"A dolgozókkal vagyunk a bajban is..."

Öcaline - 2020. október 22. 11:21

Bármi is történik az ISD Dunaferr Zrt. háza táján, az hatással van a város és a térség gazdasági életére – márpedig az elmúlt napok meglehetősen viharosan alakultak a cégcsoport életében; csak a bizonytalanság biztos, miközben ma délután rendkívüli közgyűlés lesz a Városházán a vasgyári helyzet kapcsán. Összegzés.

Több fronton is megjárta az országos nyilvánosságot az ISD Dunaferr Zrt. helyzete – az elmúlt napok meglehetősen mozgalmasan alakultak a cégcsoport életében.

Tiltakozó jegyzék

Amint arról hasábjainkon már beszámoltunk, a politikai vonatkozások miatt a Dunaferr éles hangú közleményben utasított vissza minden olyan politikai szándékot, amely a vállalatcsoport nehéz helyzetét kihasználva igyekszik népszerűségre szert tenni. Jöjjön mintegy ismétlésként két fontos részlet:
"(...) szomorúan látjuk, hogy vannak olyan helyi politikusok, akik sem most, sem a múltban nem voltak nyitottak az együttműködésre, és úgy gondolják, hogy megkopott politikai népszerűségüket akkor szerezhetik vissza, ha folyamatosan támadják a Dunaferrt. Éppen úgy, ahogyan teszi ezt Cserna Gábor, Dunaújváros volt polgármestere, aki néhány napja azzal vádolta a nehézségekkel küzdő Dunaferrt, hogy nem vállal felelősséget saját munkatársaiért.
Vannak, akik nem értették meg, hogy a Dunaferr csoporttal történő együttműködés, és nem az ellene való viaskodás az, amely a várost előre viszi, és amely a város, térség lakóinak hasznát szolgálja."

Két tüntetés a bérekért

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet két demonstrációt is szervezett a napokban az augusztus derekán egyoldalúan felmondott kollektív szerződés miatt. A demonstrációhoz az utolsó lökést az adta, hogy az októberi bérnek csak egy részét kapták meg a munkavállalók.
A szakszervezetek előbb Budapesten, az orosz nagykövetség előtt demonstráltak múlt szerdán, az eseményen – a szolidaritás gesztusaként – részt vett Kálló Gergely országgyűlési képviselő, valamint Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester is. A folytatásként szervezett dunaújvárosi tüntetésen résztvevő mintegy háromszáz dolgozó a cég főépületénél gyülekezett pénteken, majd onnan vonult át a város és a vasgyár közös jelképének számító Martinász-szoborhoz. 

Szűk a mozgástér, de...

A konszolidáció és a párbeszéd fontosságát emelte ki érdeklődésünkre Kálló Gergely. A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Dunaferr a legkritikusabb időszakban is talpon maradt:
– Ezt a gyárat olyan szakemberek működtetik, akik nem papírokból olvassák, hogy milyen összetételűnek kell lennie az acélnak, mert ez a kisujjukban van. Hiszek abban, hogy amíg ez így van, addig a Dunaferr működni fog. Ugyanakkor az ott dolgozóknak egy dolog minimum jár: időben érkező, tisztességes munkabér. A késedelmes kifizetésekkel kapcsolatban az önkormányzatnak, és egyáltalán, bármelyik külső szereplőnek nagyon szűk mozgástere marad: azokat a hatásköröket, amikkel érdemileg hatni tudna a gyár működésére, már rég elvonták. Pénzügyileg szintén nem említhető egy lapon a 36 milliárdos költségvetésű önkormányzat a 2-300 milliárdos forgalmat bonyolító Vasművel.

Kálló Gergely kérdésünkre nyomatékosította; míg a korábbi városvezetés alatt azt szokhatták meg, hogy a város vezetése csak a jó hírekkel állt elő, ennek vége: 
– A dolgozókkal vagyunk a bajban is, ezért felvettem a kapcsolatot a menedzsmenttel és a szakszervezetekkel is. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a világpiaci folyamatok jó irányba haladnak, a cég eladásának esélyei jók. A kiváló orosz kapcsolatait fitogtató Orbán-kormány azonban 10 év alatt sem tudott érdemi lépéseket tenni, néhány hónapja Szijjártó Péter elismerte: nincsenek tárgyalások sem. Most úgy tűnik, hogy a háttérben mégis mozgolódnak. Nem tudunk tisztán látni, mert a magyar kormány nem áll elő, nem mondja el, hogy igazak-e azok a hírek, miszerint egy technikai csőd sem lenne nekik drága, hogy ezzel nyomják le az árat. Egy ilyen adásvételben az állami hatóságok tudnak közbenjárni, ezért arra szólítjuk fel őket, segítsék elő, hogy a Dunaferr új tulajdonoshoz kerüljön. Az állam ne csak akkor foglalkozzon Dunaújvárossal, ha pénzt kell elvonni – baj esetén is álljon az itt élő emberek mellé!

Rendkívüli közgyűlés – egyetlen fontos napirenddel

A jelenlegi, könnyűnek még erős túlzással sem nevezhető helyzet nyomán rendkívüli ülést tart Dunaújváros közgyűlése ma délután – Városháza "C" szárnya közgyűlési termében 17 órakor kezdődő tanácskozáson egyetlen témáról dönthetnek a képviselők.
Felterjesztés születhet ugyanis Magyarország kormányának címezve, méghozzá az ISD Dunaferr Zrt. (Dunai Vasmű) munkavállalóinak megsegítése érdekében.

Itt tartunk most – egyelőre csak a bizonytalanság biztos...

(Címlap- és nyitókép: ISD Dunaferr Zrt. archív; belső oldali képek: facebook)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.