Dunaújváros Hetilap

Az első nagy lépés a házhoz menő szelektív gyűjtés felé!

Öcaline - 2021. január 31. 17:54

Fokozatosan megkezdi a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését a város önkormányzata. Első körben a családi házas övezet kerül sorra – fontos tudnivalók sora a hajtás után!

A város hivatalos weboldalán napvilágot látott összegzés szerint tájékoztató matricával ellátott, 120 literes, kerekes gyűjtőedényt kapnak díjmentes használatra azok, akik érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkeznek. 

Szelektíven (majdnem) mindent

Ebbe az egy edénybe a műanyag-, fém- és papír csomagolási hulladékot vegyesen lehet helyezni, ezeket később szétválogatják. Üveghulladékot ezekbe az edényekbe nem lehet helyezni, azt továbbra is csak a hulladékgyűjtő szigeteken vagy a Dunanett Hulladékudvarában (Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 2.) lehet leadni. 
A jövőben a kommunális kukánál már megszokott módon, a szelektíves edényt is az ingatlan elé kell kihelyezni a szállítási napokon. Az új gyűjtőedényekből az elkülönítetten gyűjtött, hasznosítható hulladékot a hulladéknaptár szerinti szelektív gyűjtési napokon szállítják el.
Az edények kiosztása fokozatosan történik majd, a város családi házas övezeteit hét részre osztva, minden hétvégén másik terület lakói vehetik át az edényeket. 

Itt az utcák listája!

Az aktuálisan érintett utcákról Dunaújváros hivatalos weboldalán, facebook oldalán, és a Dunaújváros Hetilapban adunk tájékoztatást. 
Az új gyűjtőedény átvételi helye: Innopark – Dunaújváros Magyar út 106.
Az érintett utcák:  Lánczos Kornél u., Neumann János u., Szilárd Leó u., Palánk u., Üdülősor, Ágacska u., Európatanács u., Ezüstfenyő u., Táborállás u., Butykos köz, Csabagyöngye u., Ivó u., Harcsa u., Barsi Dénes u., Vágó Eszter u., Varsa köz, Vízimolnár köz, Csali köz, Halász köz, Hajós u., Rigó u., Szigeti u., Rózsa u., Álmos u., Magyar u., Borgőz u., Somogyi J. u., Berán Lajos u., Búzavirág u., Tövis köz, Százszorszép u., Hosszú sor, Mályva u., Orgona u., Akácos u., Pipacs u., Pitypang köz, Ravasz Erzsébet u., Pipacs köz
A gyűjtőedényeket két napon lehet átvenni: február 12-én, pénteken 9-től 14 óráig, valamint február 13-án, szombaton 8-12 óra között.

Figyelem, fontos: az átvételhez szükség van az átvevő személyi igazolványára, lakcímkártyájára, valamint adókártyájára is. 

Az edényt meghatalmazott is átveheti, amennyiben írásos meghatalmazást visz magával. A meghatalmazáshoz minta található a www.kdv.hu , illetve a www.dunaujvaros.hu oldalon.

Kérik, ha a szerződő lakcíme nem a szolgáltatással érintett ingatlanba van bejegyezve, vigye magával a szolgáltatási szerződését, vagy a hulladékgyűjtési díjról szóló számlát – ezekkel ugyanis igazolható a jogosultság.

Gyakran ismételt kérdések  

Mi a lakók teendője?

A szelektív gyűjtéssel kapcsolatban a lakóknak csak annyi a teendőjük, hogy a kijelölt időpontban az edényt átvegyék, a jövőben a megfelelő hulladékot abba gyűjtsék, a szállítási napokon kihelyezzék az ingatlanjuk elé, valamint az edényzet állagát megóvják, és azt rendeltetésszerűen használják.

Kell fizetni az új edényért?

Nem. Azt mindenki ingyenesen kapja, aki érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkezik. Az elszállításnak sincs plusz költsége. 

Mi a teendő, ha sem személyesen, sem meghatalmazott útján nem tudja valaki átvenni az edényt a meghatározott időpontban?

Miután lezáródik a helyszínen történő átvétel, személyesen lehet átvenni az edényeket a Dunanett Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán (2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 2.). Fontos: mindenki csak azon az átvételi ponton tudja átvenni az edényt, amelyikhez az ő utcája tartozik. 

Ha nem lesz elég a gyűjtőedény, mert például valakinek sok kartondoboz hulladéka van, akkor azt az edény mellé kihelyezve elviszik?

Abban az esetben, ha a gyűjtőedénybe elhelyezhető szelektív hulladékot átlátszó műanyag zsákba, a gyűjtőedény mellé helyezik, akkor a szolgáltató ezt is el fogja szállítani. 

Ezután a szelektíven összegyűjtött zsákos hulladékot el sem viszik?

Ha az edényen felül szelektív hulladék keletkezik, a már megszokott módszerrel áttetsző és átlátszó zsákban kihelyezhető az edény mellé, és elszállítják. 

Hol található részletes leírás arról, hogy pontosan mi helyezhető a szelektív gyűjtőedénybe?

A www.kdv.hu és a www.dunaujvaros.hu weboldalakon – de az edény oldalára ragasztott rajz is segít eligazodni.

A kommunális szemét elszállítását módosítja ez a lépés?

A vegyes települési hulladékot az eddig használt, meglévő edényben kell gyűjtenünk. Ennek elszállítása továbbra is a korábbi hulladékgyűjtési napokon történik. Ott, ahol ez változik, a közszolgáltató idejében tájékoztat a módosulásról. 

A társasházaknál mikor vezetik be ezt a rendszert?

Az önkormányzat folyamatosan dolgozik a rendszer kiterjesztésén – várhatóan még a nyár folyamán a társasházaknál is sor kerülhet a gyűjtőkonténerek kiosztására és a házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetésére.

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.  

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

2022. nov. 27.

A legutóbbi közgyűlés tárgyalta és el is fogadta azt a javaslatot, miszerint számos közszolgáltatási szakfeladat átkerül a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez. A jellemzően erdészeti, parkfenntartási munkálatok január 1-től tartoznak a városi költségvetési szervhez. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: kiadás csökkentés.

Adventre várva a 4-es körzetben is

Adventre várva a 4-es körzetben is

2022. nov. 26.

Az idei évben is lesz Városrészi Advent  a 4-es körzetben, ezúttal azonban két helyszínen: az új Vasmű úton és a Váci Mihály úton is várják a kilátogatókat. A részletekről a körzet önkormányzati képviselője, Barta Endre, és Törő Anikó, az Adománykuckó vezetője számolt be.
 

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

2022. nov. 26.

Városszerte elkezdődtek az ünnepi előkészületek: díszbe öltözött a főtér és lassan karácsonyi fények borítják a különféle városrészeket, így a napokban a körzet önkormányzati képviselője Tóth Kálmán közreműködésével Újtelep fenyőfája is ünnepi díszbe öltözött.