50 év gyűjtése – játékkiállítás az evangélikus templomban

Öcaline - 2021. január 3. 17:11

Pazar kiállítás, remek videós tárlatvezetéssel: saját gyűjteményének darabjait mutatja be az evangélikus templomban (és a nagy videómegosztó portálon) Stermeczki András lelkész. Csodavilág – nem csak játékrajongóknak!

A videó készítője újévi köszöntőnek szánta, de azonnal lecsaptam a kollekcióra: első ránézésre is párját ritkítóan gazdag, színes és változatos játékkiállítással jelentkezett Stermeczki András evangélikus lelkész. A gyűjtemény 50 év termését mutatja be – a kiállítás (és a teljes gyűjtemény) "gazdája” érdeklődésünkre a csodásan gazdag bemutató előzményeit és jellemzőit is összegezte:
– Egyszer már volt egy ehhez hasonló játékkiállítás, éppen tíz éve, de a karantén miatt digitális formában most teszem fel először. A kollekció teljes egészében saját gyűjtés – pontosabban az első WV Bogár matchboxot édesanyámtól kaptam születésemkor. Az előtérben nagyobb modellek vannak (1:30, 1:40) és pár magyar játék, a nagyját a gyülekezeti teremben mutatom be. Az első asztalon az 1968-84 között készült "igazi" matchboxok vannak. Némelyik egész jó állapotban és mind nagyon gyönyörű. Egyrészt abban az időben sokkal szebb autókat gyártottak, másfelől ezek a kisautók szintén minőségi alkotások.

Érdemes közelről szemlélgetni, gurítgatni őket. Lágyan siklanak a parkettán és olyan finoman rugóznak, pattognak, hogy öröm hallgatni. A festésük is egész más, mint a mostanában gyártott kisautóké, és a kidolgozásuk páratlan. Tucatnak megvan az eredeti doboza is, de a többsége elveszett, amint kiskoromban is sokat elhagytam játszótereken. Ezekre a veszteségekre ma is emlékszem; az elmúlt évtizedekben ezeket a neten és bolhapiacokon próbáltam megtalálni. A második benti asztalon már nem ilyen régi modellek vannak, de ezek is igen szépek. Próbáltam kategóriánként csoportosítani őket (sport, kabrió, kisautók, teherkocsik). Amint a harmadik asztalon is így vehetjük a modelleket sorban, ahol a terepjáróktól a kamionokig találhatunk belőlük. Dr. Baráth Károly zongoráján – ezen egyébként Bartók is játszott valaha – pedig egy kisvasút kiállítás látható (rögtönzött terepasztal) egy oválkörös TT kisvasút pályával. 
Ha az összes modellt összeszámolják, a kocsiktól a vonatokon keresztül a házakig, akkor közel ezer darabot láthatunk. Mint Stermeczki András elárulta, személyesen is látogatható a tárlat – január végéig mindenképpen, kis csoportokban, előzetes bejelentkezéssel a 20/8243547-es  számon –, amely egyébként egy másik kiállítás "vendége", hiszen az ősszel megnyitott Rohó "Tengelyek" című alkotásai is láthatóak még a templom gyülekezeti termében.

Mindezek után mi más következhetne? Kövessék a lelkészt – csodás kincseket mutat!

(Fotó: Stermeczki András)

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)