Díjban részesült a magyar erdőtűz-megelőzési kezdeményezés

doszerk - 2020. október 21.

Az Európai Unió LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai uniós díjában részesült mások mellett a magyar erdőtűz-megelőzési kezdeményezés - közölte az Európai Bizottság szerdán.

A tájékoztatás szerint a magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága által megvalósított FIRELIFE erdőtűz-megelőzési kezdeményezés az éghajlatvédelmi kategóriájában szerzett elismerést.
A projektcsapat tagjai pedagógusok, szociális munkások, mezőgazdasági termelők és erdőtüzek megelőzésével foglalkozó szakértők számára tartottak képzéseket országszerte az erdőtüzek megelőzésének témájában. Ennek eredményeként az erdőtüzek száma közel harmadával, a károsodott területek mérete pedig közel 90 százalékkal csökkent. A FIRELIFE ellenőrzőlistája más országok számára is eszközül szolgálhat saját tűzvédelmi rendszereik és eszközeik kidolgozásához - közölték.
A magyar éghajlatvédelmi kezdeményezés mellett idén egy szlovén természetvédelmi, és egy portugál környezetvédelmi projekt részesült az elismerésben. A jelenlegi járványhelyzetre tekintettel az unió különdíjat is kiosztott, melyet egy, a koronavírus-válsághoz történő alkalmazkodást segítő olasz projekt nyert el. Az indoklás szerint a nyertes kezdeményezések azért érdemelték ki az elismerést, mert "rendkívüli mértékben előmozdítják" a környezeti, gazdasági és társadalmi fejlődést, és az általuk kiváltott hatás, a megismételhetőség, a szakpolitikai relevancia, a határokon átívelő együttműködés és a költséghatékonyság szempontjából is kimagaslók.
A LIFE-program fő elemei között van a körforgásos gazdaságra való átállás támogatása és az éghajlatváltozás fokozottabb mérséklése, a víz és a levegő minőségének védelme és javítása, valamint az EU 2030-ig szóló éghajlat- és energiapolitikai keretének végrehajtása és az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás értelmében vállalt uniós kötelezettségek teljesítése. Az Európai Unió a környezetvédelmi és éghajlat-politikai programja által támogatott innovatív és hatékony projekteket jutalmazza a díjjal.

Forrás: mti.hu

Fotó: illusztráció

A rovat további hírei: Sziréna

Dohányra utaztak, önbíráskodás és zsarolás miatt felelhetnek

Dohányra utaztak, önbíráskodás és zsarolás miatt felelhetnek

2020. nov. 27.

Három rendbeli, csoportosan elkövetett önbíráskodás, valamint zsarolás bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a dunaújvárosi kapitányság egy 35, egy 36, valamint egy 53 éves adonyi lakossal szemben.  Kacifántos történet, de itt a vége, az iratok már az ügyészségen, értesült a DO.

Nagyon keresik az eltűnt Renátát

Nagyon keresik az eltűnt Renátát

2020. nov. 26.

Az előszállási lakásotthonból távozott ismeretlen helyre Imre Renáta: a 15 éves lány eltűnése ügyében a nyilvánossághoz fordult a dunaújvárosi rendőrség. Felhívás a hajtás után – segíts te is, akár csak egy megosztással!

Autótűz az Esze Tamás utcában

Autótűz az Esze Tamás utcában

2020. nov. 26.

Óriási lángokkal égett egy autó kora délután az Esze Tamás utcában.

Közlekedés: óvatosság = biztonság

Közlekedés: óvatosság = biztonság

2020. nov. 25.

Megváltoztak a közlekedés feltételei az utakon, az út- és látási viszonyok romlása a korábbinál többször okoz váratlan szituációkat – ennek kapcsán közöl hasznos tanácsokat a megyei főkapitányság kommunikációs szolgálata. Tippek és trükkök; hogy mindenki hazaérjen!

Bűnügyi felügyelet vár a "katalizátoros banda" tagjaira

Bűnügyi felügyelet vár a "katalizátoros banda" tagjaira

2020. nov. 24.

Az elfogás tényét megírtuk, az viszont úgy fejlemény, hogy a Dunaújvárosi Járási Ügyészség kisebb értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta három férfi letartóztatását – ők azok, akik negyedik társukkal katalizátorokat vágtak le a városban parkoló kocsikról. Bűnügyi felügyelet a vége, folyt. köv.

Több lakástűzhöz riasztották a lánglovagokat

Több lakástűzhöz riasztották a lánglovagokat

2020. nov. 24.

Öt lakás gyulladt ki az elmúlt napokban Fejér megyében, ezek közül két esethez a dunaújvárosi lánglovagok vonultak, derült ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság friss összegzéséből. Tessék vigyázni – összegzés és figyelmeztetés a hajtás után.

"Kivásárolta" a bűneit, mehetett tovább

"Kivásárolta" a bűneit, mehetett tovább

2020. nov. 24.

Több ügy miatt is körözték azt a 30 éves nagyvenyimi férfit, aki egy ellenőrzés során futott a rendőrök karjaiba a városban hétfőn délelőtt. Kifizette a bírságokat, szabadon távozhatott, értesült a DO.