Dunaújváros Hetilap

"Az első év a kármentésről szólt…"

doszerk - 2020. október 17.

Eredményesnek tartja az elmúlt egy év munkáját, és példásnak a több pártból verbuvált képviselők szövetségét, nyilatkozta Szabó Zsolt, a "Rajta, Újváros!" Egyesület frakcióvezetője. A legfontosabb, hogy sikerült talpon maradnia a városnak, állította. Interjú.

Egy éve irányítja a közgyűlést a "Rajta, Újváros!" Egyesület. Milyennek ítéli az esztendőt?
– Dolgos év van a hátunk mögött. Nemcsak a város irányítását kellett megoldani, hanem a közgyűlés működésének szabályosságát is helyre kellett állítani. Ez minden képviselőtől nagy fegyelmet igényelt. A kormányhivatal eddig szinte semmiért nem szólt, érdekes módon azonban, mióta a Rajta Újváros! Egyesület irányítja a várost, a legapróbb dolgokba is belekötnek. Mostanra azonban azt tudom mondani, hogy minden feltételüknek megfelelően működtetjük a várost.
Sok az új képviselő a frakcióban; nehezebb velük dolgozni?
– Szinte észrevehetetlen, hogy ki régi és ki új képviselő. Természetesen egy-egy egyéni indítvány megírásában eleinte kellett némi segítség az újaknak, de ennyi. A képviselőink mind egyéni körzetet képviselnek, és két dolog mindenkiről elmondható: remekül ismerik a körzetüket, és a körzet fejlődése az első számú szempont náluk – ez persze könnyű, hiszen mi magunk is ott élünk a körzetben. 
Bár olykor-olykor látunk közgyűlési csatározásokat az ellenzékkel, ezekből nincs túl sok. Ez miért alakult így?
– Elsősorban azért, mert a fideszes képviselők alig-alig vesznek részt a közgyűlés munkájában. Olyannal nehéz vitatkozni, aki ott sincs. A másik, hogy ha be is jönnek, elég hamar megunják, és elmennek. Vagy pedig olyan történik, mint Cserna Gábor a legutóbb: olyan dologról kérdezett, amivel kapcsolatban két hónappal korábban már döntés született.
Cserna Gábor többször is kritizálta önöket azért, mert "durva hangnemben, megfélemlítően" beszéltek vele. Elismeri ezt a kritikát?
– Én magam úgy gondolom, hogy a "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciójából senki sem beszélt durván sem Cserna Gáborral, sem a fogyatkozó Fidesz-csoport egyetlen tagjával sem. De ezt döntsék el a városlakók; minden közgyűlésről jegyzőkönyv és videófelvétel készül. Én egyébként nem kaptam ilyen visszajelzést a lakosságtól. Hozzáteszem: 9 évig voltam ellenzéki képviselő én magam is, és lekicsinylő, személyeskedő megjegyzések tömkelegét kaptam – legtöbbször éppen Cserna Gábortól. Amit azonban a legfontosabbnak tartok: ezt a kritikáját a volt polgármester soha nem a közgyűlésben, szemtől-szemben fogalmazta meg, hanem a zártkörű sajtótájékoztatóin, ahová csak a neki szimpatikus újságírókat hívja meg. Sokszor a várossal kapcsolatos észrevételeit is itt mondja el, amik hemzsegnek a csúsztatásoktól, úgyhogy véleményem szerint szó sincs arról, hogy Cserna Gábor meg lenne félemlítve – egyszerűen csak fél a kérdésektől és a válaszoktól, de erről sajnos nem mi tehetünk.
Egy év sem kellett, és a Fidesz-csoport egysége megbomlott a közgyűlésben – ennek köze van ahhoz, amit az imént mondott?
– Ezt a Fidesz belső ügyének tartom, nincs is erre pontos rálátásom. Szerintem azonban egyszerűan arról van szó, hogy Cserna Gábor a mai napig nem tudott belenyugodni a választási vereségébe. Azzal, hogy nem vesz részt a bizottsági munkában, ezt a vereséget próbálja meg tagadni, és aki ennek ellenszegül, az az ő ellensége, még akkor is, ha éppen a volt alpolgármesteréről van szó. Egy dolog azonban vitathatatlan: a Fidesz tavaly a fél kampányát arra építette, hogy a sok párt tagjaiból álló "Rajta, Újváros!" Egyesület képtelen lesz irányítani a várost, és szét fog szakadni. Ehhez képest a Fidesz az, amelyik egy év alatt szétszakadt. 
Túl sokat foglalkoznak az ellenzékkel – szól az ellenzéki kritika önökkel szemben.
– Mindig értetlenül állok ez előtt. Először is tényszerűen hazugság ez az állítás, meg kell nézni az önkormányzati kommunikációt, és ezt bárki láthatja. Másrészt: egy ideje már politizálok, de azt most hallottam először, hogy a kormányzók nem foglalkozhatnak az ellenzékkel. Már miért ne tehetnék? Ha pedig ez Cserna Gábornak nem tetszik, akkor azt beszélje meg a főnökével; Orbán Viktornak ugyanis nem nagyon van olyan megszólalása, ahol éppen nem az ellenzéket szapulja. Nemrég éppen kolbászhoz hasonlította őket, akik meg vannak darálva és be vannak töltve. Ennyit erről.
Miről szól majd a következő egy év?
– Az első év a kármentésről szólt, pénzügyileg és jogilag is. Sikerült feltárni, majd bíróság elé vinni a fideszes éra szabálytalanságait. Sikerült talpon maradni minden gazdasági nehézség ellenére. Jövőre sem lesz könnyű a pénzügyi helyzet, de elkezdhetünk apró léptekben építkezni. Szükség van némi strukturális átalakításra, mert sok rendszer nem hatékonyan működik, ezen pedig változtatni kell.

Kölesdi Fanni
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Látszik a fény a cső végén

Látszik a fény a cső végén

2020. okt. 20.

Szinte a csatorna-beruházások megkezdésével egyidejűleg kezdtek jelentkezni a vízelvezetési problémák a Barsi Dénes utcában: amellett, hogy a szennyvíz is felszínre kezdett törni, az esővíz is jelentős problémákat okoz ezen a területen.

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

2020. okt. 19.

Ünnepélyes keretek között, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke templomszentelő miséjével koronázva vehette birtokba új templomát vasárnap a dunaújvárosi görögkatolikus gyülekezet. A biztonsági, egészségvédelmi előírások miatt a hívek egy része a szabadtéri LED-falon követhette az eseményeket.

Kelta mollban szól az ajándék Handpan

Kelta mollban szól az ajándék Handpan

2020. okt. 18.

Különleges hangszerrel gyarapodott az értelmi és halmozottan sérült emberek és családjaik "Mindannyian Mások Vagyunk" Egyesületének eszközparkja: a különleges hangolású Handpan nevű instrumentumot adományként kapta a szervezet. Az átadás-átvételt az MMK-ban rendezték a közelmúltban, bemutató és gyakorlás kíséretében!

DSTV: templomszentelésre készül a görögkatolikus gyülekezet

DSTV: templomszentelésre készül a görögkatolikus gyülekezet

2020. okt. 17.

A dunaújvárosi görögkatolikus templom szentelését tartják október 18-án, vasárnap. Az eseményen Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke mond misét. Mivel az épületbe csak korlátozott számban engedhetik be a híveket, az udvaron egy LED falon is követhetik majd a rendezvényt az érdeklődők. Hangkép az utolsó simításokról.

Legközelebb a Kertvárosban lomtalanítanak

Legközelebb a Kertvárosban lomtalanítanak

2020. okt. 16.

Folytatják a "városjáró" lomtalanítás-sorozatot, az önkormányzat és a Dunanett Kft. következő akciójára a Kertvárosban kerül sor október 17-én, szombaton. Helyszínek és időpontok, tételes lista a hajtás után!

Hogy mindenki mozoghasson – a pénz ne legyen akadály!

Hogy mindenki mozoghasson – a pénz ne legyen akadály!

2020. okt. 16.

Mindenki számára ingyenes edzést biztosít az önkormányzat a Patyolat udvarban hetente egyszer. A városvezetés a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és három szakképzett trénerrel közösen indítja el a kezdeményezést jövő hét keddtől. Regisztrálj, regisztráljon mielőbb!

"Egyenesen, nyíltan képviseljük Dunaújvárost!"

"Egyenesen, nyíltan képviseljük Dunaújvárost!"

2020. okt. 15.

A "Rajta, Újváros!" Egyesület győzelmét hozó önkormányzati választások óta eltelt egy esztendő eredményeiről kérdezte lapunk Pintér Tamás polgármestert, aki az évértékelő beszélgetés során elárulta: a pandémiás helyzet és a város pénzügyeinek kezelése okozta a legtöbb fejtörést az elmúlt időszakban. Interjú.