Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újabb próbaidőszak kezdődött a Bartókban

2020. szeptember 8. (kedd) 14:32 - Horváth-Nemes Orsolya

Tőkés Nikoletta előadásában készül monodráma Szentesi Éva gyógyulástörténetéről, melyet szeptember 30-án mutatnak be a Bartók Színházban.

 

Az olvasópróbát kedden délelőtt tartotta az intézmény alkotói csapata. Az előadás különlegessége, hogy Tőkés Nikoletta diplomamunkája is ez volt néhány hónappal ezelőtt. A történet egy méhnyakrákból kigyógyult nő életét mutatja be.

- Azért választottam ezt a darabot a diplomamunkámnak, mert első olvasás után olyan hatással volt rám a könyv, hogy úgy éreztem, ezzel mindenképpen foglalkoznunk kell. Nem mehetünk el a téma mellett, és örülök, hogy itt a Bartókban ezt a történetet átgondolhatjuk. Szerintem nagyon fontos, hogy színpadra alkalmazva minél több emberhez eljusson a mondanivaló. Ahogy Szentesi Éva megfogalmazza érzéseit, és mindent, amit lejátszódott benne, nem akartam elmenni mellette, mindenképpen foglalkozni szerettem volna a művével. - mondta el a DSTV stábjának Tőkés Nikoletta.

HAMVAIMBÓL
Monodráma Szentesi Éva azonos című könyvéből

"Fiatal vagyok a halálhoz! És tudom: ezt én rontottam el! Nem figyeltem a testemre, a testem jelzéseire. És nekem kell kimászni ebből a helyzetből, még ha szinte lehetetlen is! Kinevetni a halált, viccet csinálni belőle. Sokkal többet kaptam a ráktól, mint amennyit elvett tőlem; nehéz időkben derülnek ki igazán a viszonyaink mélységei, kiderül, hogy kinek vagyunk igazán fontosak. Még ez sem elég, mert mi is kellünk hozzá, szerencse is kell, de legfőképpen a kitartás meg az élni akarás. Nem sietek vissza az életbe, figyelem a testemet, és szolgálom őt, most én vagyok őérte!"

Játsza: Tőkés Nikoletta
Rendező: Bereczki Csilla
Színpadi ötlet és adaptáció: Tőkés Nikoletta
Tervező: Miareczky Edit
Zeneszerző: Sulyok Benedek

Fotó: Ónodi Zoltán /Bartók Színház/

A rovat további hírei: Kultúra

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

2020. szeptember 25. (péntek)

Ősbemutatóval kezdődik a Város Évada a Bartók Kamaraszínházban ma este: a közönség először láthatja a Sándor Mátyás című új magyar musicalt.

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

2020. szeptember 23. (szerda)

A magyar népmese napjához kapcsolódva egész hetes programot szervez a Munkásművelődési Központ szeptember 28. és október 2. között. Az intézmény rendezvényei a CsupaCsoda Birodalom népmese ponton zajlanak majd; az eseményeken előzetes regisztráció után vehetnek részt a gyerekek. Hangkép.

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

2020. szeptember 21. (hétfő)

Ezernél is több online rendezvénnyel és csaknem háromezer kiállítóval várják a látogatókat idén a Frankfurti Könyvvásáron, amely a koronavírus-világjárvány miatt átköltözött a digitális térbe.

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

2020. szeptember 21. (hétfő)

Böszörményi Márton első könyve, a Meixner Józsefné apoteózisa című prózakötet bemutatójának ad otthont a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kedden délután. Testhorror a hajtás után.

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ötödik alkalommal csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. A szombati tematikus sétákra mintegy kétszázan látogattak el a Fiumei úti sírkertbe.

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várja az érdeklődőket a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény Gyula térségében szeptember 25. és 27. között.

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

2020. szeptember 19. (szombat)

Zajlanak a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkba tervezett szoborcsoport előkészületi munkálatai. A kompozícióban a Vasmű úti fák közül három is helyet kap majd, emellett pedig egy lakatokkal díszített emlékművel idézik majd fel az intézmény diákjai az itt töltött időt. A DVG. Zrt. munkatársai az ehhez szükséges térrendezési, valamint betonozási és egyéb munkálatokat végzik, hogy október 1-jére, a tervezett átadásra minden készen álljon. Hangkép.