Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók: a városvezetők is megnézik a Város Évadát

2020. szeptember 10. (csütörtök) 18:22 - doszerk

Bérletet vásárolt a Bartók színházba Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester. A kezdeményezés célja, hogy megmutassák a városlakóknak, hogy fontos a kultúra támogatása, úgy anyagilag, mint szimbolikusan – és egyúttal rávilágítsanak, hogy a megfelelő szabályok betartása mellett biztonságosan lehet látogatni az előadásokat.

Több őszi bérletet is értékesítettek ma kora délután a Bartók Kamaraszínház pénztárában – ráadásul ezúttal Pintér Tamás és Barta Endre is a vásárlók között volt.
  
Támogatott törekvések

A város első embere és a humán ügyekért felelős alpolgármester e lépéssel egyrészt támogatásukról biztosították a városi színházat, másfelől pedig jó példát mutatva hangsúlyozzák: igenis van helye a kultúrának, és lehetőségeinkhez mérten támogatnunk is kell azt. Pintér Tamás kérdésünkre kiemelte, a nehéz időszakban fontosnak érzi a mostanihoz hasonló gesztusokat:
– Bár a vírushelyzet közepén vagyunk, és joggal tartunk attól, hogy vagy saját magunk, vagy hozzátartozóink megfertőződhetnek, ennek ellenére a megfelelő előírások és óvintézkedések betartásával mindenképp lényegesnek tartom, hogy ellátogassunk a színházba. Nézőként így tudjuk erősíteni az intézményt és annak dolgozóit. Fontos, hogy az emberek lelkileg felszabaduljanak, amire jó lehetőséget biztosít a színház. Mindennapjaink megterhelőek lehetnek, ám mégis fontos, hogy feltöltődjünk. A távolság betartásával, a maszk használatával megelőzhetjük a bajt, ugyanakkor az előadások során egy időre kiszállhatunk a mindennapok mókuskerekéből.

Jókedvvel, bőséggel, színházzal

Örömmel nyugtázta a város vezetőinek bérletvásárlását az intézmény igazgatója is. Mint Őze Áron hangsúlyozta, gazdag, színes évadra készülnek:
– Négy előadást tartalmaz az őszi bérlet, amelyet a polgármester és alpolgármester megvásárolt. Természetesen a bérleti sorozat mellett is számos darabot tartogatunk még a nézőknek – hiszen amint lehetett, a nyár folyamán munkába álltak és próbálni kezdtek színészeink. 
Ennek köszönhetően válogathat majd az alkotásokból a közönség: a Jónás könyvét már bemutatták, a Sándor Mátyás díszbemutatója szeptember 25-én lesz, a Dollárpapa című zenés darab pedig október 9-én következik. Az intézmény több rendkívüli akcióval is készül a Város Évadára: a 70. születésnap alkalmából a 70 év fölöttiek például ingyen tekinthetik meg az előadásokat. A már említett biztonsági megelőző rendszabályok is folyamatosan élnek: egy-egy alkalomra a 375 fős színházterembe csupán 200 jegyet értékesítenek – de amennyiben szükséges, extra előadásokat is közbetűznek. A 80 fős stúdióteremben egyszerre 50 néző tartózkodhat. Szintén a megelőzést szolgálja a belépés előtti hőmérés, és kézfertőtlenítés, valamint az, hogy az érkezés után azonnal elfoglalhatóak az ülőhelyek. 

Fő a biztonság – de mindenkit szeretettel vár a Város Évada!

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

2020. szeptember 23. (szerda)

A magyar népmese napjához kapcsolódva egész hetes programot szervez a Munkásművelődési Központ szeptember 28. és október 2. között. Az intézmény rendezvényei a CsupaCsoda Birodalom népmese ponton zajlanak majd; az eseményeken előzetes regisztráció után vehetnek részt a gyerekek. Hangkép.

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

2020. szeptember 21. (hétfő)

Ezernél is több online rendezvénnyel és csaknem háromezer kiállítóval várják a látogatókat idén a Frankfurti Könyvvásáron, amely a koronavírus-világjárvány miatt átköltözött a digitális térbe.

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

2020. szeptember 21. (hétfő)

Böszörményi Márton első könyve, a Meixner Józsefné apoteózisa című prózakötet bemutatójának ad otthont a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kedden délután. Testhorror a hajtás után.

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ötödik alkalommal csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. A szombati tematikus sétákra mintegy kétszázan látogattak el a Fiumei úti sírkertbe.

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várja az érdeklődőket a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény Gyula térségében szeptember 25. és 27. között.

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

2020. szeptember 19. (szombat)

Zajlanak a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkba tervezett szoborcsoport előkészületi munkálatai. A kompozícióban a Vasmű úti fák közül három is helyet kap majd, emellett pedig egy lakatokkal díszített emlékművel idézik majd fel az intézmény diákjai az itt töltött időt. A DVG. Zrt. munkatársai az ehhez szükséges térrendezési, valamint betonozási és egyéb munkálatokat végzik, hogy október 1-jére, a tervezett átadásra minden készen álljon. Hangkép.

Átadták a Junior Prima díjakat

Átadták a Junior Prima díjakat

2020. szeptember 19. (szombat)

Tíz alkotó és művész vehette át a Junior Prima Díjat Népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten - közölte a díjat támogató Docler csoport az MTI-vel.