Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A Kultik első éve nem lett kultikus...

doszerk - 2020. december 29. 8:02

... vagy nem úgy, ahogy szerették volna: tavasztól megkapták az üzemeltetés jogát, de nyárig ki se nyithattak, majd novembertől ismét be kellett zárniuk – így foglalható össze a Kultik Dunaújváros Mozi idei éve. De bizakodnak, 21-re lapot húzunk, ígérik!

Nem a mozik éve volt a 2020-as, ezt különösebb előképzettség nélkül is megállapíthatjuk. Dunaújvárosban változás történt az üzemeltető terén is – az intézmény korábbi működtetői áttadták a stafétát, az ország második legnagyobb hálózatához csatlakozott a helyi filmszínház. 

Új seprű jól seper(ne)

Az új üzemben tartó rengeteg technikai és esztétikai felújítással, modernizálással, kívül-belül kicsinosított mozival várta a látogatókat – azonban sajnos többnyire valóban csak várta. Szabó Krisztián, az üzemeltető Kultik hálózat ügyvezetője az elmúlt év eseményeiről a DSTV-nek adott interjúban számolt be: 
– Májustól él a koncessziós szerződésünk; a mozi felújítását az önkormányzat már évekkel korábban elkezdte, mi magunk tavasz végén rendezkedtünk be, székeket hoztunk be mindkét terembe, klimatizáltuk az előcsarnokot, minden igényt kielégítő mozi büfét alakítottunk ki. Hatalmas megnyitó keretében igyekeztünk mindezt Dunaújváros lakosságának bemutatni – de a vírus veszélyhelyzet átrendezte a mi életünket is. A tavaszi első hullámot követően nyár elején nyitott újra a mozi. A Dózsa téren majálist szerveztünk. Úgy gondolom, sikerült az emberek tudatába újra behozni, hogy újra van mozi Dunaújvárosban. A megnyitón többek között Koltai Róbert színész-rendező is részt vett. Ezt követően négy hónapig tudtunk üzemelni, úgy gondolom, a dunaújvárosiak teljes megelégedésére. Sajnos azonban a COVID második hulláma miatt novemberben ismét bezárni kényszerültünk. 

Újra lesz Galéria! 

Az interjúban Szabó Krisztián a mozicentrumon belül üzemelt népszerű – hadd ne mondjuk: kultikus – bázis, a Galéria kérdéskörét is érintette: 
– Terveink között szerepel a jelenleg "emeletként" emlegetett tér kihasználása. Szerződésben is vállaltunk ezt, és jól tudom, hogy mióta világ a világ, mindig is egy közösségi tér volt. A jövőben is szeretnénk felolvasó esteket, koncerteket, bábszínházi előadásokat szervezni ide. Egyelőre, a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem tudok biztosat mondani, azonban bízunk benne, hogy a vírus második hullámának levonulása után újra élettel tudjuk megtölteni a Galériát! 

Az élet nem állt meg

Az ügyvezető elmondta, bár vendégeket nem fogadnak, mégis szükség van állagmegóvó munkálatokra annak érdekében, hogy az startpisztoly eldördülésekor ismét a lehető legnagyobb fordulatszámon pöröghessen a gépezet:
– A mozi zárva van, de Sanyi (Kutasi Sándor mozigépész – a szerk.), aki azt gondolom, a mozinak egy ikonikus egyénisége, egy héten többször bejön és bekapcsolja a gépeket, állagmegóvást végez, karbantartásokat. A gépeink folyamatos üzemre vannak tervezve, úgyhogy hetente néhányszor most is megjáratjuk őket, illetve körbenézünk a házban és vigyázunk, hogy mindent meg tudjunk őrizni olyan állapotban, amilyennek lennie kell, ha majd ismét nyithatunk. 

"Várni és remélni"

Akár Monte Christo grófjának üzenete is lehetne a mozi üzemeltetőinek mottója a közeljövőben, hiszen egyelőre nehéz bármivel is tervezni: 
– Egyelőre várakozunk, hiszen amíg az Egyesült Államokban nem indul el a filmforgalmazás, addig nekünk sincsen mozgásterünk. Természetesen vannak tervezett időpontok – például az új James Bond-film kapcsán –, ám csupán a filmforgalmazás újraindulása után tudunk majd bármit tervezni. Természetesen a vakcina megjelenésével abban bízunk, hogy tavaszra javul majd a helyzet, remélhetőleg ezzel párhuzamosan megindulhat majd az élet – de őszintén szólva márciusnál előbb mi sem várjuk az áttörést. Természetesen az elhivatottságunkat nem tudta megtörni a jelenlegi helyzet: a mozi az elmúlt 130 évben már sok mindent túlélt, így azt gondolom, hogy ezt a helyzetet is át fogja vészelni. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor megtöltjük majd ezt a nagy teret élettel – Dunaújvárosban is. 

Cs. L.
(Fotó: DO-archív)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.