Megvan a magyar válogatott vk-kerete

doszerk - 2020. szeptember 11. 18:20

Negyvenhét versenyzőből álló magyar válogatottal vág neki a két hét múlva kezdődő szegedi ICF felnőtt gyorsasági világkupának Hüttner Csaba szövetségi kapitány. Mind a négy szakágban szerepelnek majd olyan sportolók, akik tavaly világbajnoki címet, vagy érmet szereztek a Maty-éren, de a csapatunkba utánpótláskorú indulók is bekerültek.

Hajdu Jonatán (elől) Fekete Ádámmal párban vág neki a Világkupának! (Kép: MTI)

Mint arról a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapja beszámolt, a magyar női kajak szakág nagy visszatérője ezen a versenyen a sportág örökös bajnoka, Bodonyi Dóra lesz. A szolnoki kiválóság tavaly világbajnoki címet szerzett a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság a négyes tagjaként, valamint K-1 5000 méteren is, idén eddig még nem versenyzett, a világkupán viszont vízre száll K-1 500, és 5000 méteren, valamint egy új összetételű női négyesben is.

“Dóra kisebb sérülésen van túl, amiből mindenképpen ki akart gyógyulni még az olimpiai felkészülés megkezdése előtt - mondta Hüttner Csaba. - A magyar bajnokságot megelőzően még nem érezte magát túl jó formában, ezért abban maradtam vele, hogy ott nem száll vízre, viszont a világkupán két egyest is indul, valamint beül a fiatalokkal a négyesbe.”

Férfi kajakban ismét összecsaphat K-1 1000 méteren Kopasz Bálint, és a még nála is fiatalabb Varga Ádám, aki a magyar bajnokságon nagy meglepetésre legyőzte a tavalyi év világbajnokát. Csapatunkban ott lesz a 42 esztendős, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán is, aki K-2 1000 méteren ezúttal Kulifai Tamással megy párost, nem indul viszont a legjobb magyar férfi négyes az olimpiai távon.

“A Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor összetételű négyessel a múlt héten részt vettünk egy németországi tesztversenyen, ahol a mieink csak néhány centivel kaptak ki a tavaly világbajnoki címet szerző német egységtől. A világkupán viszont nem lenne kihez mérniük magukat, mert ennek a számnak a legjobbjai nem neveztek a szegedi versenyre, így számukra ez a szezon lezárult. Férfi K-4 500 méteren a magyar bajnokság eredményei alapján inkább két új egységet fogunk kipróbálni” - tette hozzá a szövetségi kapitány.

Kiss Balázs (elől) egyesben bizonyíthat!

A női és férfi kenuban viszont minden élversenyzőnk rajthoz áll Szegeden. Balla Virág például az összes számban elrajtol, vagyis egyesben ott lesz 200-, 500-, és 5000 méteren is, párosban pedig Devecseriné Takács Kincsővel C-2 200, és 500 méteren versenyez majd, ebben a két számban ők egyaránt ezüstérmet szereztek a tavalyi vb-n.

Férfi kenuban kipróbálhatja magát a nemzetközi mezőnyben a szezon meglepetéspárosa, vagyis az Adolf Balázs, Fejes Dániel-duó. A két jobbos kenus itthon hétszer tudott nyerni C-2 1000 méteren, most kiderülhet, hogy jövő tavasszal lesz-e esélyük az olimpiai kvalifikációra.

A férfi K-1 1000 méterhez hasonlóan kenu ezer egyesben is kialakulhat egy komolyabb háziverseny Bodonyi András, és Kiss Balázs között. A DVTK kenusa júliusig nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a dunaújvárosi Kiss Balázs viszont nyerni tudott a két hete a magyar bajnokságon. Bármelyikük is végez most előrébb, a nemzetközi mezőnyhöz mért sebességük fontos tényező lehet a kvótaszerzés szempontjából.

A Dunaferr SE kenusait Hajdu Jonatán és Kiss Balázs képviseli a válogatottban: Jonatán C1 és C2 500, valamint C2 MIX 200 méteren áll rajthoz Szegeden, míg Kiss Balázs C1 500 és 1000 méteren térdelhet hajóba a Világkupán.

A válogatott keret

A rovat további hírei: Sport

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.

Eredményes utánpótlás

Eredményes utánpótlás

2024. már. 26.

Pupp Viktória magabiztos győzelemmel lépett nagyot a válogatottság felé az év első országos válogató versenyén.