Gyászol a tornasport, elhunyt Pap Zoltán

Öcaline - 2020. december 29. 11:52

A dunaújvárosi férfi torna ikonikus alakja távozott az élők sorából: életének 81. évében elhunyt Pap Zoltán, a Dunaújvárosi Kohász szakosztályának egykori vezetőedzője, a sportág aranykorának egyik megteremtője.

Pap Zoltán tornászként kezdte sportpályáját, majd a Testnevelési Főiskola elvégzése után testnevelőként dolgozott. 1968-ban a Kohász torna szakosztályának vezetőedzője lett – e minőségében 1992-ig irányította a sportág helyi aranykorának közösségét. Világversenyek, olimpiák résztvevőit adta a magyar válogatottnak, több bajnoki cím is kapcsolódik a nevéhez. Korosztályos, majd felnőtt válogatott tornászok egész sorának edzőjeként dolgozott, tanítványai sorában említhetjük Erdélyi Pétert, Berényi Györgyöt, Paprika Jenőt és Kovács Pétert. Pap Zoltán éppen Kovács nevével írta be a sajátját is a sportág aranykönyvébe: a Kovács-szaltó – duplaszaltó a nyújtóvas fölött, majd visszafogás a vasra – máig a férfi torna értékes eleme, többek között Pap Zoltán "találmánya". A névadó tornász visszaemlékezése szerint "Pap Zoltán és a válogatott edzője, Bordán Dezső találta ki ezt az elemet, (…) én voltam az egyetlen őrült, aki meg merte csinálni..." 
Pap Zoltán 2009-ben "Dunaújváros Sportjáért" Díjban részesült, majd 2014-ben – aligha véletlenül éppen Kovács Péter társaságában – a Magyar Torna Szövetség a Halhatatlanok Klubjába választotta.

Életének 81. évében ragadta el a halál Zoli bácsit. Nyugodjék békében, legyen neki könnyű a föld!
 

A rovat további hírei: Sport

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.

Eredményes utánpótlás

Eredményes utánpótlás

2024. már. 26.

Pupp Viktória magabiztos győzelemmel lépett nagyot a válogatottság felé az év első országos válogató versenyén.