ISD Dunaferr: mélyül a válság, harmadszor is két részletben fizetnek

Öcaline - 2020. december 4. 18:31

Bár a cégcsoport szerint a háttérben zajló tulajdonosi érdekcsoportok közötti viták ellenére is biztosított az ISD Dunaferr Zrt. működése, a szakszervezeti álláspont szöges ellentétben áll ezzel, ráadásul a decemberi fizetéseket is két részletben utalják, a csütörtöki közgyűlés pedig határozatképtelen volt.

Több nagy összegzésben foglalkozott a Portfolio.hu tematikus gazdasági oldal az ISD Dunaferr Zrt. helyzetével, ráadásul mind a cégcsoport hivatalos weblapján, mind az érdekképviseletek felületén folyamatosan követhető volt az elmúlt napok finoman szólva is kacskaringós története.

"... megzavarni, szétzilálni"

A sort a vasmű hivatalos oldalán megjelent közlemény kezdte még kedden, ebben a menedzsment álláspontját összegezve rögzítik, hogy "a vállalat egyik ukrán tulajdonosi érdekcsoportja az érvényben levő járványügyi törvényeket és korlátozásokat illegális módon kihasználva, megpróbálja megzavarni, szétzilálni" a társaságcsoport munkájának irányítását. A dokumentum szerint már több üzleti partner is jelezte, hogy olyan megkeresést és tájékoztatást kaptak, amelyek bennük is bizonytalanságot keltettek a vállalatcsoport irányításával kapcsolatban.
A szárnyra kapott híresztelések és törekvések a közlemény szerint nem jogszerűek, sőt nehezítik a cégcsoport helyzetét, ezért a vállalat vezetése szükségesnek tartja, hogy "mindenkit tájékoztasson mindennek alaptalanságáról, és mindenkit arra kérjen ezúton is, hogy mindezt hagyja figyelmen kívül és a már eddig is meglévő kapcsolatait tartsa fenn a továbbiakban is a vállalattal".

Valóságos harc folyik 

A menedzsment közleményéhez képest komoly csatározásokról adott hírt a Portfolio első, Valóságos harc folyik a Dunaferr irányításáért című összeállításában – a keddi tájékoztató után szerdán idézve az egyetlen legitim felhatalmazással rendelkező igazgatósági tag, Tetyana Taruta válaszát. Ebben az igazgatósági tag hangsúlyozza, "az ISD Dunaferr Zrt.-t jelenleg néhány ember irányítja képviseleti jog nélkül és átláthatatlan körülmények között, akik elzárták a vezető tisztségviselőt minden információtól és kitiltották a vállalat területéről, a törvényes működés azonban helyreállítható".

A válaszlevél szerint valótlan az az állítás, hogy ukrán tulajdonosi érdekcsoport próbálja megzavarni a vállalatcsoport munkájának irányítását – Tetyana Taruta érvelése szerint ő az egyetlen igazgatósági tag, a társaság egyetlen vezető tisztségviselője, aki a jelenlegi veszélyhelyzetben eljárni képes, jogszabályi kötelezettségének eleget téve kísérli meg a törvényes állapot helyreállítását.
A vezető tisztségviselő alapvető kötelezettsége, hogy társaság ügyvezetését a társaság érdekeinek elsődlegessége alapján lássa el. Ezért a vezető beosztású munkavállalók együttműködését kérte, ők azonban azt megtagadták, és megakadályozták azt is, hogy a vállalat területére belépjen. A válaszlevél drámai konklúzióját is idézi a lap: "a többi igazgatósági tag kiesése esetén egy személy is jogosult az igazgatóság részéről, aki erre vezető tisztségviselőként egyben köteles is. Amennyiben ugyanis nem történik meg a társaság jogszerű működésének helyreállítása és ezzel a munkavállalók érdekeinek a védelme, akkor az rövidesen a dunaújvárosi vasmű megszűnéséhez fog vezetni.”

Fizetések – újra csak két részletben

Miközben a történet az egyik lehetséges olvasatban a vasmű irányításáért folyó csatározásként értelmezhető, a gazdasági lap birtokába jutott dokumentumok szerint sorozatban a harmadik alkalommal nem kapják meg a törvényi határidőre egy összegben az esedékes bérüket a Dunaferr alkalmazottai. Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes dolgozóknak küldött csütörtöki levele fennálló kényszerhelyzetet emleget, majd kiemeli: a vírusjárvány nem csökkent, és az ebből fakadó válsághelyzet még tovább súlyosbodott. Két egyedi jelenséget is felhoz magyarázatként Tankhilevich – elmondása szerint két fontos tovább rontotta a társaságcsoport helyzetét, pedig ha együttműködtek volna a vasművel, akkor biztosított lenne a teljes bér fedezete több hónapra.
Tankhilevich szerint a Dutrade Zrt.-ben felhalmozott eredménytartalékot a Dunaferr osztalékként ki szeretné venni, azonban a cég nem működik együtt, ezért már bírósághoz is fordult a vasmű – az említett eredménytartalék a vezér-helyettes szerint több havi bér kifizetését fedezné. Mint írja, problémák adódtak a szén és koksz szállítással is, ugyanis a partner hosszú évek gyakorlatát rúgta fel és korlátozza a kokszellátást. A termeléskiesés és az ebből fakadó kár tény, ez a helyzet is jelentősen csökkentette a cég pénzforrásait.
A levélben foglaltak szerint a december 10-ig esedékes novemberi járandóságot csak ütemezetten tudja kifizetni a társaság a következőképp: a teljes összeget megkapja 10-ig minden munkavállaló, akinek a nettó jövedelme nem éri el a 200 ezer forintot. A többi munkavállaló nettó jövedelmének az 50 százalékát kapja meg, de minimum 200 ezer forintot; a fennmaradó összeget legkésőbb december 28-ig kapják meg.
Az önkéntes egészségpénztár munkáltatói hozzájárulás novemberi havi teljes összegét kifizeti a cég, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást pedig 15 ezer 100 forint/fő összegig fizeti. A kollektív szerződésben rögzített 2020-as pulykapénzt a munkáltató pénzügyi lehetőségeinek függvényében, a jövő évben fizetik ki.

Közgyűlés: határozat helyett belharc

Szintén idézi a lap a Vasas Szakszervezet hivatalos oldalán megjelent rövid tájékoztatót, amely szerint a december 3-ra összehívott közgyűlés határozatképtelen volt, a többségi részvénytulajdonos képviselőjének távolmaradása miatt. A megjelent kisebbségi részvénytulajdonosok képviselőit a biztonsági szolgálat munkatársai nem engedték be a közgyűlési terem épületébe sem. Az ISD Dunaferr ügyvédi irodájának vezetője és a közgyűlést összehívó igazgatósági tag (Tetyana Taruta) ügyvédje konzultációt folytattak a hírek szerint – ennek eredményéről azonban nem kaptak tájékoztatást az érdekképviseletek.
A jelek a válsághelyzet fokozódására utalnak a gyárkapun belül; ehhez képest roppant álságos és veszélyes az a "halogató taktika", amely az Orbán-kormány ténykedését jellemzi. A kormányzat, mint arról beszámoltunk, egy semmitmondó nyilatkozattal intézte el Pintér Tamás polgármesternek a rendkívüli közgyűlés egyhangú (a Fidesz képviselőinek igenjével is megtámogatott) döntése nyomán született levelét, amely a munkavállalók részére nyújtandó hathatós és azonnali segítségnyújtás mellett a tulajdonlással kapcsolatos kormányzati közvetítést is célozza.

Itt tartunk most – és per pillanat nem látni a fényt az alagút végén.

Kapcsolódó tartalmak
Portfolio I. – valóságos harc (katt) >> 
Portfolio II. – késedelmes bérek (katt) >>
DO I. – rendkívüli közgyűlés és levél a miniszterelnöknek (katt) >>
DO II. – semmitmondó válasz a kormánytól (katt) >>

(Fotók: ISD Dunaferr Zrt.)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.