Dunaújváros Hetilap

Közgyűlés: sok-sok fontos napirenddel – és Gombos függetlenként folytatta

doszerk - 2020. október 15.

Az eredetileg tervezetthez képest öt napirendi pontot levett a napirendről, viszont öt sürgősségi indítványt hozzáadott az októberi havi rendes közgyűlés programjához a képviselőtestület. Érdekesség, hogy az eseményen Gombos István korábbi fideszes önkormányzati képviselő már függetlenként vett rész, miután kilépett a párt dunaújvárosi szervezetéből. 

Sürgősségi indítványok bejelentésével kezdődött az október havi rendes közgyűlése, amely ezt követően a napirend előtti felszólalásokkal folytatódott. 

Napirend előtti kérdezz-felelek!

Cserna Gábor, a Fidesz önkormányzati képviselője több kérdést is intézett a városvezetéshez: ezeket részben az alpolgármesterekhez, másfelől pedig a polgármesterhez intézte. Érdeklődése részben a Jégcsarnokra, illetve az október 23-i rendezvény megszervezésére irányultak. Válaszában Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester elmondta: a temetői kopjafánál és a Bartók színházban tartják majd a megemlékezést. Pintér Tamás polgármester szintén reagált a Fidesz dunaújvárosi szervezete elnökének felvetéseire: mint mondta, amennyiben képviselőtársa részt vett volna a bizottsági, illetve a közgyűlés munkájában, az általa kért jegyzőkönyvek tartalmát ismerné, így nem lenne szükség arra, hogy külön kérvényezze azok rendelkezésére bocsátását.

Fiatal demokratából független

Gombos István a jövőben független képviselőként folytatja a munkát, kilép a Fidesz helyi szervezetéből, és vállalja a bizottsági tagságot az önkormányzatban. A volt alpolgármester a közgyűlésen elmondta: nem értett egyet Cserna Gábor álláspontjával, hogy az ellenzék ne vegyen részt a bizottsági munkában, szerinte ezt még az őket támogató városlakók közül is sokan ellenzik. Gombos István azt is kiemelte: nem igaz, hogy ne egyeztetett volna erről a Fidesszel, és nem tartja szerencsésnek azt sem, hogy Cserna Gábor a sajtóban üzengetett az ügyben. 

Szerencsés 13-as

Szántó Péter és Szepesi Attila távollétében összesen tizenhárom képviselő szavazott a napirenden szereplő pontokban. Ezúttal meglehetősen aktívnak bizonyultak a fideszes városatyák is, köztük Lőrinczi Konrád, aki számos észrevételt fűzött a tárgyalt témákhoz, valamint Gombos István független képviselő is ismertette javaslatait, észrevételeit a napirendi pontok kapcsán, így a szokásostól eltérően kissé hosszabbra sikeredett a közgyűlés. Azért a szavazásra is jutott idő a délelőtt folyamán, így döntés született számos, a város életét érintő kérdésben is.

Emlékmű-áthelyezés, kistemető

Ezek egyike volt a Mondbach Kúria előtti orosz emlékmű áthelyezésének terve. Mivel ehhez a Honvédelmi Minisztériummal is szükséges egyeztetés, a folyamat akár évekig is elhúzódhat, mondta el Orosz Csaba önkormányzati képviselő, aki hozzátette: előnyös volna a katonasírok "elköltöztetése", hiszen ezáltal akár a Magyar út és a Petőfi út közlekedési összeköttetése is javulna, ami kedvezően érintené az áthaladó forgalmat. 
Szintén a Pentele városrészt érint a kistemető köré tervezett kerítés kérdése. Ennek megtervezésére Orosz Csaba és Tóth Kálmán közösen nyújtottak be képviselői indítványt, amelyet jóváhagyott a testület. 

Mobilcsarnok, járdafelújítás, sportkoncepció

A döntések körébe tartozott a Mobilcsarnok közműellátásának biztosítása is. Ezen napirendi pont kapcsán Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős általános hatáskörű alpolgármester szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy az előző városvezetés véleménye szerint elhibázott döntést hozott, amikor olyan területre helyezte el a Mobilcsarnokot, amelynek közműhálózata nincs kiépítve. Mindazonáltal a képviselő testület jóváhagyta a beruházásra irányuló indítványt.
Nyílt közbeszerzési pályázatot ír ki az önkormányzat az Arany János Általános Iskola előtti járda felújítására, amelyhez több gazdasági szereplőt is felkér ajánlattételre. A beruházás értéke több mint bruttó 18 millió forint. Ebben a kérdésben név szerinti nyílt szavazással döntött a testület, amely 12 igennel jóváhagyta a döntést (Cserna Gábor nem volt jelen a szavazásnál).
Szintén döntést hozott a testület Dunaújváros sport koncepciójának elkészítéséről. Ennek kapcsán Pintér Tamás polgármester elmondta: elsősorban az utánpótlás-nevelés a cél, amely valóban a dunaújvárosiak hasznára szolgálhat. 

A nyílt ülést követően zárt ajtók mögött folytatódott a közgyűlés.   

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Látszik a fény a cső végén

Látszik a fény a cső végén

2020. okt. 20.

Szinte a csatorna-beruházások megkezdésével egyidejűleg kezdtek jelentkezni a vízelvezetési problémák a Barsi Dénes utcában: amellett, hogy a szennyvíz is felszínre kezdett törni, az esővíz is jelentős problémákat okoz ezen a területen.

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

Érseki szentelés a görögkatolikus templomban (galériával)

2020. okt. 19.

Ünnepélyes keretek között, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke templomszentelő miséjével koronázva vehette birtokba új templomát vasárnap a dunaújvárosi görögkatolikus gyülekezet. A biztonsági, egészségvédelmi előírások miatt a hívek egy része a szabadtéri LED-falon követhette az eseményeket.

Kelta mollban szól az ajándék Handpan

Kelta mollban szól az ajándék Handpan

2020. okt. 18.

Különleges hangszerrel gyarapodott az értelmi és halmozottan sérült emberek és családjaik "Mindannyian Mások Vagyunk" Egyesületének eszközparkja: a különleges hangolású Handpan nevű instrumentumot adományként kapta a szervezet. Az átadás-átvételt az MMK-ban rendezték a közelmúltban, bemutató és gyakorlás kíséretében!

"Az első év a kármentésről szólt…"

"Az első év a kármentésről szólt…"

2020. okt. 17.

Eredményesnek tartja az elmúlt egy év munkáját, és példásnak a több pártból verbuvált képviselők szövetségét, nyilatkozta Szabó Zsolt, a "Rajta, Újváros!" Egyesület frakcióvezetője. A legfontosabb, hogy sikerült talpon maradnia a városnak, állította. Interjú.

DSTV: templomszentelésre készül a görögkatolikus gyülekezet

DSTV: templomszentelésre készül a görögkatolikus gyülekezet

2020. okt. 17.

A dunaújvárosi görögkatolikus templom szentelését tartják október 18-án, vasárnap. Az eseményen Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke mond misét. Mivel az épületbe csak korlátozott számban engedhetik be a híveket, az udvaron egy LED falon is követhetik majd a rendezvényt az érdeklődők. Hangkép az utolsó simításokról.

Legközelebb a Kertvárosban lomtalanítanak

Legközelebb a Kertvárosban lomtalanítanak

2020. okt. 16.

Folytatják a "városjáró" lomtalanítás-sorozatot, az önkormányzat és a Dunanett Kft. következő akciójára a Kertvárosban kerül sor október 17-én, szombaton. Helyszínek és időpontok, tételes lista a hajtás után!

Hogy mindenki mozoghasson – a pénz ne legyen akadály!

Hogy mindenki mozoghasson – a pénz ne legyen akadály!

2020. okt. 16.

Mindenki számára ingyenes edzést biztosít az önkormányzat a Patyolat udvarban hetente egyszer. A városvezetés a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és három szakképzett trénerrel közösen indítja el a kezdeményezést jövő hét keddtől. Regisztrálj, regisztráljon mielőbb!