Dunaújváros Hetilap

Révbérpuszta: segítséget kérnek – és most tényleg a lét a tét

doszerk - 2020. november 7. 19:35

A kíméletlen turisztikai valóság lecsapott a Solt-Révbérpusztai Lovascentrumra is: mint mindenki által ismert, a koronavírus miatti korlátozások a gazdaság ágazatai közül leginkább az idegenforgalmat érintették negatívan – Révbér segítséget kér, és szó szerint életmentő beavatkozást remél! Segélykérés a DO-n. 

A lényeg: mivel a tavasztól-őszig tartó időszakban nem sikerült megfelelő tartalékot felhalmozni a térség egyik meghatározó szabadidős-turisztikai célpontján, kérdésessé vált a lovastanya "áttelelése" – márpedig az ott tartott állatok takarmányozása nem kevés pénzt emészt fel. Szomorú történet – de talán jelentős közösségi összefogással van remény a helyzet jobbra fordítására!

Nem fordult jóra, sőt

A lovastanya tavasztól őszig turisztikai tevékenységet folytat, amely során elsősorban külföldi (német, osztrák, svájci, francia) vendégeket fogad. Mint ismert, a külföldi vendégek a korábbi évekhez képest igen alacsony számban érkeztek hazánkba az idei évben, ők is csupán nyár közepétől szeptember elejéig látogattak a tanyára. 
Ez azért is különösen fájó pont Révbérpuszta számára, mivel elsősorban a május és az ősz első fele erős az ilyen profilú cégek életében: a nyári forróságban az elsősorban Balatonról érkező vendégek nem szívesen hagyják el a tópartot, míg a májusi, illetve szeptemberi, októberi hónapokban felélénkül az idősebb korosztály beutaztatása Németországból, hiszen ilyenkor a Balaton északi partján működő szállodák kedvezményes áron biztosítanak szálláshelyet. Ebben az időszakban, a hagyományos elő-utószezonban érkezik a legtöbb látogató Révbérre. 

Emellett szintén kiesést jelentett Nagy Péter csapata számára a tény, hogy idén elmaradtak az osztálykirándulások is. A május elejétől június közepéig tartó időszakot ugyanis elsősorban a diákcsoportok határozzák meg, amelyek szintén jelentős bevételi forrást jelentenek – illetve: jelentettek – a turisztikai centrum számára. 

Se esküvő, se rendezvények

Emellett – nehogy kimaradjon a jóból! – további két, szintén jól forintosítható tényező is hozzájárult a jelenleg kialakult helyzethez: Solt-Révbérpuszta kínálatába beletartozik a családi események szervezése is, azonban esküvőket sem tarthattak egészen nyár közepéig, ami szintén kiesést jelentett. Emellett a hagyományos Pünkösdi Vigasságot is a szokásostól eltérően, szűkebb kínálattal és kevesebb érdeklődővel kellett megszerveznie Nagy Péternek, amely az elmúlt években jelentősen hozzájárult az egész éves kiadások fedezéséhez. Emellett a hagyományos nemzetközi távlovas versenyt sem tudták megszervezni, ami talán még a Pünkösdi Vigasságnál is nagyobb bevételi forrást jelentett a bázisnak.

Közösségi támogatással, hadd haladjon a szekér!

Több sebből vérzik tehát a tanya megélhetése, emiatt az igazgató közleményt adott ki, amelyben a látogatók segítségét kéri. A segélykérő "kiáltványt" betűhíven közöljük:
"Üdv Mindenkinek! Ez most egy rendhagyó poszt lesz, kérlek, ha szeretsz Révbérre rendezvényre, programra, lovazni, futni, vagy csak úgy lazulni jönni, olvasd el!
Mint mindenki saját bőrén tapasztalta, 2020 a COVID-19 éve. Nincs olyan ember ezen a bolygón, akit valamilyen szinten ne érintett volna. A turizmus szektor pedig az egyik legnagyobb vesztes.  Ez sajnos Révbér mindennapjait is alapjaiban rengette meg, sőt, szezonálisan működő, állattartó telepként ez többszörösen sújt.
Bár tavasszal és nyáron a régi és új események segítettek a költségek bizonyos mértékű fedezésében, a téli költségek előteremtéséhez kellettek volna a szokásos német csoportok, amik sajnos nem jöttek. Kértem támogatást az államtól, Széchenyi Turisztikai hitelt a banktól, de sajnos sehol nem jártam sikerrel.
Ezért most Hozzátok fordulok segítségért! Az állatkertek mintájára kidolgoztam egy támogatói jegy-rendszert, amellyel bárki támogathatja Révbér kitelelését, sőt, támogatóink a jövőben különböző kedvezményekre lesznek jogosultak. Bármekkora összeggel lehet támogatni, amit szívesen és gond nélkül tudsz adni!
Erről részletesen itt találsz információt!

Révbér – támogatói program (katt) >>

Köszönöm szépen, hogy elolvastad!"

Révbér a térség egyik meghatározó közösségi-rekreációs  központja – segítsük együtt a bázis fennmaradását!

Cs. L.
(Archív fotók: Révbérpuszta – facebook)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.