Arany Iránytű: városunké a legnagyobb hatású projekt

Öcaline - 2020. október 03.

A Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium közösségi kezdeményezése, az Arany Iránytű program érdemelte a Civil Díj 2020 verseny legnagyobb hatású projektjének járó elismerést! Gratulálunk!

Honlapunk már korábban is a program mellé állt, így a netvokson történő részvételre buzdító felhívásunkban azt is megírtuk, hogy az Arany Iránytű program bekerült a Civil Díj 2020 egyik kategóriájának döntősei közé, mi több, egy gyorshír erejéig a győzelemről is beszámoltunk. De már akkor részletesebb bemutatót ígértem, hát tessék!

Megérdemelt diadal

A napokban rendezték a Civil Díj 2020 verseny díjátadóját is, ahol kiderült, hogy a Könyves Ágnes irányításával működő intézmény programja győzött a "Legnagyobb hatású projekt" kategóriában a három döntős közül. A díjátadást követően szerdán Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Magyar úti intézményben gratulált a kirobbanó eredményhez. A rögtönzött programismertetőn részt vett az iskola két, az Arany Iránytű kidolgozásában és működtetésében főszerepet vállalt munkatársa, Glashütter Melinda, valamint Bognár Roman is.
Mint rövid méltatásában Barta Endre hangsúlyozta, az esélyteremtő program megérdemelten aratott sikert országos viszonylatban is:
– Büszkék lehetünk az Arany Iránytű programra, hiszen immár nemcsak a résztvevők körében elismert, népszerű és vonzó kísérlet, de egy rangos országos megméretésen is bizonyította létjogosultságát. Egyúttal azt is, hogy nemcsak a figyelemre, de a támogatásra is érdemes – olyan munkát folytat, amely révén évre év sok-sok diáknak segít! 

Miért arany, miért iránytű?

A program kimunkálásának közvetlen előzményeként Könyves Ágnes olyan alapproblémát említett, amely máig meghatározta az intézmény küldetését:
– Megdöbbenve szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a hozzánk érkező diákok igen-igen jelentős hányada nincs tanulásra kész állapotban a középiskola megkezdésekor. Iskola kudarcok, családi traumák, mentális gondok raktak a vállukra szó szerint elviselhetetlen terheket. Meg kellett vizsgálni, mit tehetünk, mit tudunk tenni a szó szerint kudarcos helyzet orvoslására. Így kezdődött.

A névadás rejtelmeibe Bognár Roman avatott be: a Pentelei iskola „őse” a Schiff Ágnes alapította Aranytű Iskola volt, és az immár nyugdíjba vonult alapító mecénásként és mentorként máig a kísérlet támogatója:
– Ági néni útmutatásait a kezdetektől szeretettel fogadjuk. Az Arany Iránytű program története 2015-ben egy kutatással kezdődött, ami csak kicsit sarkítva arra kereste a választ, hogy az intézményi közegbe került diákok miért utálják az iskolát, a világot, egymást és magukat. A sokkoló eredmények után kezdtünk együtt azon gondolkodni, milyennek képzelik el a jó iskolát – és milyen út vezethet ennek megteremtéséig. Az útbaigazítást iránytű szolgálja – hát ezért…

Egy út kezdete

A program végül a Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány és a Pentelei iskola közösségi kísérleteként szökkent szárba, és célja az érzelmileg vagy értelmileg sérült, tanulási motivációjukat vesztett, kudarcokkal terhelt diákok iskolán belüli mentálhigiénés rehabilitációja. Ettől a tanévtől immár az intézmény orientációs évfolyamaként működik az említett kulcsi ház, ahol egyfelől játékos-komoly formában a vendéglátás alapjaival ismerkednek a diákok. Másrészt a programba bevont fiatalok körében olyan jelenségekre keresnek megoldást, mint a végzettség nélküli iskolaelhagyás, az iskolai agresszió, a bullying, a kamaszkori depresszió, az autoagresszió, a szerhasználat és a fiatalkori bűnözés. Minderről Glashütter Melinda mesélt lapunknak:
– Az alapkoncepció az, hogy az iskola ne csak az oktatás, tudásátadás, de ezzel egyenértékűen a nevelés, sőt, gondozás színtere, terepe legyen. Ami segíti a be- vagy visszailleszkedést, és közvetve, idővel segíti a követelmények teljesítését is. Nem véletlen, hogy a Civil Díj versenyen a legnagyobb hatású projektek kategóriájában a három döntős program mindegyikének a diákság a célcsoportja, és mindegyik prevenciós célokkal működik. Megérett az idő – az út kezdetén vagyunk, de készen arra, hogy végigmenjünk rajta.

Gratulálunk a győzelemhez, csak így tovább, Pentelei, csak így tovább, Arany Iránytű!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Oktatás

Nyílt nap és Halloween-party a Pannonban

Nyílt nap és Halloween-party a Pannonban

2020. okt. 20.

A hagyományostól eltérő módon, de hagyományos programként ismét Nyílt napot szervez a Pannon Oktatási Központ az intézmény udvarán. október 22-én, csütörtökön 15 órától. Mindenkit szeretettel várnak az intézmény programját bemutató, jó hangulatúnak ígérkező eseményen! (X)

Csökkentek a felnőttképzők adminisztrációs terhei

Csökkentek a felnőttképzők adminisztrációs terhei

2020. okt. 19.

Az új felnőttképzési törvény nyomán 90 százalékkal csökkent az az idő, amelyet a felnőttképzést végző szervezeteknek adminisztrációra kell fordítaniuk - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

DSTV: képviselői vizit az Arany Iránytű program kulcsi bázisán

DSTV: képviselői vizit az Arany Iránytű program kulcsi bázisán

2020. okt. 12.

A közelmúltban a Civil Díj 2020 elismerést kivívott Arany Iránytű program kulcsi központjában, vagyis a Pentelei iskola kihelyezett intézményében tett látogatást Kálló Gergely. A térség országgyűlési képviselőjét elkísérte a DSTV stábja is, hogy a helyszínen ismerkedjen a győztes program kínálta lehetőségekkel, és a kivívott eredményekkel. Hangkép.  

DSTV: a népmese napja városunkban

DSTV: a népmese napja városunkban

2020. okt. 07.

A magyar népmese napjához kapcsolódóan a Munkásművelődési Központban egy hétig tartó online kvíz szórakoztatta a gyermekeket, és iskola népmesemondást is szerveztek . Hangkép. 

Több zsáknyi szeretet – a gyerekektől a kutyusoknak

Több zsáknyi szeretet – a gyerekektől a kutyusoknak

2020. okt. 06.

Az állatok világnapja alkalmából kezdett jótét célú akciót a Móricz Zsigmond Általános Iskola: a diákok kutyatápot ajánlottak fel az Első Magyar Állatjogi Alapítványnak. Szeretetteljes átadó itt!

Hála az áldozatos munkáért – óvodapedagógusok elismerése

Hála az áldozatos munkáért – óvodapedagógusok elismerése

2020. szep. 28.

A pedagógusnapi díjátadás a vírushelyzet miatt elmaradt. Ezt pótolták a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeinek vezetői, igazgatója, munkatársai. Az eseményen Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere is részt vett, aki az önkormányzat elismeréseit is átadta az óvodai dolgozóknak.

DSTV: mozgás, mozgás, Vasvári! (galériával)

DSTV: mozgás, mozgás, Vasvári! (galériával)

2020. szep. 26.

Folytatta a szép hagyományt, idén is sportnapot szervezett diákjai számára a Vasvári Pál Általános Iskola. Minden korosztályt megmozgattak, a rendezvényen az alsós és a felsős osztályok külön-külön mérték össze tudásukat. A feladatokat az intézmény testnevelő tanárai állították össze, a diákok szó szerint nagy lendülettel vetették magukat a küzdelmekbe. Hangkép.