százalékában - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

Az angliai Nottingham Trent Egyetem és a Royal Veterinary College szakemberei több mint 900 ezer Nagy-Britanniában élő kutya kórlapját elemezték. Az állatok közül 1222 részesült orvosi ellátásban hőguta miatt az élete egy pontján. Volt, hogy egy év alatt csaknem 400 eb kapott ilyen kezelést. A hőgutát kapó kutyák 14,2 százaléka elpusztult - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az Animals című folyóiratban publikált tanulmány legfőbb megállapításai közé tartozik, hogy a hőgutás esetek többségét a testmozgás váltotta ki és 68 százalékban a forró levegőn tett egyszerű séta után következett be.

Önmagában a meleg idő az esetek 13 százalékáért, míg a felforrósodott autóban utazás vagy várakozás az esetek 5 százalékáért volt felelős.

A hőgutát kiváltó tényezők közé tartozott továbbá az orvosi beavatkozás, kutyakozmetikai kezelés, a meleg épületben tartózkodás vagy a takarók alá szorulás.

A kanoknál és a kölyköknél nagyobb valószínűséggel jelentkezett hőguta a testmozgás hatására és bizonyos fajták, köztük a csau-csau, az angol és a francia buldog, az angol springer spániel, a Cavalier King Charles spániel és a staffordshire bullterrier esetében különösen magas volt a testmozgással összefüggő hőguta kockázata.

Az esetek nagy része a nyári hónapokban következett be.

Az idősebb kutyáknál és a nyomott orrú ebeknél már az is jelentősen növelte a hőguta kockázatát, ha meleg időben kint ültek a szabadban. Utóbbi fajtáknál - például buldogoknál és mopszoknál - különösen magas a hőguta kockázata a felforrósodott autóban.

A hőguta korai jelei közé tartozik a lihegés, a piros vagy sötét fogíny és nyelv, a zavarodottság, az összecsukláshoz vezető bizonytalan járás, hasmenés, hányás és akár kómához vezető roham. Amennyiben a kutyát nem hűtik le és nem kap azonnali állatorvosi kezelést, az állapot halálos kimenetelű is lehet.

Forrás: mti.hu

Fotó: illusztráció, pixabay.com

A rovat további hírei: Mozaik

Mindent visz a Tökmagbazár az MMK-ban

Mindent visz a Tökmagbazár az MMK-ban

2024. már. 18.

Familiáris viszonylatban elég rég hoztak lázba a rugdalódzók és a gyermekjátékok, mégis nagyon gyorsan berántott, le is nyűgözött a Tökmagbazár legutóbbi forgataga a Munkásművelődési Központban.

Változékony idő, szöcskéző hőmérsékleti értékekkel

Változékony idő, szöcskéző hőmérsékleti értékekkel

2024. már. 18.

A periódus végén, azaz vasárnap csak 10 fok körüli maximumok lehetnek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint, ráadásul a héten többször előfordulnak hajnalban fagypont körüli értékek is.

Sajátítsd ez az energetikai fiatalítás csodálatos módszerét!

Sajátítsd ez az energetikai fiatalítás csodálatos módszerét!

2024. már. 18.

Talán sokat hallottál már az Access Consciousness rendszeréről, az Access Bars terápiáról, és talán felkeltette az érdeklődésedet az energetikai fiatalításként emlegetett Access Facelift kezelés is. (X)

A kipufogó tuning robogókon egyszerűen megoldható, de miért lehet előnyös?

A kipufogó tuning robogókon egyszerűen megoldható, de miért lehet előnyös?

2024. már. 17.

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy az egész folyamatba csak akkor érdemes belevágni, ha pontosan tudjuk, hogy mit is csinálunk. (X)

Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

2024. már. 17.

Várhatóan több száz vendég, jobbára az intézmény padjait egykor koptató "örökdiák" teszi tiszteletét a Széchenyi István Gimnázium alapítása 70. évfordulóját ünneplő egész napos dzsemborin – a Nagy Találkozás kavalkádjának jövő szombaton ad otthont a gimi, itt  a részletes program!

A megfelelő sípcsontvédő kiválasztása labdarúgáshoz

A megfelelő sípcsontvédő kiválasztása labdarúgáshoz

2024. már. 17.

A futball a világ legnépszerűbb sportja. Nagy előnye, hogy bárhol, bármikor el lehet kezdeni, hisz nagyon kevés kiegészítőre van szükség. (X)

Hogyan segíti egy mobilalkalmazás az elektromos autónk hatékony töltését?

Hogyan segíti egy mobilalkalmazás az elektromos autónk hatékony töltését?

2024. már. 16.

A villanyautók tulajdonosai közt gyakori téma az akkumulátor hatékonyságának növelése. Nem csoda, hogy az elmúlt hónapokban egyre több mobilalkalmazás került a piacra, melyek célja, hogy megkönnyítsék az elektromos járművek töltését. (X)