Alapjövedelem bevezetését sürgeti a PM

2020. szeptember 14. (hétfő) 16:12 - doszerk

A Párbeszéd Magyarországért a haveri osztogatás helyett a létbizonytalanságban élőknek kedvezne.

Súlyos számokat említett Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja a Dunaújvárosban tartott sajtótájékoztatón: mint mondta, a koronavírus okozta gazdasági visszaesés rávilágított arra, hogy a háztartásoknak nincs elegendő tartalék arra az esetre, ha akár csak néhány hónapra is keresőképtelenné válik a családfenntartó, ezért alapjövedelem bevezetését szorgalmazza a párt. A Párbeszéd Magyarországért vasárnapi kongresszusáról, az ott hozott döntésekről tartott sajtótájékoztatót Dunaújvárosban a mozi előtt Szabó Zsolt, a párt elnökségi tagja. Mint mondta: több fontos kérdésről is szó esett az eseményen.

A koronavírus rámutatott a hiányosságokra

Szabó Zsolt kiemelte: a Párbeszéd kongresszusán megegyeztek abban, hogy az előválasztás segítené elő a 2022-es választásokon való sikeres szereplést. Emellett egy másik fajsúlyos kérdés is napirenden volt: az alapjövedelemé. Meglátásuk szerint a koronavírus okozta gazdasági megrendülés, visszaesés rávilágított arra, hogy minden harmadik ember az országban a létbizonytalanságban él. Háromból egy ember a létminimum alatt tengődik, és minden harmadik háztartásban előfordulhat, hogy amennyiben a családfenntartó keresőképtelenné válik, néhány hónap után a gyógyszerek beszerzése, a számlák befizetése, vagy akár az alapvető élelmiszerek megvásárlása is megoldhatatlanná válik.

Végh Zoltán felvételei

Valódi segítség a haveri osztogatás helyett

Itt az ideje, hogy a kormány a haverok, a Mészáros Lőrincek megsegítése helyett az állampolgároknak nyújtson segítséget. Ezért újra a válságkezelő alapjövedelem kérdése került napirendre, amire leginkább ezekben a nehéz időszakban lenne szükség. Ennek kiszámítása rendkívül egyszerű: úgy véljük, van egy minimum szint, ami alatt Magyarországon emberek nem kereshetnek, ezért ez egy összevont támogatásokból kialakuló összeg, amit minden állampolgár megkapna- mondta el Szabó Zsolt. Ezek alapján amennyiben valakinek a jövedelme nem éri el a megfelelő összeget, úgy egészítené ki a kormányzati támogatás, hogy minden gyermek esetében elérje az ötvenezer forintot, a nyugdíjasok vagy éppen munkát keresők számára a százezer forintot, a dolgozók számára pedig 250 ezer forintra egészítenék ki a juttatásokkal a jövedelmet.

Országos körút

Itt az ideje, hogy az adóforintokból ne a kormány haverjai, hanem a magyar állampolgárok profitáljanak. Ezért az általunk készített alapjövedelem molinót el fogjuk vinni az ország több pontjára, hogy megmutassuk, hogy az orbáni kizsákmányolás helyett helye van egy igazságos, zöld és baloldali politikának- mondta el az eseményen Szabó Zsolt.

Cs. L.

A rovat további hírei: Belföld

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

2020. szeptember 22. (kedd)

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a Hungexpo.

Európai Szuperkupa - lezárások Budapesten

Európai Szuperkupa - lezárások Budapesten

2020. szeptember 22. (kedd)

Forgalomkorlátozásokra kell számítani keddtől péntekig Budapest V., VII., VIII. és XIV. kerületében az Európai Szuperkupa csütörtöki labdarúgó-mérkőzés miatt.

Nébih: az Auchan visszahívja a sajátmárkás termékét

Nébih: az Auchan visszahívja a sajátmárkás termékét

2020. szeptember 21. (hétfő)

Az Auchan Magyarország Kft. szalmonella szennyezettség miatt visszahívja az 1000 grammos kiszerelésű, Auchan trappista sajttal töltött csirkemell terméket.

Balaton Napja - Kilenc tóparti településen lesznek programok

Balaton Napja - Kilenc tóparti településen lesznek programok

2020. szeptember 21. (hétfő)

A tavasszal elmaradt Balaton Napját idén szeptember 26-án, szombaton tartják kilenc tóparti településen, a programsorozattal arra hívják fel a figyelmet a szervezők, hogy az őszi időszak is szép, élménygazdag a Balatonnál.

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

2020. szeptember 20. (vasárnap)

A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel.

Egységes arculatot kapnak a főváros szervezetei

Egységes arculatot kapnak a főváros szervezetei

2020. szeptember 19. (szombat)

Új, egységes "ernyőarculatot" kapnak a fővárosi önkormányzat szervezetei és cégei - jelentette be a Budapesti Városarculati (BV) Nonprofit Kft. ügyvezetője szombaton a fővárosban.

A szilvásváradi pisztráng az uniós oltalom alatt álló listán

A szilvásváradi pisztráng az uniós oltalom alatt álló listán

2020. szeptember 18. (péntek)

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a szilvásváradi pisztráng megnevezés felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) listájára - közölte a bizottság pénteken.