Dunaújváros Hetilap

Alapjövedelem bevezetését sürgeti a PM

doszerk - 2020. szeptember 14. 16:12

A Párbeszéd Magyarországért a haveri osztogatás helyett a létbizonytalanságban élőknek kedvezne.

Súlyos számokat említett Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja a Dunaújvárosban tartott sajtótájékoztatón: mint mondta, a koronavírus okozta gazdasági visszaesés rávilágított arra, hogy a háztartásoknak nincs elegendő tartalék arra az esetre, ha akár csak néhány hónapra is keresőképtelenné válik a családfenntartó, ezért alapjövedelem bevezetését szorgalmazza a párt. A Párbeszéd Magyarországért vasárnapi kongresszusáról, az ott hozott döntésekről tartott sajtótájékoztatót Dunaújvárosban a mozi előtt Szabó Zsolt, a párt elnökségi tagja. Mint mondta: több fontos kérdésről is szó esett az eseményen.

A koronavírus rámutatott a hiányosságokra

Szabó Zsolt kiemelte: a Párbeszéd kongresszusán megegyeztek abban, hogy az előválasztás segítené elő a 2022-es választásokon való sikeres szereplést. Emellett egy másik fajsúlyos kérdés is napirenden volt: az alapjövedelemé. Meglátásuk szerint a koronavírus okozta gazdasági megrendülés, visszaesés rávilágított arra, hogy minden harmadik ember az országban a létbizonytalanságban él. Háromból egy ember a létminimum alatt tengődik, és minden harmadik háztartásban előfordulhat, hogy amennyiben a családfenntartó keresőképtelenné válik, néhány hónap után a gyógyszerek beszerzése, a számlák befizetése, vagy akár az alapvető élelmiszerek megvásárlása is megoldhatatlanná válik.

Végh Zoltán felvételei

Valódi segítség a haveri osztogatás helyett

Itt az ideje, hogy a kormány a haverok, a Mészáros Lőrincek megsegítése helyett az állampolgároknak nyújtson segítséget. Ezért újra a válságkezelő alapjövedelem kérdése került napirendre, amire leginkább ezekben a nehéz időszakban lenne szükség. Ennek kiszámítása rendkívül egyszerű: úgy véljük, van egy minimum szint, ami alatt Magyarországon emberek nem kereshetnek, ezért ez egy összevont támogatásokból kialakuló összeg, amit minden állampolgár megkapna- mondta el Szabó Zsolt. Ezek alapján amennyiben valakinek a jövedelme nem éri el a megfelelő összeget, úgy egészítené ki a kormányzati támogatás, hogy minden gyermek esetében elérje az ötvenezer forintot, a nyugdíjasok vagy éppen munkát keresők számára a százezer forintot, a dolgozók számára pedig 250 ezer forintra egészítenék ki a juttatásokkal a jövedelmet.

Országos körút

Itt az ideje, hogy az adóforintokból ne a kormány haverjai, hanem a magyar állampolgárok profitáljanak. Ezért az általunk készített alapjövedelem molinót el fogjuk vinni az ország több pontjára, hogy megmutassuk, hogy az orbáni kizsákmányolás helyett helye van egy igazságos, zöld és baloldali politikának- mondta el az eseményen Szabó Zsolt.

Cs. L.

A rovat további hírei: Közélet

Nyári körkép: sorra nyitnak a "helyek" Dunaújvárosban

Nyári körkép: sorra nyitnak a "helyek" Dunaújvárosban

2021. jún. 13.

A tervek szerint rengeteg program és kikapcsolódási lehetőség vár nyáron az érdeklődőkre Dunaújvárosban. Sorra nyitnak a közösségi terek, helyek – igaz, a belépés szabályai még szigorúak.

DSTV: újra nyitva az Adománykuckó

DSTV: újra nyitva az Adománykuckó

2021. jún. 13.

Ismét megnyitotta kapuját az Adománykuckó a Római városrészben, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítő csapat tagjai számos programmal várják majd a lakókat – több vállalkozó és magánember csatlakozásával. Hangkép.

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

2021. jún. 11.

A Kertváros, a Bagolyvár és a Barsi Dénes utca kerül sorra – ráadásul az utóbbi két gyűjtőponton elektromos hulladék konténere is várja a használaton kívüli holmikat!

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

2021. jún. 10.

Az alaphírt már megírtuk, ezúttal a város hivatalos oldalán megjelent összegzés ajánlásait vesszük sorra  a ma este kezdődő szúnyoggyérítés  kapcsán. Vízgyülem a hajtás után.

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

2021. jún. 09.

Orvosi rendelők infrastrukturális fejlesztésére és felújítására nyert összesen 196,74 millió forint európai uniós támogatást a város önkormányzata. Közlemény.

DSTV: jeles napi visszanéző

DSTV: jeles napi visszanéző

2021. jún. 09.

Pedagógus életpályákat mutat be a DSTV ünnepnapi összeállítása. Tanári pályafutás, pedagógusi szerepvállalás, hivatástudat és jó értelemben vett megszállottság – a jelen különleges kihívásainak tükrében. Hangkép.
 

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

2021. jún. 08.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány kuratóriumi elnöke 70 évesen távozott az élők sorából – pótolhatatlan űrt hagyva maga után a fogyatékkal élők helyi ellátása terén. Nekrológ.