Dunaújváros Hetilap

Európai Mobilitási Hét – gazdag kínálattal városunkban is!

Öcaline - 2020. szeptember 14. 11:48

Idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programsorozatához Dunaújváros önkormányzata: szeptember 16-22. között színes programokkal és remek közösségi akciókkal várják a városlakókat!

Az eseménysorozat célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, a környezettudatos gondolkodás fókuszba állítása. 

A tiszta városért!

A rendezvény részeként ebben az évben is lesz egyebek mellett a már hagyománynak számító "Tiszta utcák, tiszta terek" várostakarítási akció – amint arról már előzetes kedvcsináló felhívásunkban is beszámoltunk, a programsorozat teljes időtartamára, azaz szerdától egészen szeptember 22-ig, azaz jövő keddig várják a takarítási akcióra a közösségeket a város szabadon választott részén. Zsákokat és kesztyűket korlátozott számban biztosítanak a jelentkezőknek, a programra a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet még jelentkezni – a határidő szeptember 15.,  kedd.

"Tiszta utcák, tiszta terek" – jelentkezési lap .doc (katt) >>

Jelentkezni e-mailben a kornyved@pmh.dunanet.hu címen, vagy telefonon az alábbi számok valamelyikén: 25/544-301, 25/544-146, 25/544-139.

Zöldülő hivatal
 
Az eseménysorozat egyik csúcspontjának a Hivatali Zöld Nap című program ígérkezik a mobilitási hét nyitónapján, azaz szeptember 16-án, szerdán. A Városházán, valamint a Városháza előtti téren délelőtt 9 órától egészen délután 14-ig várják az érdeklődőket.
A vendégek betekinthetnek a hivatal "zöld" munkájába: megismerkedhetnek a légszennyezés, valamint a zaj elleni védelem folyamatával, a vízminőség vizsgálatokkal, a környezetbarát közlekedés, a klímavédelem és klímatudatosság témaköreiről is hallhatnak, de eszközbemutató foglalkozások is várják a vendégeket.

 Ujjé, a ligetben..

Amilyen érdekes lesz a nyitónap, olyan változatosnak ígérkezik a mobilitási hét fináléja – szeptember 22-én, azaz jövő kedden Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap – Élhető éghajlatért címmel várják színes programmal az érdeklődőket és Vasvári iskola előtti téren és a Petőfi ligetben délelőtt 9 órától délután 14 óráig. A helyszínre telepítendő kerékpáros ügyességi akadálypályát bárki kipróbálhatja – a szervezők tanácsa szerint kerékpárral menjen, aki teheti, az ügyeseknek jutalom jár! Ismét próbára tehetik tudásukat a vendégek a környezetvédelmi és klímavédelmi totó kérdéssorával – a Polgármesteri Hivatal standja érdekes kérdésekkel várja az érdeklődőket, a jól kitöltők ajándékot kapnak.
Szintén készül a programra a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság – a rendőrségi standon a balesetmentes közlekedéssel kapcsolatos bemutató, vetélkedő, totó, valamint ügyességi gokartpálya várja a résztvevőket.
A kínálatot kiállítás teszi teljessé – a Hulladékból érték című bemutatóra a klímavédelemmel kapcsolatban várnak minden korosztályból saját készítésű plakátot, valamint hulladékból készült ötletes szemléltető eszközöket – vagy a saját készítésű tárgyról készített fényképet és leírását. A benyújtott munkákat értékelik, kiállítják és díjazzák a zárónap keretében!

Végül, de közel sem utolsósorban – a közösségi közlekedés is ringbe száll a mobilitási hét sorozatának végén: szeptember 22-én, kedden a Volánbusz Zrt. Dunaújvárosban ingyenes közlekedést biztosít a helyi autóbuszjáratokon!

Kapcsolódó link:
Európai Mobilitási Hét – hivatalos oldal (katt) >>

(Forrás: dunaujvaros.hu; a kép illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

2021. jún. 11.

A Kertváros, a Bagolyvár és a Barsi Dénes utca kerül sorra – ráadásul az utóbbi két gyűjtőponton elektromos hulladék konténere is várja a használaton kívüli holmikat!

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

2021. jún. 10.

Az alaphírt már megírtuk, ezúttal a város hivatalos oldalán megjelent összegzés ajánlásait vesszük sorra  a ma este kezdődő szúnyoggyérítés  kapcsán. Vízgyülem a hajtás után.

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

2021. jún. 09.

Orvosi rendelők infrastrukturális fejlesztésére és felújítására nyert összesen 196,74 millió forint európai uniós támogatást a város önkormányzata. Közlemény.

DSTV: jeles napi visszanéző

DSTV: jeles napi visszanéző

2021. jún. 09.

Pedagógus életpályákat mutat be a DSTV ünnepnapi összeállítása. Tanári pályafutás, pedagógusi szerepvállalás, hivatástudat és jó értelemben vett megszállottság – a jelen különleges kihívásainak tükrében. Hangkép.
 

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

2021. jún. 08.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány kuratóriumi elnöke 70 évesen távozott az élők sorából – pótolhatatlan űrt hagyva maga után a fogyatékkal élők helyi ellátása terén. Nekrológ. 

Szúnyogirtás lesz a hét második felében

Szúnyogirtás lesz a hét második felében

2021. jún. 08.

Az országos merítésből kimaradt, az önkormányzat saját forrásból végezteti a vegyi irtást. Sötétedés után, mert minden rovarra veszélyes – a méhészeket külön is értesítik, árulta el kérdésemre Mezei Zsolt alpolgármester.

DSTV: újra látogathatók a betegek

DSTV: újra látogathatók a betegek

2021. jún. 08.

A korlátozások enyhítésével komoly korlátozásokhoz kötve, de újra látogathatóak a kórházi betegek, derül ki a DSTV összegzéséből. Az aktuális szabályokról dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon kórház intézményvezetője számolt be. Hangkép.