Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Könyvtár: a hangzó és látható idő színei, dallamai

Öcaline - 2020. szeptember 9. 15:18

Máris egy premieren vehetnek részt a József Attila Könyvtárban mindazok, akik bekapcsolódnak Nagy Ákos dunaújvárosi születésű zeneszerző négyrészes előadás-sorozatába. A Hangzó és látható idő című audiovizuális estre szeptember  11-én, pénteken várják az érdeklődőket.

Képes lehet a szín zenévé, a zene színné változni? A válaszért Leonardo da Vinci örökbecsű gondolatáig kell visszanyúlni – íme: "A látás új fajtája abban áll, hogy ha figyelmesen nézel egy falat, amelyet mindenféle foltok tarkítanak, olyan dolgokat látsz meg, amik csak a te képzeletedben születnek meg."  E gondolat köszön vissza a József Attila Könyvtár új sorozatának első állomásán, a Hangzó és látható idő című audiovizuális esten. A sorozat házigazdája Nagy Ákos zeneszerző lesz, aki szeptember 11-én, azaz jövő pénteken 18 órától premierrel várja az érdeklődőket; Gyenes Zsolt videóművésszel együttműködve a Par la voie des rythmes – La déploration sur la mort d'Henri Michaux, vagyis a Ritmusok útján – Sirám Henri Michaux halálára című művet „hallhatják és láthatják” a könyvtár vendégei.
Mint az alkotó kérdésünkre elárulta, régóta foglalkoztatják a színek és hangok összefüggései:
– Tudományos szempontból a szín olyan a látással érzékelhető fiziológiai érzet, amelyet a látható fény kelt, méghozzá a hullámhosszától függő minőségben. Érdekes, hogy a hang fogalmához is hasonló definíció társul: fizikai értelemben a hang egy rugalmas közeg mechanikai rezgése, ami hullámokban tovaterjed. A fentiek nyomán szerintem egyértelmű, ezekre a hullámokra kulturális kódok és érzelmek is "ráülhetnek" – és bárhová elröpíthetnek. 

(Illusztráció: Nagy Ákos)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!