Terítéken: klassz klasszikusok + koviubi!

2020. augusztus 15. (szombat) 7:31 - doszerk

Két tematikus tervem is gellert kapott, de nem hátráltam meg a feladattól: mivel aktuálisan eljött a kovászos uborka nagy korszaka, hát most erre építettem a Terítéken Dunaújváros és környéke csoport nagy klasszikusai inspirálta összegzést.  Vigyázat, szokás szerint nyálcsordító képek!

Előbb a jeges rémület jöjjön, aztán nyomában a katartikus feloldás – mindig van remény, esély és lehetőség az ízfokozásra, és ha olyan csapat remekművei szolgálnak alapul, mint a „terítékenes” csoport, nem lehet baj sosem.

Két projekt gallyon

Előbb egy salátás, aztán egy kenyeres összeállítást terveztem, mind a kettő gallyra ment, de persze megígértem, hogy – végre – megint lesz tematikus gasztro oldal, de mi legyen….?
Öt teljes percig lesegettem a csoport friss posztjait a facebook felületén, amikor bevillant a közös szál, a mai Nagy Téma: a helyi gasztronauták friss bejegyzéseiben rendre-másra feltűnt egy csodás tényező. A koviubi. Nem fogok rendet vágni a receptek sokféleségében, és nem vagyok hajlandó beállni sem a Kenyeresek, sem a Krumplisok nagy, átjárhatatlan, engesztelhetetlen táborába.
Helyette mutatom a lényeget.

Négy klassz klasszikus

Elsőként következzék az ihletadó felvétel, és esküszöm, nem azért, mert ex-osztálytárs az elkövető: Hódosi „Hódoska” Ágnes műve pedáns pontossággal összegzi, amiről az egész összeállítás szólni szeretne. A csirkepörkölt és a nokedli viszi a prímet – és vegyük már észre, milyen szép az a kis petrezselymes-tejfölös adjusztálás, könyörgöm! –, de a kovászos uborka is hangsúlyos, megkerülhetetlen tényező, nincs vita.

Várnagy Józsefné Vera képét látva sem lehet kérdés, hogy a rántott csirke és petrezselymes burgonya mellé vétek lenne ilyentájt nem koviubit kínálni! Felhívom a figyelmet a rántott jóféleség ravasz panírozására – ha jól látom, szezámmag tol még egyet a roppanósságig húzott ízélményen –, meg persze arra, hogy a krumpli, helyesen, kicsit mászkos, kicsit tocsog; úgy a jó.
Molnár Tamásné Gerő Irén rakott krumpli, koviubi kombója is azt igazolja nagyon fényesen, hogy a megunhatatlan nagy klasszikusok mellé vitán felül remekül passzol a kovászos uborka. A képen titkos főszereplőnk mellett még a kolbászkarikák pedáns rendje/ritmusa, valamint a bőséges tejföl- és sajtmennyiség érdemel figyelmet, és nagy pacsi a remek időzítésért. Se előbb, se később: a szerző pont abban a pillanatban kapta ki a sütőből a rakott bureszt, amikor a fedréteg pirosas barnasága ezt indokolta.

Ágnes Horváthné Pálfi szintén egy nagy klasszikus, a retro (wehhehhe, balatoni!) sült hekk mellé kínálta a koviubit. A merészen irdalt haltörzs került a fókuszba a szépen pakolt zöld (snidling?) díszítéssel, decens citromkarikával, főhősünk szerényen háttérbe húzódik, de pont ettől izgalmas a történet; mint amikor egy mellékszereplő mondja ki a kulcsmondatot egy fontos filmben.

Műhelytitok: a cikk készítése közben pontosan négy termetes koviubit majszoltam el az anyukám kollekciójából. Csak úgy, magába’.

(Szakmai partnerünk a www.teritekujvaros.hu címen érhető el!)

Ny. Zs.

A rovat további hírei: Mozaik

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

2020. szeptember 19. (szombat)

Derült ég, napsütés, lágy fuvalmak, soha jobbat egy családi ÖKO-nap felkereséséhez! Micsoda szerencse, hogy pont ma rendezik Újtelepen!
 

Babahordozás járvány idején (1.)

Babahordozás járvány idején (1.)

2020. szeptember 18. (péntek)

A hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik. Előnyeit még fokozottabban érezzük most, hogy a koronavírus járvány tilalmai az életünk részévé váltak. A rendhagyó témában szakértőnk hordozási tanácsadóként, kisgyermeknevelőként vág rendet. B. Dániel Alexandra vendégposztja – első rész! 

Aranyló ősz közelít

Aranyló ősz közelít

2020. szeptember 18. (péntek)

Hát ez azért évszakváltásnak elég karcsú volt, magunk között. Se zápor, se zivatar, na jó, kicsit tényleg lehűlt. De ma déltől megint kiderül, hogy kiderül.

Búcsú a nyártól – délután már csapadékkal

Búcsú a nyártól – délután már csapadékkal

2020. szeptember 17. (csütörtök)

Térségünkbe várhatóan délután futnak be az évszakváltó légáramlatok – záporokat, zivatarokat is hozhatnak.

Még két nap a nyárból

Még két nap a nyárból

2020. szeptember 16. (szerda)

Szép lesz a vége: néhol egy kis fátyolfelhő, csapadék kizárt, 33 fok körüli csúcsérték játszik. Búcsúzik a nyár. 

DSTV: bringás körkép a mobilitási hét előtt

DSTV: bringás körkép a mobilitási hét előtt

2020. szeptember 15. (kedd)

Városunkban is holnap startol az Európai Mobilitási Hét programsorozata, az alkalomra időzítve a DSTV stábja a kerékpárboltok háza táját járta be. Kereslet, kínálat, forgalom és szerviz – a nagy áruházak árnyékában. Hangkép.

Még egy picivel melegebb a tegnapinál

Még egy picivel melegebb a tegnapinál

2020. szeptember 15. (kedd)

33 fok is lehet, aki napimádó, szaladjon a szabadba gyorsan, mert már nem tart túl sokáig a nyár az őszben.