Dunaújváros Hetilap

Közgyűlés: sok-sok fontos napirenddel – és Gombos függetlenként folytatta

doszerk - 2020. október 15. 18:16

Az eredetileg tervezetthez képest öt napirendi pontot levett a napirendről, viszont öt sürgősségi indítványt hozzáadott az októberi havi rendes közgyűlés programjához a képviselőtestület. Érdekesség, hogy az eseményen Gombos István korábbi fideszes önkormányzati képviselő már függetlenként vett rész, miután kilépett a párt dunaújvárosi szervezetéből. 

Sürgősségi indítványok bejelentésével kezdődött az október havi rendes közgyűlése, amely ezt követően a napirend előtti felszólalásokkal folytatódott. 

Napirend előtti kérdezz-felelek!

Cserna Gábor, a Fidesz önkormányzati képviselője több kérdést is intézett a városvezetéshez: ezeket részben az alpolgármesterekhez, másfelől pedig a polgármesterhez intézte. Érdeklődése részben a Jégcsarnokra, illetve az október 23-i rendezvény megszervezésére irányultak. Válaszában Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester elmondta: a temetői kopjafánál és a Bartók színházban tartják majd a megemlékezést. Pintér Tamás polgármester szintén reagált a Fidesz dunaújvárosi szervezete elnökének felvetéseire: mint mondta, amennyiben képviselőtársa részt vett volna a bizottsági, illetve a közgyűlés munkájában, az általa kért jegyzőkönyvek tartalmát ismerné, így nem lenne szükség arra, hogy külön kérvényezze azok rendelkezésére bocsátását.

Fiatal demokratából független

Gombos István a jövőben független képviselőként folytatja a munkát, kilép a Fidesz helyi szervezetéből, és vállalja a bizottsági tagságot az önkormányzatban. A volt alpolgármester a közgyűlésen elmondta: nem értett egyet Cserna Gábor álláspontjával, hogy az ellenzék ne vegyen részt a bizottsági munkában, szerinte ezt még az őket támogató városlakók közül is sokan ellenzik. Gombos István azt is kiemelte: nem igaz, hogy ne egyeztetett volna erről a Fidesszel, és nem tartja szerencsésnek azt sem, hogy Cserna Gábor a sajtóban üzengetett az ügyben. 

Szerencsés 13-as

Szántó Péter és Szepesi Attila távollétében összesen tizenhárom képviselő szavazott a napirenden szereplő pontokban. Ezúttal meglehetősen aktívnak bizonyultak a fideszes városatyák is, köztük Lőrinczi Konrád, aki számos észrevételt fűzött a tárgyalt témákhoz, valamint Gombos István független képviselő is ismertette javaslatait, észrevételeit a napirendi pontok kapcsán, így a szokásostól eltérően kissé hosszabbra sikeredett a közgyűlés. Azért a szavazásra is jutott idő a délelőtt folyamán, így döntés született számos, a város életét érintő kérdésben is.

Emlékmű-áthelyezés, kistemető

Ezek egyike volt a Mondbach Kúria előtti orosz emlékmű áthelyezésének terve. Mivel ehhez a Honvédelmi Minisztériummal is szükséges egyeztetés, a folyamat akár évekig is elhúzódhat, mondta el Orosz Csaba önkormányzati képviselő, aki hozzátette: előnyös volna a katonasírok "elköltöztetése", hiszen ezáltal akár a Magyar út és a Petőfi út közlekedési összeköttetése is javulna, ami kedvezően érintené az áthaladó forgalmat. 
Szintén a Pentele városrészt érint a kistemető köré tervezett kerítés kérdése. Ennek megtervezésére Orosz Csaba és Tóth Kálmán közösen nyújtottak be képviselői indítványt, amelyet jóváhagyott a testület. 

Mobilcsarnok, járdafelújítás, sportkoncepció

A döntések körébe tartozott a Mobilcsarnok közműellátásának biztosítása is. Ezen napirendi pont kapcsán Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős általános hatáskörű alpolgármester szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy az előző városvezetés véleménye szerint elhibázott döntést hozott, amikor olyan területre helyezte el a Mobilcsarnokot, amelynek közműhálózata nincs kiépítve. Mindazonáltal a képviselő testület jóváhagyta a beruházásra irányuló indítványt.
Nyílt közbeszerzési pályázatot ír ki az önkormányzat az Arany János Általános Iskola előtti járda felújítására, amelyhez több gazdasági szereplőt is felkér ajánlattételre. A beruházás értéke több mint bruttó 18 millió forint. Ebben a kérdésben név szerinti nyílt szavazással döntött a testület, amely 12 igennel jóváhagyta a döntést (Cserna Gábor nem volt jelen a szavazásnál).
Szintén döntést hozott a testület Dunaújváros sport koncepciójának elkészítéséről. Ennek kapcsán Pintér Tamás polgármester elmondta: elsősorban az utánpótlás-nevelés a cél, amely valóban a dunaújvárosiak hasznára szolgálhat. 

A nyílt ülést követően zárt ajtók mögött folytatódott a közgyűlés.   

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.