Cselgáncs - Budapesten lesz a 2021-es vb

doszerk - 2020. október 26. 8:40

Budapest ad otthont 2021-ben az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságnak.

Kép: MTI (Kovács Tamás felvétele)

Tóth László, a magyar szövetség (MJSZ) elnöke a budapesti Grand Slam-verseny vasárnapi zárónapján jelentette be, hogy a magyar főváros rendezi június 3-tól a 2021-re halasztott tokiói ötkarikás játékok legfontosabb kvalifikációs versenyét. Az MJSZ első embere a GS-tapasztalatokat összegezve úgy vélekedett, hogy a magyar szervezőknek nem 99, hanem 101 százalékosan sikerült betartaniuk a saját maguk által kreált szabályokat. "Az elején többen nem értették, hogy ha átestek a két hozott PCR-teszten, majd Budapesten is leszűrték őket, akkor miért nem léphetnek ki a buborékból. A görög csapatból ketten elmentek bevásárolni a városba, majd amikor hazaküldtük őket, már az egész dzsúdós család elfogadta a körülményeket. Büszke vagyok arra, hogy a nemzetközi szövetséggel közösen kitalált rendszer olyan jól működött, hogy a 409 résztvevőből csak egy adott pozitív mintát a második itteni teszten" - fejtette ki.

Tóth László közölte, a budapesti lebonyolítás lesz a zsinórmérték a következő nemzetközi versenyeken, sőt már a tokiói olimpia szervezői is jelezték, hogy hasznosítanák a magyarországi tapasztalatokat. "A csehek a nehézségek ellenére meg akarják rendezni a novemberi Európa-bajnokságot, így oda nem kívánunk beugrani rendezőként. De ha nagyon szorult volna a helyzet, akkor az itt lévő európaiakkal egy kis szünet után meg tudtuk volna csinálni az Eb-t is. A vb-t eredetileg 2022-re kaptuk meg, de a tegnapi miniszteri megerősítés alapján előrehozzuk a rendezést, részben a nemzetközi szövetség kérésére" - fejtette ki.

Ami a magyar válogatott két bronzéremből álló GS-termését illeti, a szövetség elnöke közölte, ahol elvégezték a munkát, ott szépen teljesítettek a versenyzők, ahol viszont a kifogások keresése volt a cél, ott megmutatkozott, hogy a világ élmezőnye eltávolodott ettől a stílustól, és el kell gondolkozniuk azoknak, akik nem akarnak a közös munkában részt venni. A 60 kilogrammban ötödik Naji Dávid kapcsán Tóth László kiemelte, a magyar dzsúdóban nemigen volt példa arra, hogy egy junior magyar bajnok - aki két koronavírusos fertőzött kiesése nyomán került a keretbe - egy ekkora versenyen elverje a fél világot. "Karakas Hédi is szenzációs versenyzéssel erősítette meg a helyét a legjobb nyolcban az olimpiai kvalifikációban, Özbas Szofit pedig már nagyon vártuk az új generáció képviseletében, ő megválthatja nekünk a világot. Sipőcz Ricsi vitatott meccsén hibáztak a bírók, amikor leszorításból felállították őt, végtelenül sajnálom, mert egy éremmel odaérhetett volna kvótás helyre" - elemezte a történteket. A Papp László Sportaréna eddig egyszer, 2017-ben adott otthon cselgáncs-világbajnokságnak.

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

Vb-döntős a junior válogatott

Vb-döntős a junior válogatott

2022. júl. 02.

Remek hajrával aratott nyolcgólos győzelmet a svédek ellen, így bejutott a világbajnokság döntőjébe a dunaújvárosi Farkas Johannával felálló magyar junior női kézilabda válogatott.

Szép eredmények Újszászon

Szép eredmények Újszászon

2022. júl. 02.

Négy érmes helyezéssel fejezték be a nyár utolsó utánpótlás versenyét a dunaújvárosi lábtoll-labdázók.

Véget ért a Dunaújváros Kupa

Véget ért a Dunaújváros Kupa

2022. júl. 01.

A Jóbarátok gárdája nyerte az idei Dunaújváros Kupa elnevezésű kispályás labdarúgó sorozat küzdelmeit, miután a döntőben háromgólos sikert aratott az APR-Tech FC ellen.

Éremért játszhatnak a kézilabdázók

Éremért játszhatnak a kézilabdázók

2022. júl. 01.

Szoros első félidő után magabiztos, 31-26-os győzelmet aratott a dánok elleni világbajnoki negyeddöntőben a dunaújvárosi Farkas Johannával felálló magyar U20-as női kézilabda válogatott.

Vb-döntős a magyar válogatott

Vb-döntős a magyar válogatott

2022. júl. 01.

Óriási csatában aratott 13-12-es győzelmet a magyar női vízilabda válogatott a hollandok ellen a budapesti világbajnokság elődöntőjében.

Nyikos Veronika Európa-bajnok!

Nyikos Veronika Európa-bajnok!

2022. júl. 01.

Remek mérkőzésen aratott 6-2-es győzelmet az U20-as Európa-bajnokság döntőjében Nyikos Veronika, a DKSE kiváló birkózója.

DSTV: nyári táborban a hokisok

DSTV: nyári táborban a hokisok

2022. jún. 30.

Több korosztály számára rendezik meg nyári táborukat idén is a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozói. Hangkép.