Dunaújváros Hetilap

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

spigott - 2020. szeptember 23. 17:04

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.

Hosszú éveken, évtizedeken át a birkózók otthona volt, s bár ma már nem ők használják a létesítményt, mégis egy kiváló birkózóról, Nyers Lászlóról nevezték el szerdán délelőtt a radari küzdősport centrumot.

Emléke él!

A családias, mégis felemelő hangulatú ünnepségen városunk vezetése mellett egykori pályatársak, rokonok, ismerősök emlékeztek, s hajtottak főt Dunaújváros első olimpikonja előtt, aki amellett, hogy a Dunai Vasmű dolgozója volt, birkózóként a Kohász színeit is képviselve érte el legnagyobb sikereit. Méltán nevezhették el tehát a város legnépszerűbb sportolójának is megválasztott kiválóságról a radari centrumot, s mint az az ünnepségen elhangzott, Nyers László ma is példaképként állítható a fiatalság elé, melyre nemcsak a szőnyegen elért eredményei, hanem emberi kvalitásai is érdemessé tették.

A névadó ünnepségen Pintér Tamás polgármester mellett a kezdeményezés ötletgazdája, Motyovszki Mátyás, az önkormányzat ifjúsági, sport és turisztikai bizottság elnöke, valamint Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke méltatta a sportegyesület örökös bajnokát, s kívántak sok sikert azoknak a szakosztályoknak, akik a jövőben is használni fogják a csarnokot.

Mindenki boldog

Szép szavakkal méltatta a nagy előd sportemberi pályáját Motyovszki Mátyás bizottsági elnök:
– Hosszú út vezetett a mai napig, de minden egyes lépés megérte, hiszen egy olyan csodálatos esemény részesei lehetünk, amely az egész város számára örömöt okoz. Már évekkel ezelőtt jogos igény merült fel azzal kapcsolatban, hogy Nyers Lászlóról valamilyen formában emlékezzünk meg, ápoljuk az emlékét, s vigyük tovább a munkásságát. Ez a csarnok harmincöt évig a birkózás szentélye volt, s néhány éve gyönyörűen fel is újították – így az a gondolatom támadt, hogy nevezzük el Nyers Lászlóról, aki városunk első olimpikonja volt, a színészünk volt, Dunaújváros Laci bácsija volt. Sokat kapott a várostól és rengeteget adott is a város lakóinak – így óriási öröm számomra is, hogy róla nevezhettük el ezt a gyönyörű csarnokot.

Szintén a tisztelet hangján emlékezett a város első olimpikonjára Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke:

– Szinte a lélegzetem is elakadt, amikor először hallottam Motyovszki Mátyás ötletéről – ugyanis egy olyan ember nevét viseli a centrum, aki sok fiatal számára lehet példakép. Nyers László kiváló birkózó, kiváló sportember, színész és közösségi ember volt. Ez a csarnok hosszú évtizedekig a birkózó sportot szolgálta, majd egy teljes felújítást követően már több olyan küzdősportnak ad otthont, amely az utánpótlás nevelése mellett felnőtt korosztállyal is foglalkozik. Éppen ezért azt szeretném kívánni nekik, hogy hasonló élményekben legyen részük, mint amilyeneket mi annak idején a birkózásban szereztünk – érjenek el, vagy szárnyalják túl azokat az eredményeket, amelyeket a birkózók elértek!

Az önkormányzat képviseletében Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere köszöntötte az ünnepség résztvevőit – kiemelve, hogy a névadás gesztusa kapocs a múlt és a jövő között:

– Ha most körülnézek, nagyon sok olyan idősebb volt sportoló, ismerős van itt, akiknek ez a sportcsarnok mindig a Radar marad – míg a most érkező fiatalok számára a Nyers László Sportcsarnok lesz. A két korosztály között nem olyan nagy a távolság, sőt, összeköti őket a névadó személye – akire méltán lehetünk büszkék mindannyian. Ez a támogató, összetartó közösség az, aminek részeként közösen büszkék lehetünk az összetartásunkra és a hőseinkre – mert Nyers László a mi közös hősünk.

A beszédeket követően Pintér Tamás, valamint Nyers Emma, Laci bácsi lánya leplezték le a Nyers László Küzdősport Centrum névtábláját, majd az ünnepélyes programot Komáromi Tibor háromszoros világbajnok és olimpiai ezüstérmes köszöntője, illetve kötetlen beszélgetés zárta.

A rovat további hírei: Közélet

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

2023. jan. 25.

Optimizmusra ad okot az elmúlt hetek-hónapok csapadékos időjárása, derül ki a DSTV összegzéséből. A riportban a határjárást követően a szakember az iparágat érintő nehézségekről, illetve az előttük álló feladatokról is beszélt. Hangkép.
 

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

2023. jan. 24.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk újabb megállója az 8-as választókerület – dr. Székely Károly  képviselő szerint elsősorban a befejezett projektekre lehetnek büszkék, de az is örömmel tölti el, hogy bizalommal fordulnak hozzá a körzet lakói.