Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Tíz képet vásárolt a Jószoli alkotásai közül a Bartók

doszerk - 2020. december 11. 16:33

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány jótékonysági programjába a Bartók Kamaraszínház is bekapcsolódott: összesen tizenegy képpel gazdagodott a teátrum gyűjteménye, hiszen a megvásárolt darabok mellé egyet – amely éppen az intézményt ábrázolja – ajándékba kapott az Őze Áron vezette kulturális műhely. 

Összesen csaknem félmillió forint folyt be a Jószolgálati Otthon Közalapítvány által szervezett jótékonysági liciten, amely során a gondozottak munkáit kínálták eladásra. Az összeghez a Bartók színház tíz festmény megvásárlásával járult hozzá. 

Jószoli 11-es

A képeket az intézmény aulájában vette át Őze Áron igazgató a gondozottaktól és a művészeti terápiás foglalkozások két vezetőjétől, Kóty Zsuzsannától és Tankó Istvántól. Az eseményen Kóty Zsuzsanna elmondta, elégedettek a licit eredményeivel: 
– Ha az összes pénz befolyik, nagyjából félmillió forintos összegről beszélhetünk, ennyit költhetünk majd a gondozottjainkra. Ezúttal tíz kép talált gazdára, illetve még egy, hiszen ajándékba is hoztunk egyet, amely a Bartók Kamaraszínházat ábrázolja. Úgy vélem, a foglalkozásokon készült alkotások önmagukért beszélnek. Tükrözik a létrehozók személyiségét, vágyait, érzéseit, ez külön plusz tartalommal tölti meg őket. 
Tankó István kiemelte, örömmel járnak ezekre az alkalmakra a Jószolgálati Otthon ápoltjai, sőt, a létszám is egyre növekszik:
– Kézzelfogható művek születnek, sőt, visszajelzéseket is kapunk, ami mindenképpen motivációt nyújt a gondozottjaink számára. Mivel értékesítettük is az így elkészült műveket, így egyfajta munkaterápiaként élik meg a résztvevők ezeket az alkalmakat.

A Bartók Café és a képek útja 

Az átadó eseményen Őze Áron, a Bartók igazgatója hangsúlyozta: szoros és jó kapcsolatot ápolnak a Jószolgálati Otthon Közalapítvánnyal, és ezúttal is közösen díszítik majd fel a teátrum előterében levő fenyőfát. Az igazgató a megvásárolt képek további sorsáról is beszélt: 
– Bartók Café elnevezéssel egy beszélgetős műsort tervezünk, amelyet online formában közvetítünk majd. Erre dunaújvárosi származású, országszerte ismertté vált embereket várunk kötetlen beszélgetésre. Büszkén mondhatom, hogy elfogadta meghívásunkat Szekeres András, Garami Gábor, Szögi Csaba, Tótin Katalin, Florosz Zoé, valamint időpontot még nem egyeztettünk, de szándékát már jelezte Rákász Gergely, Boldizsár Ildikó és Miskolczi Miklós is. Számukra ajándékozunk majd egy-egy képet a jószolis kollekcióból!

Kapcsolódó tartalom:

Sikeres volt a Jószoli licitje! (katt)>>

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.