Dunaújváros Hetilap

Európai Mobilitási Hét – gazdag kínálattal városunkban is!

2020. szeptember 14. (hétfő) 11:48 - Öcaline

Idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programsorozatához Dunaújváros önkormányzata: szeptember 16-22. között színes programokkal és remek közösségi akciókkal várják a városlakókat!

Az eseménysorozat célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, a környezettudatos gondolkodás fókuszba állítása. 

A tiszta városért!

A rendezvény részeként ebben az évben is lesz egyebek mellett a már hagyománynak számító "Tiszta utcák, tiszta terek" várostakarítási akció – amint arról már előzetes kedvcsináló felhívásunkban is beszámoltunk, a programsorozat teljes időtartamára, azaz szerdától egészen szeptember 22-ig, azaz jövő keddig várják a takarítási akcióra a közösségeket a város szabadon választott részén. Zsákokat és kesztyűket korlátozott számban biztosítanak a jelentkezőknek, a programra a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet még jelentkezni – a határidő szeptember 15.,  kedd.

"Tiszta utcák, tiszta terek" – jelentkezési lap .doc (katt) >>

Jelentkezni e-mailben a kornyved@pmh.dunanet.hu címen, vagy telefonon az alábbi számok valamelyikén: 25/544-301, 25/544-146, 25/544-139.

Zöldülő hivatal
 
Az eseménysorozat egyik csúcspontjának a Hivatali Zöld Nap című program ígérkezik a mobilitási hét nyitónapján, azaz szeptember 16-án, szerdán. A Városházán, valamint a Városháza előtti téren délelőtt 9 órától egészen délután 14-ig várják az érdeklődőket.
A vendégek betekinthetnek a hivatal "zöld" munkájába: megismerkedhetnek a légszennyezés, valamint a zaj elleni védelem folyamatával, a vízminőség vizsgálatokkal, a környezetbarát közlekedés, a klímavédelem és klímatudatosság témaköreiről is hallhatnak, de eszközbemutató foglalkozások is várják a vendégeket.

 Ujjé, a ligetben..

Amilyen érdekes lesz a nyitónap, olyan változatosnak ígérkezik a mobilitási hét fináléja – szeptember 22-én, azaz jövő kedden Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap – Élhető éghajlatért címmel várják színes programmal az érdeklődőket és Vasvári iskola előtti téren és a Petőfi ligetben délelőtt 9 órától délután 14 óráig. A helyszínre telepítendő kerékpáros ügyességi akadálypályát bárki kipróbálhatja – a szervezők tanácsa szerint kerékpárral menjen, aki teheti, az ügyeseknek jutalom jár! Ismét próbára tehetik tudásukat a vendégek a környezetvédelmi és klímavédelmi totó kérdéssorával – a Polgármesteri Hivatal standja érdekes kérdésekkel várja az érdeklődőket, a jól kitöltők ajándékot kapnak.
Szintén készül a programra a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság – a rendőrségi standon a balesetmentes közlekedéssel kapcsolatos bemutató, vetélkedő, totó, valamint ügyességi gokartpálya várja a résztvevőket.
A kínálatot kiállítás teszi teljessé – a Hulladékból érték című bemutatóra a klímavédelemmel kapcsolatban várnak minden korosztályból saját készítésű plakátot, valamint hulladékból készült ötletes szemléltető eszközöket – vagy a saját készítésű tárgyról készített fényképet és leírását. A benyújtott munkákat értékelik, kiállítják és díjazzák a zárónap keretében!

Végül, de közel sem utolsósorban – a közösségi közlekedés is ringbe száll a mobilitási hét sorozatának végén: szeptember 22-én, kedden a Volánbusz Zrt. Dunaújvárosban ingyenes közlekedést biztosít a helyi autóbuszjáratokon!

Kapcsolódó link:
Európai Mobilitási Hét – hivatalos oldal (katt) >>

(Forrás: dunaujvaros.hu; a kép illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az elismeréseket követően fogadás várta a megjelenteket.

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Új rendszer szerint, városrészenként szervezik meg az őszi lomtalanítást városunkban – elsőként a Római városrész kerül sorra, méghozzá most szombaton. Felhívásunkhoz rendhagyó, egy olvasónk által készített fotókból válogatott extra képtárat mellékelünk; a ráadás: DSTV-hangkép.

Tervre terv – lendületben az Innopark

Tervre terv – lendületben az Innopark

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

2020. szeptember 23. (szerda)

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

2020. szeptember 23. (szerda)

A Vasmű aranykoráról szóló könyv bemutatójának adott otthont az Intercisa Múzeum második emeleti előadóterme a napokban. Az acél szépsége címet viselő kötet szerkesztője Szente Tünde, aki összesen 35 érintett bevonásával foglalta össze Horváth István, a Dunaferr korábbi vezérigazgatójának dunaújvárosi pályafutását. Hangkép.

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

2020. szeptember 22. (kedd)

Gazdag kínálattal, színes programmal ért véget az Európai Mobilitási Hét eseménysorozata: a Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap eseményeivel a Vasvári iskola előtt és a Petőfi ligetben várták az érdeklődőket.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

2020. szeptember 22. (kedd)

A "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciója megdöbbenéssel értesült Cserna Gábornak, a Fidesz helyi elnökének a kirohanásáról, amelyben közgyűlési mandátumának visszaadására szólította fel Gombos Istvánt, hangzott el Szabó Zsolt frakcióvezető Városházán tartott ma délelőtti sajtótájékoztatóján.