Dunaújváros Hetilap

Elhunyt szeretteinkre emlékezhetünk

Öcaline - 2020. október 28. 18:34

Közeleg a halottak napja, ennek kapcsán a temetői nyitva tartásról és a rendkívüli közlekedésről tájékoztatót adott ki Dunaújváros önkormányzata – de készülnek a mindenszentek ünnepére a főtemplomi urnatemetőben is, valamint több közösségi eseményen emlékezhetünk elhunyt szeretteinkre a következő napokban.

Immár hagyományosan mindenszentek ünnepe és a halottak napja az egyik legjelentősebb családi esemény – a temetőlátogatók számának emelkedése miatt kiemelten készülnek az ünnepi időszakra városunkban is.

A menet rendje

Külön tájékoztatót állított össze az október 30. és november 2. közötti időszakra Dunaújváros önkormányzata – ebből kiderül, hogy péntektől egészen hétfőig megváltozik a forgalmi rend a köztemető környékén. A Temető utca és a Vadvirág utca kereszteződésében minden a temető irányába haladó járművet a Vadvirág utca - Frangepán utca útvonalra terelnek (az autóbuszok, taxik, valamint a mozgáskorlátozottakat szállító járművek kivételével). A Vadvirág utca egyirányú lesz a Temető utca felől a Frangepán utca irányába.

A Frangepán utca egyirányú lesz a Vadvirág utca felől a Temető irányába. Parkolni a környező utcákban és a közeli füves területen lehet. A Frangepán utcában a menetirány szerinti bal oldalon két kerékkel a járdán történő parkolás engedélyezett lesz. Ebben az időszakban a forgalmi rendet (a jelzőtáblákon kívül) és a várakozó autók biztonságát a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelők biztosítják, ígéri az önkormányzati összegzés.
A temető 31-én, 1-jén és 2-án, azaz szombattól hétfőig megváltozott nyitvatartási rend szerint, reggel 6 órától egészen este 22 óráig várja az emlékezőket. A temető területére ebben az időszakban csak azon járművek hajthatnak be, amelyekben érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező személy tartózkodik. A temető 6-os út felőli hátsó kapuját is megnyitják a gyalogosforgalom előtt ebben az időszakban.
Nyomatékosan kérik a gépjárművel érkezőket, hogy a jármű utasterében látható helyen értéket ne hagyjanak! A Volán tájékoztatása szerint a 22-es autóbusz október 31-én és november 1-jén, azaz szombaton és vasárnap 8.55 és 17.25 között sűrített menetrend szerint, 15 percenként közlekedik majd.

"Adj irgalmat, adj nyugalmat..."

A római katolikus plébániától kapott tájékoztatás szerint kibővített nyitva tartással várja az emlékezőket a főtemplomi urnatemető is mindenszentek ünnepe és halottak napja hétvégéjén. A kegyeleti hely október 31-én, szombaton, majd mindenszentek ünnepén, azaz november 1-jén, vasárnap, végül november 2-án, hétfőn, halottak napján is délelőtt 10 és este 20 óra között várja az emlékezőket. Figyelem, fontos: az Aranyvölgyi út melletti parkolók felől a kibővített nyitva tartás csak ezen a három napon van érvényben, és belépés – közegészségügyi-járványügyi okokból – ott is csak szabályosan viselt védőmaszkban lehetséges!
Ebben az évben is kéri az urnatemetőt fenntartó római katolikus plébánia a tisztelt megemlékezőket, hogy az urnatemető zárt légterében hagyományos mécsesek helyett elektromos mécseseket használjanak – a levegő egészséges minőségének megőrzése és a tűzveszély elkerülése érdekében.

Közösségi színtér is

A gyásznapokra különleges közösségi eseményekkel is készülnek; az elmúlt esztendők hagyományát folytatva október 31-én, szombaton 15.30-kor várják emlékműsorra a gyászolókat a temető ravatalozójánál – amelynek programjában a történelmi egyházak közös imádsága mellett szavalat, ünnepi beszéd szerepel, valamint kórusművek is felcsendülnek. A programban közreműködik a Dunaújvárosi Vegyeskar Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezényletével, valamint Feltóti Sándor és Deutsch Beáta.
Közös megemlékezés helyszíne lesz a kistemető is november 1-jén, vasárnap 15 órától – megszépülő környezetben, ugyanis az ünnepi megemlékezés előtt szombaton újra szerveznek takarítási akciót a kegyhelyen. A programban itt közös gyertyagyújtásra, a történelmi egyházak közös imádságára várják a gyászolókat – és szintén elhunyt szeretteinkre emlékezhetünk a kegyelet óráiban.

(Fotó: DO-archív)

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.