Dunaújváros Hetilap

Karácsonyi ajándék, ja, nem: újabb hatszázmillió forint elvonás a kormánytól

doszerk - 2020. december 21. 18:57

Dunaújváros is csatlakozik a Szabad Városok Szövetsége tiltakozó akcióihoz a kormány újabb, a város költségvetését sújtó intézkedések miatt. Az "elsötétítés"-akcióhoz is csatlakozunk, és ha a városlakók úgy akarják, nálunk is felcsendül a Rabszolgák kórusa szerdán este!

A kormány a közelmúltban jelentette be legújabb gazdaság- és családtámogató programjának elemeit. Ennek részeként megfelezik a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját, ami azonban nem jelent könnyítést az érintetteknek, ám az önkormányzatok számára jelentős kiesést jelent – számolt be minderről Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere. 

Kinek segít? Nem annak, akinek kell!

Karácsony előtt újabb "ajándék" érkezett az önkormányzatoknak, amelyek amellett, hogy a gépjárműadó beszedése alól "mentesülnek", a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának is csak felére számíthatnak majd a következő évtől. Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere ennek kapcsán sajtótájékoztatón számolt be a helyi vonatkozásokról: 
– Miközben november óta nagyjából tízpercenként hal meg valaki a koronavírus miatt, Orbán Viktor és Fidesz továbbra is csak két dologgal foglalkozik: a hatalommal és a 2022-es választással; ebben pedig  akadályozzák őket az ellenzéki vezetésű városok, hiszen itt összesen több millió ember él, ezért mindent elkövetnek azért, hogy ezek a települések ne működjenek. A miniszterelnök álságos módon a járványhelyzetre hivatkozva adócsökkentést jelentett be, azonban nem a kormány, hanem az önkormányzatok pénzét költötte. Ez ismerős számunkra, hiszen 1,5 milliárd forint értékben örököltünk hitelt a fideszes városvezetéstől. Ekkora értékben fotózkodtak beruházásokkal, amelyeket aztán a jelenlegi vezetés fizethetett ki. A Fidesz tehát nem csinál mást, mint mások pénzét költi. A koronavírus-járvány, az önkormányzatokat érintő elvonások és a gazdasági válság hármasából leginkább a kormány intézkedései jelentik a legnagyobb csapást. Ez azért is nagy probléma, hogy ezáltal megakadályozzák az önkormányzatokat, hogy az itt élő polgárokat tudják segíteni. A kkv-k iparűzési adójának megfelezésével a legnagyobb probléma az, hogy nem azokat segíti, akik igazán rászorulnának, hiszen a válság alatt is voltak olyan cégek, amelyek szárnyaltak, míg mások csak nehezen vészelték át ezt az időszakot. Ráadásul ez egy bevétel alapú adó, tehát azok kapják a legnagyobb könnyítést, akik egyébként a legnagyobb bevétellel rendelkeznek. 

Félmilliárdos elvonás karácsonyra

Szabó Zsolt kiemelte, egyértelműen elégtételt vesz a kormány az ellenzéki vezetésű városokon: 
– Dunaújváros tekintetében Orbán Viktor szombati bejelentése mintegy 4-600 millió forintot vett ki az itt élő polgárok zsebéből. Teszi ezt úgy, hogy már elvette a gépjármű adónkat, és 42 millió forinttal kurtította meg a helyi bölcsődék költségvetését. Arról ne is beszéljünk, hogy előzőleg az önkormányzatok elleni bosszúhadjárat során megnövelték azt a szolidaritási adót, amit Dunaújvárosnak is be kell fizetni az államnak. 

Pofára osztják a pénzt

A gazdasági alpolgármester hozzátette, a bejelentés kapcsán több jel is arra enged következtetni, hogy nyíltan a nem őket támogató városok elleni bosszúról van szó: 
– Az a rendelkezés, hogy a 25 ezer fő fölötti lakosú városok esetében egyesével tekintik át az önkormányzatok helyzetét, világosan megmutatja, hogy a kormány nem tesz mást, mint pofára osztja a pénzt. Felmerül azonban a kérdés, hogy mit hihetnek el a kormánynak a dunaújvárosi emberek akkor, amikor öt évvel korábban elektromos buszok beszerzéséről tett bejelentést a helyi tömegközlekedésben a Modern Városok Programban. Mindeközben az önkormányzatokon keresztül sarcolja a kabinet az embereket, emellett pedig megemeli az autópálya-matricák árát, és persze – ahogyan Cserna Gábor Dunaújvárosban – Orbán Viktor hitelt vesz fel. Gyors fejszámítással Dunaújvárosra lakosságszám arányában négymilliárd forint hitel jut majd, ám ennek a kölcsönnek az előnyeit nem fogjuk élvezni. Mindazonáltal hangsúlyozom: 2021 nehéz év lesz, de ezt is meg fogjuk oldani. 

Együtt tiltakoznak – és várják a városlakókat!

Az alpolgármester egy tiltakozó akciót is bejelentett: mivel a város is éreztetni kívánja nemtetszését, december 23-án, azaz szerdán este több más várossal együtt lekapcsolják majd a díszkivilágítást Városháza téren a Szabad Városok Szövetségének kezdeményezésére.
Több országos kezdeményezés is kezdődött a döntés elleni tiltakozásul – Miskolc például azzal rukkolt ki, hogy a díszkivilágítás lekapcsolása mellett Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák kórusa egy időben csendüljön föl mindenütt; lehetőleg országszerte. Akinek van hordozható hangfala, az menjen el a legközelebbi térre, és indítsa el december 23-án, szerdán pontban 19 órakor, akinek otthon van hangfala, az tegye ki az ablakba! 

Az országos kezdeményezéshez városunk is csatlakozott – összeállításunk végén itt a Rabszolgák kórusa: hadd szóljon jó hangosan szerdán este!

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A demenciáról kezdődik előadássorozat

A demenciáról kezdődik előadássorozat

2022. máj. 24.

A demenciát taglalja az az előadássorozat, amely május 25-én 16 órakor kezdődik a Városházán. Az érdeklődők egyebek mellett a betegség tüneteiről, előfordulásáról és gyakoriságáról is szakemberektől hallhatnak. A bemutató sorozat részleteiről Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológus és Barta Endre alpolgármester közösen számoltak be. 

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

2022. máj. 23.

A karmabankba gyűjtő jótét bringaszerelőtől a kétkerekűs alpolgármesterig; ki és hogyan készül a bringások nagy nyári szezonjára? Zsírzás terén is segítünk!

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

2022. máj. 22.

Az önkormányzat számos üdülője várja a kikapcsolódásra vágyókat – nem csak a Szalki-szigeten! Az önkormányzat tulajdonában további három üdülő is van: Siófok-Balatonszabadin, Harkányban, illetve Balatonkenesén, ezek a szálláshelyek pedig jutányos áron bárki számára elérhetők.

Remek hangulatban futott a város (galériával)

Remek hangulatban futott a város (galériával)

2022. máj. 21.

Igazi futóidőben rendezték meg a Fut a város Dunaújváros elnevezésű jótékonysági "futóversenyt" ma délelőtt. A végig kiváló hangulatú megméretés teljes bevételével a Dunaújvárosi Ebrendészeti Telepet támogatják a szervezők.

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

2022. máj. 20.

A távhőszezon vége címmel tartott tájékoztatót az Építők útján lévő erőműnél Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője szerdán délután. Az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a soron következő karbantartási munkákról is beszámoltak.

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

2022. máj. 20.

Öt szökőkút és három ivókút tartozik az önkormányzat üzemeltetési körébe, amelynek feladatait a DVG Zrt. látja el. A tavaszi hónapok során elvégezték a szükséges karbantartási és takarítási munkálatokat, így a hagyományoknak megfelelően májustól már csobognak a kutak.  

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

2022. máj. 20.

Amint arról már beszámoltunk, egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt ki a közelmúltban a Duna Plazma: a Béke téri bázis ezúttal nagyszabású közösségi összefogással kíván segíteni a város óvodáin! A hogyanról olvashatnak az alábbiakban!