Rendkívüli közgyűlés – és levél a miniszterelnöknek

Öcaline - 2020. október 22. 19:47

Egyetlen, ám annál fontosabb napirendet tárgyalt rendkívüli ülésén a közgyűlés a Városházán ma délután. A képviselőtestület egyhangúlag fogadta el a kormánynak benyújtandó előterjesztést az ISD Dunaferr Zrt. dolgozói érdekében. Ugyanezt a témát boncolgatja az a levél is, amelyet Pintér Tamás polgármester írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, és amelyet lapunk betűhíven közöl!

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte Pintér Tamás polgármester az ISD Dunaferr Zrt. munkavállalói érdekében: a tanácskozásnak a Városháza közgyűlési terme adott otthont ma délután.

"A gyár termel!"

 A nyílt ülés Pintér Tamás beszámolójával kezdődött. Mint a város első embere kiemelte, az első és legfontosabb tétel  ma rendeződött:

– Az ígéreteknek megfelelően csütörtökön a Dunaferr minden dolgozója megkapta teljes munkabérét, ami mindenképpen megnyugtató a jelenlegi helyzetben. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a dolgozóknak a kitartásukért és a türelmükért. Arról is fontosnak érzem tájékoztatni a tisztelt közgyűlést és a nyilvánosságot, hogy az elmúlt napokban a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Vasmű alapanyag-ellátása biztosított. A gyár termel!

Egy kérdéskör – öt tételben

A napirendi pont rövid tartalma szerint az előterjesztésben a város közgyűlése a társaság nehéz pénzügyi helyzete miatt felkéri a Kormányt, hogy a Gazdaságvédelmi Alapból biztosítsa a társaság munkavállalóinak teljes munkabérét 2020. december 31-ig – így segítse az ISD Dunaferr Zrt. dolgozóinak helyzetét.
A részletes felterjesztés öt pontban összegzi a munkavállalók – és a térség legnagyobb foglalkoztatója – helyzetét remény szerint javító lépéseket. Az első tétel a már említett bérrendezés az év végéig, amellett a közgyűlés arra kéri a kormányt, hogy kormányzati szinten vegye fel a kapcsolatot az Oroszországi Föderáció képviselőivel annak érdekében, hogy pontos tájékoztatást kapjanak az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi szerkezetéről. Emellett a közgyűlés szorgalmazza, hogy a kormány adjon garanciát az ISD Dunaferr Zrt. szállítói tartozásaira. A jelenlévő fideszes képviselők ezt a passzust nehezményezték: mint Szepesi Attila megfogalmazta, álláspontjuk szerint az EU-s jogrend nem enged ilyen típusú garanciavállalást. Pintér Tamás válaszában kiemelte, a határozati javaslat szövegezése során szakjogászok is áttekintették a tervezetet, álláspontjuk szerint nincs törvényes akadálya a garanciavállalásnak. 
Szintén fontos tétele az előterjesztésnek, hogy a közgyűlés felkéri a kormányt, hogy jelöljön ki kapcsolattartót az ISD Dunaferr Zrt. és a kormány között – az önkormányzata vállalja, hogy ezt a kapcsolattartót az önkormányzat vezetéséből biztosítja. Végül, de közel sem utolsósorban: a közgyűlés az előterjesztés szerint azt is üdvösnek tartaná, ha a kormány az Oroszországi Föderáció képviselőivel együtt segítené elő az ISD Dunaferr Zrt. iránt érdeklődő befektetői csoportok számára, hogy mielőbb megegyezésre tudjanak jutni a Dunaferr tulajdonosaival. 

A határozati javaslatot egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület – a "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciója mellett a fideszes képviselők, valamint függetlenként Gombos István is igennel voksolt a felterjesztésre.

Polgármesteri levél a miniszterelnöknek

A vasgyár jelene és jövője, a térség foglalkoztatási helyzetének témája és a munkavállalók biztonsága – ezek a fő témái annak a levélnek, amelyet a közgyűlési döntés kapcsán címzett Orbán Viktor miniszterelnöknek Pintér Tamás polgármester. A levelet minden képviselő megkapta rendkívüli ülésen, a téma fontosságára tekintettel a dokumentumot betűhíven közli a DO.

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Dunaújváros és térsége legnagyobb foglalkoztatója és gazdasági szereplője a Dunaferr. 4500 embernek ad munkát közvetlenül, nem beszélve a sok ezer beszállítóról. Óriási cégről van szó, méretében és gazdasági erejében is. 
A cég jelenleg komoly bajban van. Október hónapban a dolgozók csak két részletben kapták meg munkabérüket, és nem vagyunk nyugodtak a felől, hogy novemberben és decemberben – karácsony előtt – más lenne a helyzet. 
Az Önkormányzat az iparűzési adó befizetésének könnyítésével tudja segíteni a gyárat, önerejéből azonban nem képes kihúzni a Vasművet abból a gödörből, ahol most van. Szemléltetésképpen: Dunaújváros önkormányzatának saját bevételei 10 milliárd forint körül vannak, a Dunaferré 368 milliárd. 
A Dunaferr stabil működése egész Magyarország számára fontos, nemzetgazdasági érdek. Dunaújváros MJV Önkormányzatának közgyűlése ezért azzal a kéréssel fordul miniszterelnök úrhoz és a kormányhoz, hogy szükség esetén biztosítsa a gyár dolgozóinak 2020-as munkabérének maradéktalan kifizetését. 
Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem a menedzsment és nem a tulajdonosok megsegítése, hanem az ott dolgozóké. 
Aki járt már a Vasműben az pontosan tudja, hogy ezt a gyárat olyan szakemberek működtetik, akik nem papírokból olvassák, hogy milyen minőségűnek, milyen összetételűnek kell lennie az acélnak, mert ez a kisujjukban van. Hiszem, hogy amíg ez így van, addig a Dunaferr működni fog.
Az ott dolgozóknak ezért a munkáért egy dolog minimum jár: időben érkező, tisztességes munkabér. Nekik kérünk segítséget. 

A Vasmű idén 70 éves. Az elmúlt 7 évtizedben többször megpróbálták leírni a céget, többször megpróbálták megkérdőjelezni a létjogosultságát. Jelenleg az acélipar helyzete rendeződni látszik, őszintén hiszem, hogy a Vasműnek továbbra is van jövője. Ehhez azonban új tulajdonos(ok)ra van szükség, akik tőkét hoznak, hogy a gyárban szükséges fejlesztéseket el lehessen végezni. Ezek a fejlesztések ahhoz is elengedhetetlenek, hogy a Dunaferr közre tudjon működni a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésében. 
Információink szerint lenne olyan befektető, aki hajlandó a cégbe tőkét hozni, a vele való tárgyalások ugyanakkor elakadtak. 
Bár a Vasmű tulajdonosi szerkezete közismerten bonyolult, a végső tulajdonos ugyanakkor a Vnyesekonombankon keresztül az Orosz Állam, kérem miniszterelnök urat, hogy az Oroszországi Föderációval és a Vnyesekonombankkal miniszteri szinten vegyék fel a kapcsolatot, hogy ezt ők is megerősíthessék. Bár Szijjártó Péter miniszter úr azt már közölte, hogy a Magyar Állam nem kíván tulajdonrészt vásárolni, kérjük, hogy orosz kapcsolataikat felhasználva segítsék elő új befektető bevonását a céghez, hogy végre biztosított legyen a gyár zavartalan működése, az ott dolgozók pedig nyugodtan térhessenek haza családjaikhoz, úgy, hogy nem fenyegeti őket egzisztenciális válság. 
Amíg ez meg nem történik, addig a gyár zavartalan működéséhez szükséges lenne egy kormánygarancia a szállítói tartozások miatt. Ezek jórészt magyar vállalkozások, akik számára ez rendkívül megnyugtatóan hatna. 
A munka gördülékeny és gyors intézésének érdekében kérem miniszterelnök urat, hogy jelöljön ki egy kapcsolattartót a cég vezetése és a kormány között. Önkormányzatunk felajánlja, hogy ezt a személyt biztosítja.  
Őszintén hiszem, hogy a Vasmű működése nem politikai kérdés, nem csak Dunaújváros érdeke, hanem egész Magyarországé. Hiszek benne, hogy vannak helyzetek, amikor félre kell tenni a nézeteltéréseket, és létre kell hozni a nemzeti egységet. Nemzeti ünnepünk előestéjén különösen igaz ez. Mi tiszta lapokkal játszunk, egy szempontunk van: a gyárnak működnie kell, az ott dolgozóknak fizetést kell adni.
A vasműsöket nem a politikai csatározások érdeklik, hanem, hogy időben érkező, tisztességes bért kapjanak, és megszűnjön végre az állásuk körüli bizonytalanság. Dunaújváros Önkormányzata ezért mindent megtesz, kérjük, hogy ebben a munkában miniszterelnök úr és Magyarország Kormánya álljon mellénk!

Dunaújváros, 2020. október 22.

Pintér Tamás 
polgármester

Kapcsolódó cikk:
"A dolgozókkal vagyunk a bajban is..." (katt) >>

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.