Sikeresek voltak az erdei vándortáborok

doszerk - 2020. augusztus 25. 11:31

Sikerrel zárult az erdeivándortábor-program, amelyre - a vírushelyzet ellenére - a tavalyinál is többen jelentkeztek - közölte a programot koordináló Országos Erdészeti Egyesület.

Június közepe és augusztus második fele között csaknem 4000 diák és kísérője indult táborozni a magyarországi erdőkbe, csaknem 160 csoportban, kilenc útvonalon, egy hét alatt átlagosan ötven-kilencven kilométert megtéve. A sajátos egészségügyi helyzetre tekintettel a szervezők a táborozás fókuszában lévő zöld szemléletformálás mellett kiemelt figyelmet fordítottak a járványügyi szabályok maradéktalan betartására, a táborozók biztonságára.

A diákok - felső tagozatosok és középiskolások - személyes élményeken át ismerkedhettek meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-Hegyhát, a Zemplén, valamint, idén először, a Vértes és a Zselic természeti kincseivel és kulturális értékeivel. Az egyes útvonalakat kiépítő állami erdőgazdaságok által szervezett erdei iskolai programok pedig lehetőséget biztosítottak arra, hogy tovább bővítsék természet- és honismeretüket - írták.

Kiemelték azt is, hogy idén az első táborok mind a kilenc útvonalon jelképes faültetéssel kezdődtek. A 17 őshonos fa elültetésével a szervezők nem titkolt célja volt, hogy így is felhívják a diákok figyelmét a klímavédelemre, amelyben a fák és a fenntartható erdőgazdálkodás kulcsfontosságú szerepet játszanak. Fontos üzenet volt az ültetett fajok kiválasztása is, ami az adott termőhelynek megfelelő őshonos fa volt, így a változatos erdők kialakítását jelképezte: a zempléni útvonalon például az év fájának választott tatár juhart, a Zselicben pedig egy vadcseresznyefát ültettek.

Az Országos Erdészeti Egyesület a Testnevelési Egyetemmel közösen akkreditált gyalogosvándortábor-vezetői továbbképzést szervez pedagógusoknak. A mintegy 250 pedagógus online képzése hétfőn kezdődött meg, és szeptembertől az erdőgazdaságok erdei iskoláiban zajlik majd a gyakorlati oktatásuk. A korábbi tanfolyamokkal együtt így már mintegy 1300 képzett pedagógus készülhet majd a jövő évi erdei vándortáborokra.

Az erdeivándortábor-programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, az egyes útvonalak működtetését pedig a helyi állami erdőgazdaságok végzik, így részt vesz a programban a Bakonyerdő Zrt., az Egererdő Zrt., az Északerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., a Sefag Zrt., a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a Vérteserdő Zrt. - olvasható a közleményben.

Forrás: mti.hu

Fotó: illusztráció

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)