Mintegy 400 riasztás nyomán vonultak, főként a felgyülemlett esővíz okozott károkat

Öcaline - 2020. augusztus 18. 8:47

Főleg a hirtelen felgyülemlett esővíz szivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét a hétfői vihar miatt, de több helyen vezetékeket is leszakított a viharos szél országszerte. Térségünket is elárasztotta a zivatar, derül ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság friss összegzéséből.

Az országos helyzetről Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője tájékoztatta kedden reggel az MTI-t, a Fejér megyei helyzetről Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő küldött összegzést.

Összegzés és kérés

Dóka Imre közleménye szerint mintegy 400 helyszínre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a riasztások nyomán. A legtöbb beavatkozás Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében volt, de a fővárosban is többször riasztották a tűzoltókat a viharos szél és a felhőszakadás miatt. Vas megyében, Kenéz településen egy lakóház tetejét rongálta meg a viharos szél, az épület lakhatatlanná vált, az ott lakók elhelyezéséről gondoskodtak.
Az összegzés mellett a  katasztrófavédelem azt kéri, hogy mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, lehetőség szerint senki ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen. Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék azt a 112-es segélyhívón – olvasható a közleményben.

Fejér volt az egyik gócpont

Amint az országos helyzetjelentésből is kiderül, megyénk volt a tegnap esti-éjjeli zivatarzóna egyik gócpontja – ezt erősítette meg a megyei szóvivő friss összefoglalója is, amelyből kiderül, hogy egész éjszaka dolgoztak a tűzoltók a hétfő esti felhőszakadás nyomán. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék a megyeszékhelyen és több környező településen is telítette a vízelvezető árkokat és a csatornarendszert. Az időjárással összefüggésben összesen harmincöt bejelentés érkezett Fejér megyéből a katasztrófavédelemhez. A megye minden hivatásos tűzoltó egysége, a bicskei, a móri, a polgárdi és a váli önkormányzati tűzoltók, valamint a járási önkéntes mentőcsoportok tagjaként a bodajki, a csákvári, az iszkaszentgyörgyi, a martonvásári, a sárszentmihályi, a székesfehérvári és a velencei önkéntes tűzoltók címről címre haladva szivattyúzták az épületekbe betört vizet, és távolították el a veszélyesen lehasadt faágakat. Közben Sukorón és Perkátán is helytálltak, ahol egy-egy családi ház tetőszerkezete égett teljes terjedelmében – a sukorói tűzről már beszámolt a DO.
A bejelentések egyharmada Székesfehérvárról érkezett, ahol vízátfolyások nehezítették a közlekedést, és néhány lakóház alagsorában gyülemlett fel a csapadékvíz. Sárszentmihály és Sárkeszi között az esővíz a földet lehordta az útra, ahol egy személygépkocsi elakadt. A járművet a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók húzták ki. Nem sokkal később az útszakaszt ideiglenesen le kellett zárni, mert a burkolaton hömpölygő víz ellehetetlenítette a közlekedést. A Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjaként a Fejér Medic járműve is a segítette a zárást mindaddig, amíg egy munkagép letisztította az útszakaszt.
Nádasdladányban a Fő úton a felgyülemlett csapadékvíz több házat veszélyeztetett. Az lakásokba befolyt a vizet a veszprémi és a pétfürdői hivatásos, valamint a polgárdi önkormányzati tűzoltók szivattyúzták ki.

Nagyon durva zivatar volt – és ma újabb esőzés lehet!

(MTI/DO; a kép illusztráció: Pixabay)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!