Kovács Zsófia kétszeres Európa-bajnok!

spigott - 2020. december 20. 14:12

Szűk fél órán belül ugrásban és felemáskorláton is Európa-bajnoki aranyérmet szerzett Kovács Zsófia, a Dunaferr SE tornásza a mersini kontinensviadalon.

Kép forrása: MATSZ (Freschli József felvétele)

A felnőttek szerenkénti döntőjével ért véget ma délutáni a női tornászok mersini Európa-bajnoksága, melyen a Dunaferr SE kiválóságának, Kovács Zsófiának is szurkolhattunk. A dunaújvárosi olimpikon ugráson és felemáskorláton is a legjobb eredménnyel jutott be a mai fináléba, ám ahhoz, hogy valóra váltsa álmait, természetesen még a döntőben is három jó gyakorlatot kellett bemutatnia.

Trenka János tanítványa a harmadik indulóként vágott neki első szerének, az ugrásnak, méghozzá remekül, ugyanis első gyakorlatára 14.350, míg a másodikra 13.750 pontot kapott a bíráktól, így 14.050 pontot szerezve gyorsan az élre is állt. A folytatásban jöttek azonban az igazán nehéz ellenfelei, ám a román Stanculescu, az ukrán Motak, valamint a román Iordache és a horvát Korent sem tudta megelőzni, így Zsófi már a nap első fináléja után Európa-bajnoki aranyéremnek örülhetett, míg a szám másik magyar indulója, Bácskay Csenge a negyedik helyen végzett.

A következő döntős szer a felemáskorlát volt, melyet szintén jó esélyekkel várt a dunaújvárosi versenyző, aki utolsóként vághatott neki gyakorlatának. Legnagyobb vetélytársai közül Székely Zója a szlovák Barbora Mokosova, a román Iordache, illetve az ukrán Motak is szépen teljesített, s Zsófi gyakorlata előtt már biztos volt a magyar arany, ugyanis Székely Zója állt ekkor az élen. A Dunaferr tornásza ugyan egy kicsit belehibázott gyakorlata elejébe, ám a folytatásban már kiválóan teljesített, s 13.850 ponttal megnyerte a felemáskorlát küzdelmeit is, így a magyar női tornasport történetében ő az első versenyző, aki kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát.

Ami ugrásban és felemáskorláton nem, az gerendán már összejött a román Iordache számára, aki a szintén román Sfiringu, valamint az ukrán Motak előtt végezve szerezte meg a szám Európa-bajnoki címét. Talajon majdnem óriási meglepetés született, ugyanis az esélyesek közül többen is rontottak, így a selejtezőből utolsóként döntőbe jutó török Uctas Sanli egy ideig győztesnek érezhette magát, ám egy román óvás után Iordache végzett az első helyen, így Zsófihoz hasonlóan ő is két aranyéremmel fejezte be a szerenkénti döntőket.

Kovács Zsófia természetesen rendkívül boldogan értékelte teljesítményét a szövetség honlapján.

- Nagyon-nagyon boldog vagyok, egyelőre fel sem tudom fogni, hogy kétszeres Európa-bajnok vagyok. Tegnap már korán lefeküdtem, nagyot aludtam, jól ki tudtam magam pihenni. Nem voltam egyáltalán feszült, nem stressszeltem, nem izgultam. Mostanában a második ugrás miatt nagy terhelés volt a combomon, azért is volt annyira betépelve a versenyen, de nem vagyok sérült, nem fáj, ez megelőzés volt. Kicsit bántam, hogy gerendán a selejtező nem sikerült, de ma a döntőkre koncentráltam. Alig reggeliztem, egy kis kávé és bagett volt a menüm, nem is ebédeltem, csak egy kis narancslevet ittam. Nagyon jó volt, hogy egy egész órát tudtam a pódiumon edzeni a verseny előtt, utána amíg fertőtlenítették a termet, már csak a melegítő teremben nyújtottam, lazítottam. Szólítás előtt már nem nagyon tudtunk a benti szereken melegíteni. Harmadiknak ugrottam, örültem, hogy hamar sorra kerültem. Amikor megláttam az eredményt, már reménykedtem benne, hogy ez akár aranyat is érhet. Egyedül az ukrán lánytól tartottam. Amikor kiderült, hogy megvan az arany, teljes extázisba kerültem. Futottam az eredményhirdetésre, utána a melegítőterembe felvenni a tenyérvédőt, aztán felálltam a szólításhoz a bírók elé, utána vissza a melegítőterembe, ott néztem a kivetítőn a felemáskorlát finálét. Zója gyakorlata után még bejött hozzám az edzőm, Trenka János, és csináltunk pár fogást. A felemáskorlát döntőben utolsónak léptem a szerhez, és rögtön az elején az egésztámlában hibáztam. Itt megijedtem, és nagyon összekaptam magam. Beleadtam az utolsó erőm is, koncentráltam, ahogy csak bírtam. Amikor leugrottam, éreztem, hogy ezt most egy gyengébb gyakorlat volt. Bíztam benne, hogy elég magas az anyagerő… szerencsére most belefért. Tudom, hogy a helyén kell kezelni ezt a csonka Eb-t, de akkor is nagyon boldog vagyok, hiszen a gyakorlatok nagyon jól sikerültek. Hatalmas lendületet ad ez a további munkában a tavaszi Eb-re és az olimpiára is. Az pedig, hogy sporttörténelmet írtam még felfoghatatlan számomra.

Az Európa-bajnokság után sikerült elérnünk a Dunaferr SE tornászainak vezetőedzőjét, Trenka Jánost, aki a válogatott mellett dolgozva töltötte az elmúlt napokat, s ahogy az várható volt, a dunaújvárosi szakember is nagyon elégedett volt Zsófi teljesítményével.

- A bírók egy kicsit alacsonyan fogták a pontszámokat az ugrásnál, ezért egy kicsit tartottam attól, hogy valakit esetleg megtolnak, s veszélybe kerül az aranyérem, de ez végül nem történt meg. Zsófi az első ugrása végén egy kicsit hátraszökkent, de ez belefért, a második ugrása is erős volt, s mikor Iordache és Motak sem tudta megelőzni, már biztos volt az első hely. Felemáskorláton egy kisebb hibával kezdett, de utána tökéletes gyakorlatot mutatott be, aminek meg is lett az eredménye. Itt elsősorban fejben kellett erősnek lennie, hiszen az ugrás eredményhirdetése után szinte rögtön versenyeznie kellett, de nagyon jól kezelte ezt a helyzetet, nem kényelmesedett el, nem engedett ki, nagyon jól tudott összpontosítani, így megérdemelten örülhetett az újabb Európa-bajnoki címnek.

A felnőtt szerenkénti döntők érmesei

Ugrás: 1. Kovács Zsófia (HUN) 14.050, 2. Larisa Iordache (ROU) 13.875, 3. Anastasia Motak (UKR) 13.850

Felemáskorlát: 1. Kovács Zsófia (HUN) 13.850, 2. Székely Zója (HUN) 13.550, 3. Barbora Mokosova 13.300

Gerenda: 1. Larisa Iordache (ROU) 14.200, 2. Silviana Sfiringu (ROU) 13.800, 3. Anastasia Motak (UKR) 13.100

Talaj: 1. Larisa Iordache (ROM) 13.450, 2. Uctas Sanli (TUR) 13.100, 3. Lihie Raz (ISR) 12.750

A rovat további hírei: Sport

Ezer méteren is az élmezőnyben

Ezer méteren is az élmezőnyben

2024. máj. 03.

Nem sokkal maradt le a dobogóról Hajdu Jonatán a kenu egyesek ezer méteres számában a szolnoki válogató csütörtöki versenynapján.

Két döntős hely Riminiben

Két döntős hely Riminiben

2024. máj. 03.

Két egyéni számban is döntőbe jutottak a magyar női tornászok az Európa-bajnokságon, míg a két DKSE-versenyzővel felálló női válogatott a tizedik helyen fejezte be a csapatversenyt.

Szép hazai siker az NB II-ben

Szép hazai siker az NB II-ben

2024. máj. 02.

Riasztó első tíz perc után remek játékkal aratott győzelmet a DKKA U21-es csapata a budaörsiek korosztályos gárdája ellen az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Hajduék első lépése az olimpia felé

Hajduék első lépése az olimpia felé

2024. máj. 02.

Óriási fölénnyel nyerte meg Hajdu Jonatán és Adolf Balázs párosa a kenu kettesek 500 méteres futamát a szolnoki válogató szerdai versenynapján.

Fényes maratoni érmek az évadnyitóról

Fényes maratoni érmek az évadnyitóról

2024. máj. 01.

Összesen hét dobogós helyezéssel, az összesített éremtábla ötödik helyével zárták kaposvári versenyüket a DKSE kajak-kenu szakosztályának ifjú versenyzői.

Eb-indulást ért a bajnoki arany

Eb-indulást ért a bajnoki arany

2024. ápr. 30.

Minden ellenfelét magabiztosan legyőzve szerzett aranyérmet az abonyi U17-es bajnokságon Pupp Viktória, a DKSE tehetséges birkózója.

Torna Eb: edzettek a lányok Riminiben

Torna Eb: edzettek a lányok Riminiben

2024. ápr. 30.

Túl van első, átmozgató edzésén a Székely Zója, Mayer Gréta, Makai Lilla, Szilágyi Nikolett, Péter Sára összeállítású magyar tornász válogatott.