Városi kutyatartási etikett 5. – a kóbor állatok

doszerk - 2020. október 2. 17:30

"Napjainkban az állatmentés már-már mindenkié. Bárki, aki egy kóbor állatot lát, szeretné megmenteni. De vajon jó ez így? Nem éppen többet ártanak vele?" Sorozatunk állandó szakértője, Czibere Cecília vendégposztja.

A válasz egyszerű: szakember segítsége nélkül semmilyen esetben se nyúljunk kóbor állathoz. 
Sokan nem tudják, de a jogszabályi összefonódások miatt az válik felelőssé az állat iránt, aki megfogta. Azaz: ha mi jó szándékkal befogunk egy állatot, onnantól sem az ebrendésznek, sem az állatvédő szervezeteknek nem kötelességük átvenni tőlünk.
A helyes eljárásrend a következő:
– ha kóbor állatot lát, egyből telefonáljon a helyi ebrendésznek – Létai Attila, a 20/4308177-es számon érhető el
– ne próbálja megfogni, maximum kövesse – hiába látszik szelídnek, barátságosnak, haraphat (a fájdalom mellett ráadásul ilyenkor hosszas procedúra veszi kezdetét)
– ne próbálja meg a saját kutyájával odacsalogatni, és pláne ne hagyja, hogy játsszon vele a kóbor állat – egészségügyi státusza ismeretlen, nem tudhatjuk, milyen élősködőket, kórokozókat hordoz
– ne akarja megetetni, maximum csalogassa a közelbe – a szállítás és a stressz következtében nagyobb a bélcsavarodás és a hányás lehetősége
– ha van lehetőség, itassa meg
– ha van rá lehetőség, tisztes távolságból kövesse, és jelentse az esetleges változásokat a kiérkező szerveknek.
A bejelentés pontos menete: a név megadása mellett rögzítse legpontosabban a helyzetét, és adjon szintén a lehető legpontosabb leírást az állatról. Jelentse azt is, tud-e várni vagy sem, illetve, ha tud, akkor adja meg az elérhetőségét.
Mivel senkitől nem várható el, hogy egy kóbor állat nyomában maradjon, így már az is bőven elegendő, ha egyből jelenti, amint meglátja a kóbor állatot, valamint közli vélhető továbbhaladási irányát. 
Már ezzel is sokat segít, hiszen ha tetszik, ha sem: a kóbor állatok befogása közérdek – egészségügyi szempontból, házi kedvenceink miatt is fontos! És ugyan közhely, de ez esetben igaz: minden segítség, akár egy telefon is számít!

Czibere Cecília  – Duna Dog Center
(A kép illusztráció; köszönet Létai Attilának az összeállítás elkészítéséhez nyújtott segítségért!)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

2024. ápr. 20.

A logisztika egyik alap- és nélkülözhetetlen eleme a raklap. Az árucikkek egyszerű és gyors tárolását, mozgatását és szállítását segíti. Létezik fa, műanyag és papír verziója is, így számtalan termék közül tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbbet. Vannak raklapmagasítók is, melyeknek elsődleges feladata a termékek magasabbra emelése volt. Ma már több, új funkcióval is felruházták ezeket a termékeket. (X)

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.