Dunaújváros Hetilap

Elhunyt szeretteinkre emlékezhetünk

Öcaline - 2020. október 28. 18:34

Közeleg a halottak napja, ennek kapcsán a temetői nyitva tartásról és a rendkívüli közlekedésről tájékoztatót adott ki Dunaújváros önkormányzata – de készülnek a mindenszentek ünnepére a főtemplomi urnatemetőben is, valamint több közösségi eseményen emlékezhetünk elhunyt szeretteinkre a következő napokban.

Immár hagyományosan mindenszentek ünnepe és a halottak napja az egyik legjelentősebb családi esemény – a temetőlátogatók számának emelkedése miatt kiemelten készülnek az ünnepi időszakra városunkban is.

A menet rendje

Külön tájékoztatót állított össze az október 30. és november 2. közötti időszakra Dunaújváros önkormányzata – ebből kiderül, hogy péntektől egészen hétfőig megváltozik a forgalmi rend a köztemető környékén. A Temető utca és a Vadvirág utca kereszteződésében minden a temető irányába haladó járművet a Vadvirág utca - Frangepán utca útvonalra terelnek (az autóbuszok, taxik, valamint a mozgáskorlátozottakat szállító járművek kivételével). A Vadvirág utca egyirányú lesz a Temető utca felől a Frangepán utca irányába.

A Frangepán utca egyirányú lesz a Vadvirág utca felől a Temető irányába. Parkolni a környező utcákban és a közeli füves területen lehet. A Frangepán utcában a menetirány szerinti bal oldalon két kerékkel a járdán történő parkolás engedélyezett lesz. Ebben az időszakban a forgalmi rendet (a jelzőtáblákon kívül) és a várakozó autók biztonságát a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelők biztosítják, ígéri az önkormányzati összegzés.
A temető 31-én, 1-jén és 2-án, azaz szombattól hétfőig megváltozott nyitvatartási rend szerint, reggel 6 órától egészen este 22 óráig várja az emlékezőket. A temető területére ebben az időszakban csak azon járművek hajthatnak be, amelyekben érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező személy tartózkodik. A temető 6-os út felőli hátsó kapuját is megnyitják a gyalogosforgalom előtt ebben az időszakban.
Nyomatékosan kérik a gépjárművel érkezőket, hogy a jármű utasterében látható helyen értéket ne hagyjanak! A Volán tájékoztatása szerint a 22-es autóbusz október 31-én és november 1-jén, azaz szombaton és vasárnap 8.55 és 17.25 között sűrített menetrend szerint, 15 percenként közlekedik majd.

"Adj irgalmat, adj nyugalmat..."

A római katolikus plébániától kapott tájékoztatás szerint kibővített nyitva tartással várja az emlékezőket a főtemplomi urnatemető is mindenszentek ünnepe és halottak napja hétvégéjén. A kegyeleti hely október 31-én, szombaton, majd mindenszentek ünnepén, azaz november 1-jén, vasárnap, végül november 2-án, hétfőn, halottak napján is délelőtt 10 és este 20 óra között várja az emlékezőket. Figyelem, fontos: az Aranyvölgyi út melletti parkolók felől a kibővített nyitva tartás csak ezen a három napon van érvényben, és belépés – közegészségügyi-járványügyi okokból – ott is csak szabályosan viselt védőmaszkban lehetséges!
Ebben az évben is kéri az urnatemetőt fenntartó római katolikus plébánia a tisztelt megemlékezőket, hogy az urnatemető zárt légterében hagyományos mécsesek helyett elektromos mécseseket használjanak – a levegő egészséges minőségének megőrzése és a tűzveszély elkerülése érdekében.

Közösségi színtér is

A gyásznapokra különleges közösségi eseményekkel is készülnek; az elmúlt esztendők hagyományát folytatva október 31-én, szombaton 15.30-kor várják emlékműsorra a gyászolókat a temető ravatalozójánál – amelynek programjában a történelmi egyházak közös imádsága mellett szavalat, ünnepi beszéd szerepel, valamint kórusművek is felcsendülnek. A programban közreműködik a Dunaújvárosi Vegyeskar Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezényletével, valamint Feltóti Sándor és Deutsch Beáta.
Közös megemlékezés helyszíne lesz a kistemető is november 1-jén, vasárnap 15 órától – megszépülő környezetben, ugyanis az ünnepi megemlékezés előtt szombaton újra szerveznek takarítási akciót a kegyhelyen. A programban itt közös gyertyagyújtásra, a történelmi egyházak közös imádságára várják a gyászolókat – és szintén elhunyt szeretteinkre emlékezhetünk a kegyelet óráiban.

(Fotó: DO-archív)

A rovat további hírei: Közélet

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

2022. júl. 06.

Dunaújvárosban, az egyetem épületében tartotta meg XVI. konferenciáját a Magyar Acélszerkezeti Szövetség (MAGÉSZ). A résztvevők áttekintést kaptak az iparág helyzetéről, az elmúlt időszak beruházásairól, új létesítményekről, valamint a várható kihívásokról. 

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

2022. júl. 05.

Kiss Miklósné Eti néni június 5-én ünnepelte 90. születésnapját – ez alkalomból otthonában köszöntötte Mezei Zsolt alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. 

DSTV: népszerű a szabadstrand

DSTV: népszerű a szabadstrand

2022. júl. 05.

Az elmúlt időszakban jelentős források felhasználásával újult meg a Szalki-szigeti szabadstrand és a felújítások sora még nem ért véget. Az eddigi eredmények rendívül pozitív hatással voltak a terület megítélésére, így egyre több városlakó látogat el a helyszínre. Hangkép.

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.