Több lakástűzhöz riasztották a lánglovagokat

Öcaline - 2020. november 24. 13:32

Öt lakás gyulladt ki az elmúlt napokban Fejér megyében, ezek közül két esethez a dunaújvárosi lánglovagok vonultak, derült ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság friss összegzéséből. Tessék vigyázni – összegzés és figyelmeztetés a hajtás után.

Két esetben a dunaújvárosi egységek fékezték meg a lángokat az elmúlt napokban kiütött öt lakéstűz közül, tudatta honlapunkkal Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei szóvivő. 

Figyelmeztető esetek

Az első helyszín városunkban volt: a teljes tetőszerkezete égett egy lakóháznak még múlt pénteken éjszaka. A tűz az épület melletti fedett terasz egy részére is átterjedt. A lángokat a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók három vízsugárral fojtották el. Az oltási munkálatok közben egy propánbutángáz-palackot vittek ki a házból. A tűz keletkezésekor ketten tartózkodtak az épületben, mindketten ki tudtak jönni, szerencsére nem sérültek meg.
Iváncsán egy földszintes családi ház teteje gyulladt ki szombaton – a tűz átterjedt a konyhára és az egyik szobára is. A helyszínre elsőként a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik négy vízsugárral akadályozták meg a lángok terjedését. Az oltási munkálatok közben a dunaújvárosi hivatásos tűzoltókkal közösen egy propánbutángáz-palackot vittek ki az épületből, és további kettő, a kiérkezésük előtt felrobbant gázpalackot találtak. A ház lakhatatlanná vált, szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés itt sem történt nem történt. (A rombolás mértékéhez lásd összeállításunk képanyagát!)

Fontos a megelőzés

A szóvivői összegzés külön kitér arra is, hogy az év melegebb évszakaihoz képest ebben az időszakban megemelkedik a lakástüzek száma; a hideg hónapokban többet vagyunk otthon, fűtünk, rendszeresen főzünk, több elektromos eszközt használunk, és hosszabb ideig kell világítani. Ezek mind-mind növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát. Gyakori még, hogy dohányzás vagy egy égve felejtett gyertya miatt gyullad ki egy otthon. Figyelmeztető tény, hogy minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. 
Az is lényeges tudnivaló, hogy a legtöbb tűzeset megelőzhető, és egy bármikor beszerezhető füstérzékelő készülékkel a sérülések és a nagyobb lakástüzek esélyét is hatékonyan lehet csökkenteni.

Szabó-Bisztricz Anett konkrét példával is szolgált: egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. Nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő.

A lényeg: mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni, és a szoba közepén a plafonra szerelni.

(Fotó: tűzoltóság)

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)