Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Dalai Dávid zenekar: jelen a "Jelen"! (klippremier)

Öcaline - 2021. január 3. 16:07

Óévbúcsúztatónak tökéletes, de még újévköszöntőnek is simán belefér: megjelent a Dalai Dávid zenekar első, Meconium című albuma nyitódalának klipje. Itt a "Jelen", láthatjuk, mire megy együtt egy mezőgazdasági rock zenekar és egy videóra szakosodott amatőr természetbúvár.

A Lángoló Gitárok tematikus blogon debütált a dunaújvárosi Dalai Dávid zenekar új hangképes összegzése: a 2011-ben zászlót bontott formáció –  Farkas Csaba (ének, basszusgitár); Martinkó Tamás (gitár, vokál);  Szekeres István (dob) – kezdetben David Bowie dalainak feldolgozását és előadását célozta. Már a kezdetek kezdetén feltűntek a repertoárban a Depeche Mode, a Morphine, Tom Waits és a Pink Floyd darabjai is, majd a közös zenélés öröme hamarosan saját dalok írására sarkallta a formációt. A trió zenei stílusát "mezőgazdasági rock"-ként határozták meg, főleg, mert korai dalaikban meghatározó volt a természet témája – de használták rájuk a "pszichedelikus folk" frázist is; utóbbit valószínűleg a Szántani című dal miatt.
2020 januárjában közhírré tették első, a Janibá című dalukra felvett videoklipet – ezt Kaszás Tamás képzőművész készítette – nyáron pedig megjelent első albumuk, a Meconium című összeállítás; az év végéra időzítve néhány napja debütált a lemez nyitódalára készült Jelen című videó. A hangképes összeállítás a zenekar saját belső műhelyében készült – Farkas Csaba basszusgitáros/énekes és Kaszás Tamás együttműködésével. Hivatalos rajongói klipként kezelik, ami egybevág azzal, hogy fel sem merül a televízió megjelenés – eleve csak az internetre készülnek, emberektől embereknek. 
Ezúttal forgatás sem volt, mert az alapanyagot saját korábbi felvételeikből válogatták. Ezek az utóbbi 15 évben készültek teljesen különböző kamerákkal és telefonokkal. A képi világ egy amatőr természetbúvár házi dokumentumfilmjére emlékeztethet; a hosszú snittek a természet nyugodt, "eseménytelen" megfigyelését idézik – és innen én is idézek a kliphez mellékelt összegzésből: "… látunk sarjadást, zsongást, haláltusákat és oszlást. Mintha ezekkel nekünk akarna mondani valamit a természet, ami – paradox módon – közben talán csak egy teljesen közömbös és részvétlen folyamat."

Jelen a "Jelen" – hadd szóljon!

(Fotó: Dalai Dávid zenekar)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.