Dunaújváros Hetilap

Babahordozás járvány idején (1.)

doszerk - 2020. szeptember 18. 16:28

A hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik. Előnyeit még fokozottabban érezzük most, hogy a koronavírus járvány tilalmai az életünk részévé váltak. A rendhagyó témában szakértőnk hordozási tanácsadóként, kisgyermeknevelőként vág rendet. B. Dániel Alexandra vendégposztja – első rész! 

A kétrészes sorozat első felvonásában az otthonon kívüli hordozás témakörével foglalkozom – arra a kérdésre keresve a választ, hogyan tudjuk még egyszerűbbé varázsolni az életünket ebben a speciális helyzetben.

Előny minden téren

Mivel a nagyszülőkkel a legtöbb család most nem, vagy jóval kevesebbet érintkezik személyesen (az idősebb generáció védelme érdekében), így sokan maradtak segítség nélkül. Ennél fogva nem mindenki tudja megoldani a bevásárlást a gyermeke nélkül, kevesen tudják elkerülni a gyerekkel történő tömegközlekedést, adott esetben a gyógyszertár előtti sorban állást. Már e téren is segít a babahordozás.
Ezzel egyfelől elkerülheted, hogy a gyermeked megérintsen idegen tárgyakat vagy embereket, de őt sem érinthetik meg mások a kifejezett hozzájárulásod nélkül. Célszerű ugyanakkor, ha például tömegközlekedés alkalmával, bevásárláskor elől hordozod a gyermeked. 

Tételes tipptár

Fontos ugyanakkor, hogy a hordozóeszközödet mosd a szokottnál gyakrabban, a gyártó által feltüntetett legmagasabb mosási hőfokon, a szokásos mosószerrel. Amennyiben csatos hordozót használsz, hazaérkezéskor fertőtlenítsd a csatokat. Ha rendelkezésedre áll két hordozóeszköz, az egyiket használd csak otthon, a másikat pedig csak akkor, ha elmentek otthonról. 
Nagyon fontosak azok az általános ajánlások is, amelyekre gyermekkel még fokozottabban szükséges odafigyelni! Rendszeresen és gyakran moss kezet szappannal, használj alkoholos kézfertőtlenítőt. Tarts legalább 1,5 méter távolságot másoktól, kerüld másokkal a fizikai kontaktust. Zárt helyeken viselj orrot és szájat eltakaró maszkot, és lehetőség szerint csökkentsd az otthonon kívül tartózkodásaid számát és idejét.

B. Dániel Alexandra
(Folytatjuk)

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.  

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

2022. nov. 27.

A legutóbbi közgyűlés tárgyalta és el is fogadta azt a javaslatot, miszerint számos közszolgáltatási szakfeladat átkerül a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez. A jellemzően erdészeti, parkfenntartási munkálatok január 1-től tartoznak a városi költségvetési szervhez. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: kiadás csökkentés.

Adventre várva a 4-es körzetben is

Adventre várva a 4-es körzetben is

2022. nov. 26.

Az idei évben is lesz Városrészi Advent  a 4-es körzetben, ezúttal azonban két helyszínen: az új Vasmű úton és a Váci Mihály úton is várják a kilátogatókat. A részletekről a körzet önkormányzati képviselője, Barta Endre, és Törő Anikó, az Adománykuckó vezetője számolt be.
 

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

2022. nov. 26.

Városszerte elkezdődtek az ünnepi előkészületek: díszbe öltözött a főtér és lassan karácsonyi fények borítják a különféle városrészeket, így a napokban a körzet önkormányzati képviselője Tóth Kálmán közreműködésével Újtelep fenyőfája is ünnepi díszbe öltözött.