Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: Erdős Virág lesz az Utószó vendége

Öcaline - 2020. október 12. 19:10

A kortárs magyar irodalom egyik legizgalmasabb alkotója hozza az utóbbi évek-évtizedek egyik legizgalmasabb (irodalmi) kísérletének végeredményét. Kortárs, kedd 17.00, kötelező.

Az Utószó című élő irodalmi antológia októberi vendége Erdős Virág József Attila-díjas költő, író, drámaíró lesz, akivel Gyöngyössy Csaba beszélget a Hősöm című legújabb verseskötetéről a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) október 13-án,kedden 17 órai kezdettel. 
Az est vendége a kortárs magyar irodalom egyik meghatározó alakjává vált az elmúlt évtizedekben; félelmet nem ismerő, szókimondó írásaival, erőteljes verseivel a társadalom problémáira, ellentmondásaira is érzékenyen reflektál. Evidens és népszerű példa lehet az Ezt is elviszem magammal a Kistehén feldolgozásában, de most mellé egy ritkábban emlegetett remeket is ajánlok – a Van egy ország Erdős Virág-verziója egyszerre kegyetlen és szívszorító remekmű, ráadásul itt a szerző előadásában hallható
Az ICA-D eseményén egy új kísérlet eredményével ismerkedhetnek az érdeklődők. A költőnő eddigi utolsó, idén megjelent Hősöm című, a Magvető Kiadó gondozásában napvilágot látott kötete fájdalmas jelentést ad egy mindent átszövő magyar problémáról, a szegregációról – méghozzá első kézből, egyenesen Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás előtt álló szegregátumából, a Hős utcából. (A mű megszületését egy elmélyült kutatás előzte meg, a költő évekig figyelte a Hős utca gyermekeinek sorsát, részt vett a Kontúr Egyesület projektjeiben. A versek a Hős utcában élő gyermekek történeteinek adnak hangot. A könyvben szereplő fotókat a szerző készítette a helyszínen.)
Az ICA-D az esemény előzeteséhez egy kedvcsináló bevezetőt is mellékelt a kötet szerzőjétől – íme!
"Amióta verset ír az ember, vagyis a világ keletkezése óta, talán ez a legizgalmasabb költészetelméleti kérdés. Hogy a költő a saját tárgyához képest hová pozicionálja önmagát. Hogy már eléggé 'bent' legyen, de még ne tengjen túl. Hogy engedje hatni a személyes érintettség erejét, de közben ne 'privatizálja' a tárgyát. Védje meg attól a nyilvánosságtól, aminek tulajdonképpen ő maga szolgáltatja ki. Ezeknek a dilemmáknak az olyan kényesnek tűnő témák esetében, mint például a Hős utca, azért van még a szokásosnál is nagyobb relevanciája, mert itt eleve minden azon áll vagy bukik, hogy képes-e eléggé 'közel merészkedni' az ember. 'Be kell menni', vállalni kell a 'veszélyt' ahhoz, hogy az ember meg tudja mutatni, igazából nincs mitől tartani. Hogy valójában nincs kint és bent. Hogy ad absurdum: nincs 'Hős utca'. Nincs. A könyvem tárgya nem létezik. Csak emberek vannak itt is, ott is – emberek által előállított és emberek által orvosolható problémákkal." 

A programra a belépés díjtalan, maszk viselése viszont kötelező!  A részvétel pedig kötelezően ajánlott!
 

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: kurátori vezetéssel búcsúzik a Móder-tárlat

ICA-D: kurátori vezetéssel búcsúzik a Móder-tárlat

2021. szep. 16.

Hamarosan véget ér Móder Rezső átfogó egyéni kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a Lebegő ellenállások című retrospektív bemutató kurátori tárlatvezetéssel  búcsúzik a közönségtől.

Csipketárlat a zeneiskolában

Csipketárlat a zeneiskolában

2021. szep. 16.

Verba Jánosné, Soós Magdolna horgolásaiból nyílik kiállítás a Sándor Frigyes Zeneiskolában pénteken. Az ősök öröksége, csipkékbe álmodva.

Építészeti időutazás a városépítés hőskorába

Építészeti időutazás a városépítés hőskorába

2021. szep. 15.

Remek programmal köszönti a város születésnapját a József Attila Könyvtár – a Várostörténeti esték című sorozat első előadását csütörtökön rendezi az intézmény.

Felvételi a Vasasba: tovább, tovább!

Felvételi a Vasasba: tovább, tovább!

2021. szep. 15.

A nagy érdeklődésre tekintettel újabb felvételik nyomán csatlakozhatnak új tagok a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes csoportjaihoz! A korábbi felvételik mellé újabb két alkalmat hirdettek, mutatom!
 

Két tárlat egy időben az MMK-ban

Két tárlat egy időben az MMK-ban

2021. szep. 14.

Egy több évtizede festő és egy, a pálya elején szárnyát próbálgató alkotó kiállításával folytatódott az a bemutatók sora az MMK-ban tegnap délután.

A Mária-kiskerttől a vegyeskari csodáig (galériával)

A Mária-kiskerttől a vegyeskari csodáig (galériával)

2021. szep. 13.

Idén is csatlakozott a dunaújvárosi katolikus közösség a Nyitott templomok napja című országos sorozatához: a Krisztus Király Főtemplomban színes kínálattal várták az érdeklődőket múlt szombaton.

Összművészeti évadköszöntő lett a "Bartók éjszakája" (galériával)

Összművészeti évadköszöntő lett a "Bartók éjszakája" (galériával)

2021. szep. 12.

Kimaxolta a befogadó színház gondolatát a Bartók Kamaraszínház még pénteken: a Bartók éjszakája című évadköszöntő éjszakába nyúló összművészeti programözönt hozott. Jó volt, legyen még, sok ilyet!