Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

Öcaline - 2020. szeptember 25. 7:55

Ősbemutatóval kezdődik a Város Évada a Bartók Kamaraszínházban ma este: a közönség először láthatja a Sándor Mátyás című új magyar musicalt.

A népszerű – és honi vonatkozásai miatt is izgalmas – Verne-regényből Mikó Csaba írta a szövegkönyvet, Závada Péter a dalszövegeket, míg a produkció zenéjét Szemenyei János szerezte. A bemutató rendezője Léner András, koreográfusa Vári Bertalan. 

A dunaújvárosi színház Sándor Mátyás egyszerre látványos-mozgalmas, valamint megindító történetének bemutatójával nyitja meg a Város Évadát, amellyel a 70 éves Dunaújvárost is köszönti az intézmény.

A mostani produkcióhoz kapcsolódó irodalmi és egyben történelmi érdekesség, hogy Jules Verne francia író egy magyar nemes sorsáról írt könyvvel lepte meg olvasóit 1885-ben. Sándor Mátyás személyét ugyan az írói fantázia teremtette, de a történet sok-sok szállal kapcsolódik a magyar történelemhez – a magyarok 1848-1849-es forradalmát és szabadságharcát Európában sokan kísérték figyelemmel, vagy éppen tüntető rokonszenvvel. 
Verne történetéből mintegy száz évvel később, 1979-ben nagy sikerű televíziós sorozat is készült – míg a Bartók musical formájában tárja a közönség el az erdélyi gróf kalandos életét, s mutatja meg a testvériség és szabadság eszméjének fontosságát.

A darab premierje ma este lesz a Bartók színháztermében – a hónapban még kétszer, 27-én, vasárnap, majd 28-án, hétfőn este láthatja a közönség a szabadságért küzdő gróf kalandos történetét.

(Forrás és fotó: Bartók Kamaraszínház)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: edzőtáborban a Vasas

DSTV: edzőtáborban a Vasas

2022. júl. 07.

Balatonlellére utaztak a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tagjai, derül ki a DSTV összegzéséből. Az indulás előtt az edzőtábor fontosságáról, a gyakorlás részleteiről és az összetartás közösségépítő szerepéről meséltek. Hangkép.

Sugárúti Fesztivál: nagy sikert aratott a múltidéző csatangolás a Vasmű úton

Sugárúti Fesztivál: nagy sikert aratott a múltidéző csatangolás a Vasmű úton

2022. júl. 05.

Minden ízében sikeres kezdeményezés, gazdag múltidéző program és remek buli; ezt kínálta a vendégeknek az idén először, de feltehetően nem utoljára rendezett Sugárúti Fesztivál a Vasmű úton múlt szombaton.

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

2022. júl. 01.

Színes sorozattal, kézműveskedéssel és kertészkedéssel folytatódott a tematikus táborok hete az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Varázspálca és manókészítés is szerepel a Nyártündér hete kínálatában. Hangkép és galéria itt!
 

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

2022. jún. 30.

Gazdag program, tömeges jelenlét – minden szempontból sikeres volt az Intercisa Múzeum rendezvénye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében a római kori kőtárban várt a vendégeket. Hangkép és galéria itt!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

2022. jún. 29.

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros közösségi élete; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal – ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál a hét végén.
 

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

2022. jún. 29.

Új dunaújvárosi helyszínen is láthatják az érdeklődők a KineDok dokumentumfilmjeit, derül ki a DSTV összeállításából. Az országos hálózathoz a Szabad szemmel című programmal csatlakozott az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Hangkép.
 

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

2022. jún. 28.

Követte a vándorkiállítást az alkotó, Marék Veronikával találkozhattak a napokban a gyermekkönyvtár vendégei, derül ki a DSTV összeállításból. A népszerű mesék szerzője szívesen beszélgetett olvasóival, és persze dedikálásra is vállalkozott. Hangkép.