Torna Eb: bronzérmes a női junior csapat

doszerk - 2020. december 18. 18:20

Harmadik helyen végzett a dunaújvárosi Mayer Grétával felálló magyar női tornászcsapat a mersini Európa-bajnokságon.

Mint arról a Magyar Torna Szövetség honlapja beszámolt, a felnőttek után a juniorok is megkezdték szereplésüket a női tornászok mersini Európa- bajnokságán. A fiatalok versenyrendszere némileg különbözött a felnőttekétől: a selejtező (amely 5-4-3-as rendszerben zajlott) eredménye alapján hirdettek csapatsorrendet, valamint egyéni összetett végeredményt is. Emellett a kvalifikáció egyben selejtező is volt a 8 fős szerenkénti finálékra.

A mieink a második csoportban léptek a szerekhez, és felemáskorláton kezdtek. Altorjai Sándor csapatvezető és Draskóczy Imre szövetségi kapitány helyszíni beszámolója szerint az immár hagyományosnak mondható gyenge kezdés ezúttal is megvolt: sem felemáskorláton, sem gerendán nem remekelt a csapat. A következő két szerre, a talajra és az ugrásra, mintha egy másik együttes lépett volna elő, kiválóan teljesítettek a lányok. Ennek köszönhetően a nemzetek versenyében a Balázs Kíra, Béke Flóra, Mayer Gréta, Peresztegi Nóra, Szmirnov Anna alkotta magyar csapat 143.428 pontot szerzett, amellyel a harmadik helyen végzett a román és az ukrán együttes mögött.

A csapatbronz mellett minden szeren lesz magyar finalista. Talajon Mayer Gréta (12.933; 3. hely) jutott be a legjobbak közé, Balázs Kíra (11.666) pedig harmadik számú tartalék lesz. Ugráson pont fordítva, Balázs Kíra (13.066; 6.hely) került be, míg a Dunaferr kiválósága (12.866) tartalék. Felemáskorláton Balázs Kíra újabb tartalék pozíciót szerzett (11.566) ezúttal az elsőszámút, Szmirnov Anna pedig az ötödik helyen (12.066) kvalifikálta magát a fináléba. Gerendán is lesz kiért szorítani, hiszen Mayer Gréta ezen a szeren is döntőzik (11.733; 7.hely), Balázs Kíra pedig tartalék lesz (11.366).

Képek forrása: MATSZ

Az egyéni összetettben Balázs Kíra szerepelt a legjobban 48.031 ponttal 7. lett, Mayer Gréta pedig 46.965 ponttal a 10. helyen zárt.

A selejtezők ezzel lezárultak, szombaton a felnőtt együttesek döntőjével folytatódik az Eb, ahol a magyar csapat is érdekelt.

Junior csapatverseny, végeredmény:
1. Románia - 156.463
2. Ukrajna - 145.995
3. Magyarország - 143.428 (Balázs Kíra, Béke Flóra, Mayer Gréta, Peresztegi Nóra, Szmirnov Anna)

Mayer Gréta: Egyelőre még én sem tudom felfogni, hogy megvan a bronzérem. Ráadásul bennem kicsit felemás érzések kavarognak, mivel az első két szeren rontottam, és a szakmai vezetés, illetve én is magamtól sokkal jobbat vártam egyéni összetettben, de ez két hiba miatt nem jött össze, így picit szomorú vagyok. Ugyanakkor persze örülök, hiszen van két szerfinálém, a csapatbronz pedig szinte elfelejteti, hogy az összetett nem sikerült.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány: Az első két szeren többen is rontottak, köztük Mayer Gréta is, akitől előzetesen a legjobb összetett eredményt vártuk. Ezzel együtt nagyon szép teljesítmény, hogy két szeren is a fináléba került. Szmirnov Anna nagyon jó felemáskorlátot csinált, Balázs Kíra pedig nemcsak az ugráson volt kiváló, hanem egyéni összetettben is remekelt, ő végzett a legjobb pozícióban, benne volt az első tízben. Mindenkire nagyon büszke vagyok, többet ért el a csapat, mint amit előzetesen vártunk tőlük, ez remek eredmény, főleg annak tudatában, hogy két rutinos versenyző, Nerhof Anett és Szilágyi Nikolett nélkül értük el mindezt. Ráadásul magyar női junior csapat még soha nem állt dobogón Európa-bajnokságon.

Altorjai Sándor, csapatvezető: Izgalmas selejtezőn vagyunk túl, a hagyományosan rossz kezdésnek köszönhetően. Az első két szer után nem gondoltam volna, hogy ebből csapatérem lehet, és odaérhetünk a dobogóra. Szerencsére azonban talajon és ugráson rám cáfoltak a lányok. Tény, hogy szűkebb mezőnyben történt mindez, de ettől még a lányoktól nem lehet elvitatni a megszerzett bronzérmet, erre korábban nem volt példa. Boldog vagyok az egyéni döntők miatt is, ott tiszta lappal indulhatnak, és mivel a gyakorlataikban benne maradt néhány pont, úgy gondolom, lehet keresnivalójuk a finálékban.

A rovat további hírei: Sport

DSTV: jótékonysági futás szombaton

DSTV: jótékonysági futás szombaton

2024. máj. 16.

Népes támogatócsapat segítségével szervez jótékonysági futást a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség Jót, Szívből – Dunaújvárosért! akciócsoportja. A Jót Fut a Város - Dunaújváros! elnevezésű rendezvényt május 18-án tartják meg, s az esedékes programot egy sajtótájékoztató részeként harangozta be a szervezőcsapat – az esemény bevételét a Móra Ferenc Általános Iskolának ajánlják. Hangkép.

Kiütéses siker az ifik között

Kiütéses siker az ifik között

2024. máj. 16.

A DKKA U17-es csapata szoros meccsen kikapott, az U19-esek viszont simán nyertek a Budaörs ellen a korosztályos bajnokságok szerdai fordulójában.

DSTV: egykori legendát fogadtak

DSTV: egykori legendát fogadtak

2024. máj. 15.

Továbbra is aktív Dunaújvárosban a Senior Klub. A közösség a legutóbbi találkozójára is egy egészen különleges vendéget hívott meg: Csepecz Ferenc Dunaújváros Sportjáért-díjas labdarúgó, a Sztálinvárosi Vasas egykori játékosa mesélt a pályafutásáról, élményeiről. Hangkép.

Az éllovas nyerte a rangadót

Az éllovas nyerte a rangadót

2024. máj. 15.

Az utolsó tíz percben szerzett három góllal húzta be a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus osztályának rangadóját a Fejó-Therm gárdája a sorozat újabb fordulójában.

Többen is távoztak az Acélbikáktól

Többen is távoztak az Acélbikáktól

2024. máj. 15.

A külföldi játékosok mellett összesen nyolc magyar hokis hagyta el a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatát a "holtszezonban".

Jótékony gumiégetés a betonkockán

Jótékony gumiégetés a betonkockán

2024. máj. 14.

Közel félmillió forintot gyűjtöttek össze Napraforgó bölcsőde számára a Bimmer Parádé hagyományos májusi rendezvényének résztvevői a mögöttünk hagyott hétvégén.

Öt dunaújvárosi az olimpiára készülő bő keretben

Öt dunaújvárosi az olimpiára készülő bő keretben

2024. máj. 14.

Mihók Attila és Cseh Sándor kihirdette a női vízilabda válogatott bő olimpiai felkészülési keretét. Huszonhárman, köztük öt dunaújvárosi játékos kezdi meg a munkát május 27-én.