Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szalagozás a cimborafánál

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. szeptember 1. 16:00

Ünnepélyes szalagozáson öltöztették fel a cimborafát idézetekkel, színes szalagokkal a József Attila Könyvtárban hétfő délután.

A dunaújvárosi Cimbora Klub szinte elsőként csatlakozott az Érdi Szabó Márta nevével fémjelzett Cimbora Mozgalomhoz. A mozgalom keretén belül nemcsak Magyarországon, hanem határainkon túl is alakultak klubok. A mozgalom támogatója a Cimbora Alapítvány, amelynek segítségével fesztiválokat, vetélkedőket, találkozókat szervezhetnek a Cimbora Klubok.

Dunaújvárosban 2003. április 24-én került sor a helyi Cimbora Klub alakuló foglalkozására. A város és a környékbeli kis települések iskoláiból  közel harminc harmadik és negyedik osztályos kis diák jött el. Az évek során cserélődnek, változnak a klubtagok, akik aktívan közreműködnek a Cimbora Klub programjaiban. Minden hónapban egy alkalommal találkoznak a cimborák a Gyermekkönyvtárban, ahol az irodalom, az olvasmányélmények, a művészetek, az aktuális események  adják a közös beszélgetések témáit. Természetesen nem marad ki a játék, a kézműveskedés, a kirándulás, a tánc sem a programok köréből. Ezen kívül minden évben vendégül látunk egy vagy két kortárs írót, illusztrátort is.

Lassan kialakultak a Cimbora Klub hagyományai is. Az új cimborának - aki akár a klubot támogató felnőtt, vendég is lehet - le kell tennie a Cimbora esküt, hogy "teljes jogú" tag lehessen. Minden évben sor kerül a Cimbora Klub születésnapjának megünneplésére is. Ez alkalomból ültettük a Cimborafát, avattuk fel a Cimbora-ösvényt is, és azóta is mindig kötődik hozzá valamilyen ünnepi esemény, például az embléma felfestése az ösvényre. 2005 óta a Ki mit tud? is állandó programja az ünnepnek. Ilyenkor a klubtagok különféle produkciókkal lépnek fel társaik és a meghívott zsüri előtt. Az alkotó kedv nem csak ilyenkor jellemző a cimborákra. Szívesen rajzolnak, vagy írnak verseket, történeteket is. Ezek az alkotások rendszeresen kikerülnek a faliújságra, és a legjobbak a Diákantológia című kiadványban is helyet kaphatnak.

Legutóbb Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros várt hétfő délután minden régi és új cimborát a Cimbora Klub újabb eseményére a könyvtárba. Az ünnepélyes szalagozáson a hagyományokhoz híven idézetekkel díszítették fel a cimborafát. 

Fotó: Végh Zoltán

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!