Dunaferr-ügy: elfogadhatatlan a szakszervezeti vezetők menesztése!

Öcaline - 2020. december 12. 17:56

Választ várnak a kormánytól a Dunaferr-ügyben, elítélik a szakszervezeti vezetők kirúgását – közleményben fejtette ki a Párbeszéd álláspontját a Vasmű helyzetéről Szabó Zsolt elnökségi tag, Dunaújváros gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

Azzal, hogy váratlanul kirúgták a Dunaferr szakszervezeti vezetőit, a Párbeszéd szerint tovább folytatódik a munkavállalók jogainak, érdekeinek megsértése, valamint az egyébként is legyengített Munka törvénykönyvének figyelmen kívül hagyása.
Az ISD Dunaferr Zrt.dolgozói az elmúlt tíz évben a munkahelyük megtartása érdekében folyamatosan mondanak le egyes juttatásaikról, azzal a feltétellel, hogy azokat később megkapják. A dolgukat nehezíti, hogy a cég augusztus közepén felmondta a kollektív szerződést, amely többletjuttatásokat tartalmazott a dolgozók számára, október óta pedig a fizetésüket, illetve a béren kívüli juttatásaikat sem időben kapják meg.
Hosszabb ideje kérdéses a Dunaferr jövőbeni sorsa, áll a honlapunkhoz eljuttatott összegzésben – ezáltal Dunaújváros és térségének sorsa is, hiszen a vállalat a térség meghatározó foglalkoztatója, közvetlenül 4500, közvetve pedig több mint 10 ezer ember és család sorsa múlik a vállalatcsoport jövőjén. Ez nem helyi, hanem nemzetgazdasági kérdés.

Éppen ezért Dunaújváros önkormányzata felterjesztéssel élt a magyar kormány felé, hogy az önkormányzat bevonása révén a helyben lakók bevonásával keressenek megoldást. Így a városi közgyűlés – a társaság nehéz pénzügyi helyzete miatt – felkérte a kormányt: biztosítsa a társaság munkavállalóinak teljes munkabérét 2020. december 31-ig, valamint nemzetközi kapcsolataikat felhasználva vegyék fel a kapcsolatot az orosz tulajdonossal a helyzet rendezése érdekében. A kormányzat ettől elzárkózott, magára hagyta a térséget, magára hagyta a dolgozókat.

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz a Dunaújváros felterjesztésében szereplő pontokkal kapcsolatban. Elvárjuk, hogy a kormányzat végre szólaljon meg az ügyben, mert elfogadhatatlan, hogy több ezer család karácsonya bizonytalanságban és aggódással teljen ebben az egyébként is nehéz időszakban, áll Szabó Zsolt, a Párbeszéd elnökségi tagja, Dunaújváros alpolgármestere közleményében.

Kapcsolódó tartalom:

ISD Dunaferr: zárt kapuk, nyitott kérdések (katt) >>

(Archív fotók: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

2021. jún. 22.

Döbbenetes képsorokkal rukkolt elő a NAV egy bűnszervezet tagjainak letartóztatása kapcsán – ráadásul úgy tudjuk, az akció érintett több olyan személyt is, akik részt vettek a vasgyár (és a város) elleni emlékezetes támadásban.

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

2021. máj. 13.

Semmis a cégbíróság végzése, új eljárás jöhet; jogilag talán nem teljesen egzakt, de nagyon rosszul áll a cégcsoport irányításának átvételét szervező alakulat szénája. Sajtóközlemény.

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

2021. máj. 06.

Hivatalos közleményben fejtette ki a mai "közgyűlési kísérlettel" kapcsolatos álláspontját az ISD Dunaferr Zrt. A DO a téma jelentőségére tekintettel betűhíven közli a dokumentumot. A történet folytatódik – és legalább május 20-ig várni kell a megoldásra.

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

2021. ápr. 29.

Több tételben cáfolta Szergej Taruta állításait az ISD Dunaferr Zrt. – a cégcsoport szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos nem higgadt és főként nem megbízható üzletemberként járt el valójában, mint ahogy feltüntette magát  egy nyilatkozatában.

Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

2021. ápr. 22.

Tudtuk, persze, csak nem sejtettük – az igazi Habsburg tisztázta a tisztázandókat, adta hírül a Euronews. Most már tényleg csak ET vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók hiányzik, hogy kerek legyen a Monty Python-i magasságokat ostromló történet.

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

2021. ápr. 22.

Hivatalos közleményben cáfolja az új cégvezető kinevezésével kapcsolatos (ál)hírt az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje. Jogi lépéseket tesznek, feljelentés születik az ügyben. Betűhív közlés.