Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók: "Nem leszek a játékszered!"

Csetnegi László - 2021. január 18. 16:37

Olvasópróbát tartott a Bartók Kamaraszínház. A "Nem leszek a játékszered!" című előadás a '60-as, '70-es évek slágereit felhasználva meséli el a korabeli történetet. A munkába a Bartók Táncszínház művészei is bekapcsolódnak. A darabot Csadi Zoltán rendezi. 

Kovács Kati dalának címét vette kölcsön a Bartók Kamaraszínház csapata tervezett bemutatójához – a '60-as, '70-es évek világát varázsolja a nézők elé a korabeli slágereken keresztül. Az előadásban Kecskés Tímea és Dunaveczki Éva is részt vesznek: előbbi szereplőként, utóbbi pedig az előadás koreográfusaként. 

A Twist Olivér után újra a Bartókban

Mint azt az olvasópróbán Kecskés Tímea (aki egyébiránt a V-Tech nevű formációból ismert Kefír testvére, és közösen énekelték az Éjfél után című dalt) elmondta, különleges élménynek tartja, hogy munkába állhatnak a lezárások idején is:
– Jó érzés erre a kuriózumnak számító darabra készülni, ami az összetettsége miatt lesz egyedülálló, hiszen amellett, hogy táncbetétek is színesítik majd, élő zenei kísérettel énekelhetünk, és külön öröm számomra az, hogy újra Vári Bertalan táncosaival dolgozhatok együtt. Csadi Zoltánnal korábban a Twist Olivér című darab kapcsán ismerjük egymást. Úgy vélem, ő minden alkalommal nagyon átgondolt munkát végez rendezőként. 

Újra táncban

Az előadás másik főszereplője Siménfalvy Ágota, aki szintén a Twist Olivér című darabban szerepelt együtt a Bartók művészeivel:
– Nem ismeretlen előttem a csapat, ám ez egy másfajta zenei világot elevenít fel. Jelenleg a dalok összeéneklésénél tart a munkafolyamat, ám emellett sokat kell majd táncolnunk is. Összességében egy furcsa világot, atmoszférát szeretnénk teremteni, oda kalauzolni a nézőket. Újra kondiba kell kerülnöm, és feleleveníteni a táncos múltamat. 
A színésznő reményei szerint hamarosan ismét a találkozhatnak majd a nézőkkel, és megmutathatják majd nekik az erőfeszítéseik eredményét. Siménfalvy Ágota kérdésünkre kiemelte: a dalok egyszerűen fantasztikusak, hiszen a Táncdalfesztivál egyik győztesének slágereit válogatták össze. 

"Van benne egy megszépítő visszatekintés"

Az előadást Csadi Zoltán rendezi, aki érdeklődésünkre elárulta, saját gyermekkori benyomásaiból merített ihletet a darab összeállításához: 
– A Táncdalfesztiválok slágereit a szüleimtől, nagyszüleimtől gyakran hallhattam otthon, így gyakorlatilag beleivódtak a mindennapok gondolatvilágába. Nagyon erős lenyomatát adták annak az érzetnek, hogy ez az időszak a szüleim számára milyen nagy jelentőséggel és erővel bíró, fiatalsággal, reménnyel teli korszak volt. Az iskolában másik nézőponttal találkoztam, ahol megismertük, hogy ezek az évtizedek milyen nehezek voltak: a cenzúra, az államhatalom elnyomó törekvései miatt. Úgy éreztem, ebből a kettősségből izgalmas, különleges produkciót lehet létrehozni. 

Nagy fához éles fejsze

Dunaveczki Éva, a darab koreográfusa elmondta, nagy fába vágták a fejszéjüket, azonban fel fognak nőni a kihíváshoz: 
– A 60 perces darabba mintegy 14 dalt építettünk be, rengeteg tánccal és énekléssel kell majd "megküzdeni" a résztvevőknek. Ez mindenképpen nagy kihívást jelent majd mindenki számára, hiszen gyakorlatilag egy órán keresztül folyamatos színpadi jelenlétet követel, azonban úgy gondolom, sikerrel fogjuk venni ezt az akadályt.

A Bartók új produkciójának olvasópróbái a napokban kezdődtek – a bemutatót február elejére tervezik!

(Fotó: Bartók Kamaraszínház – Ónodi Zoltán képei)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.