Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Cipolla a neten keresztül varázsolja el Mariót és a nézőket

doszerk - 2021. január 12. 17:47

Thomas Mann klasszikusát, a Mario és a varázsló című művet viszi színpadra a Bartók Kamaraszínház társulata. A premier holnap lesz – rendhagyó formában!

A darab két különlegességgel is bír: egyfelől online térben, élő közvetítéssel mutatja be a közönségnek a teátrum, másrészt pedig Csadi Zoltán, az intézmény igazgatóhelyettese rendezésében kerül színpadra az előadás. 

Nem politika, üzenet

Az online bemutató január 13-án, szerdán 20 órakor kezdődik – Csadi Zoltán még az olvasópróba alkalmával osztott meg részleteket a DSTV stábjával elképzeléseiről, a darabbal kapcsolatos koncepciójáról. A rendező hangsúlyozta, nem akar direkt aktualitást "ráhúzni" a 30-as évek Olaszországában, az erősödő fasizmus nyomasztó légkörében játszódó történetre: 
– A világirodalom egyik klasszikusáról beszélünk, az európai kultúrkör egyik alapmítosza. Egy tragikus úti élmény, ahogyan az alcíme is mutatja. A politika már áthatja a művészetet, közéletet, leszivárog a mindennapokba, és megpróbál utat találni az egyszerű emberekhez. Ebben a pandémiás időszakban különösen aktuálisnak érezhetjük ezt a témát, de nem a politikai vonatkozása miatt, inkább azért, mert egyszerűen ki vagyunk szolgáltatva rajtunk kívül álló dolgoknak, mint amilyen ez a világjárvány is. Érdekes megnézni, körüljárni, hogy hogyan reagálunk erre, mit kezdünk vele közösségként! Ezt a témát erőteljesen bontja ki ez a mű. Thomas Mann kifejezetten erős választ ad erre, amit, remélem, sikerül jól közvetíteni a nézők felé. 

Mario példája

A Bartók feldolgozásában Cipollát Kiss Attila alakítja, Mario szerepét Virág Péter játssza, mellettük a főbb alakokat Ivanics Tamás, Kovács Vanda, Lovas Emília,Tőkés Nikoletta, Polgár Lilla és Vrabecz Botond formálja. Az adaptáció zeneszerzője Sulyok Benedek, a dalszövegekért Csikós Attila felel, és zenei munkatársként vett részt a produkció színrevitelében Kurucz Gergely. A darab koreográfusa Tőkés Imola, dramaturgja Balassa Eszter, díszlet- és jelmeztervezője Rákay Tamás.
Mario kiválik a kispolgárok köréből, akik vakon engedelmeskednek Cipollának, és megtöri az illuzionista emberfeletti erejét. A darab bemutatójához mellékelt közlemény zárásként két érdekes kérdést vet fel: „...vajon mindenki manipulált és manipuláló egyszerre? Egyáltalán: van-e saját akaratunk?”

Cs. L.
(Illusztráció: Bartók Kamaraszínház)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a régi Pentele emlékezete

DSTV: a régi Pentele emlékezete

2022. szep. 25.

Sikert aratott az a könyvbemutató, amelynek a napokban adott otthont a Pentele Klubház, derül ki a DSTV összegzéséből. A Schlitterné Nyuli Anna visszaemlékezéseiből készített, Régi dunapentelei történetek című sorozat hatodik, egyben utolsó kötetével ismerkedhettek meg a résztvevők. Hangkép.

Rendhagyó tárlat és Szabadtéri Szoborparti a felső Duna-parton

Rendhagyó tárlat és Szabadtéri Szoborparti a felső Duna-parton

2022. szep. 24.

Színes megnyitó eseménnyel és rendhagyó pop-up kiállítással várja a közönséget a felső Duna-parti Szoborpark. A bemutató epicentruma a Rómeó és Júlia 1956 című kompozíció környezete lesz – és itt rendezik a megnyitót is hétfőn.

Két kiállítás a Papírmúzeumban

Két kiállítás a Papírmúzeumban

2022. szep. 24.

Két új bemutatóra várja az érdeklődőket a Magyar Papírmúzeum. A Dunai Vasmű papírrelikviái és Petőfi Sándor emlékezetének papíremlékei is láthatóak a Papírgyári úti bázison.

Országos döntőért lép színre a Hotel Hédoné

Országos döntőért lép színre a Hotel Hédoné

2022. szep. 23.

Ilyen is lehet, ha négy srác néhány senkinek sem kellő, íróasztalfiókban felejtett dalötlet ürügyén összeverbuválódik muzsikálni. A Hotel Hédoné tagjai a hét végén a CityRocks Könnyűzenei Tehetségkutató döntőbe jutásáért csapnak a húrokba. Bónusz: itt "A Világ"!

DSTV: hagyományőrzők az Intercisa Múzeumban

DSTV: hagyományőrzők az Intercisa Múzeumban

2022. szep. 23.

Nagy sikert aratott az intézmény kezdeményezése, derül ki DSTV összeállításából. A múzeum udvarában és folyosóin középkori időutazásra invitálták a vendégeket – ráadásul az eszközök jó részét ki is próbálhatták a történelem szerelmesei. Hangkép.
 

Bartók Kamaraszínház: itt suhan a "Szerelem" (galériával)

Bartók Kamaraszínház: itt suhan a "Szerelem" (galériával)

2022. szep. 22.

A magyar dráma napjához időzítve folytatja a bemutatók sorát a Bartók Kamaraszínház, Barta Lajos Szerelem című darabját ráadásul több társulat együttműködésével viszik színre – pénteken már premier!

Vegyeskar 70: csodás egyházzenei koncert (galériával)

Vegyeskar 70: csodás egyházzenei koncert (galériával)

2022. szep. 21.

Megérdemelt vastaps volt a jutalom, csodás koncerttel ajándékozta meg az evangélikus templom közönségét a Dunaújvárosi Vegyeskar múlt szombaton. Az alapítása 70. évfordulóját ünneplő kórus ezúttal egyházzenei összeállítással állt közönség elé.