Dunaújváros Hetilap

Elmaradt a drasztikus ingadozás a piacon

Öcaline - 2021. január 12. 11:06

Ismét hoztunk egy elemzést környékünk ingatlanpiacáról, hiszen az új esztendő kezdetén érdemes visszatekinteni, milyen hatással volt a vírus az ingatlanárakra. Összegzésünk ezúttal is az Ingatlannet adataira támaszkodik.

Lassan, de biztosan magunk mögött hagyva a tavalyi évet, érdekesnek találtuk, hogy visszatekintsünk, miként alakult Dunaújváros ingatlanpiaca 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest. Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján mutatjuk be a grafikont, melyen láthatóak a 2019-es évi átlagos árak családi házak tekintetében – illetve a tavalyiak, egészen szeptemberig. 

Lassú ingadozás

Az adatok alapján elmondható: 2019 januárjában igen alacsonyak voltak az eladó családi házak négyzetméter árai (213 ezer Ft/nm), ami az év legalacsonyabb árának számított. 2019 augusztusában tetőztek a négyzetméter árak – 260 ezer Ft/nm áron lehetett átlagosan családi házat vásárolni. Tehát 47 ezer Ft/nm, vagyis 22 százalékpontos különbség volt a legalacsonyabb és a legmagasabb ár között. 
Tavaly (szeptemberig) ehhez képest az ingadozás a vírus hatása ellenére is kisebb mértékű volt. A legolcsóbban áprilisban lehetett házat vásárolni (228 ezer Ft/nm), a legdrágábban pedig augusztusban (258 ezer Ft/nm). Összesen 30 ezer Ft/nm a különbség, tehát az ingadozás mindössze 13 százalékos volt idén. Ilyen szempontból szerencsére elmondható, hogy a vírus nem viselte meg eddig különösképpen a helyi ingatlanpiacot. 

Természetesen a 2020-as év sok váratlan fordulatot tartogatott számunkra, de a vírus veszélyhelyzet ellenére elmaradt a drasztikus árváltozás.

Összehasonlítva? Olcsóbb!

A városunkban eladó téglalakások átlagos négyzetméter árait összevetettünk Fejér megye legnépesebb városával, Székesfehérvárral és fővárosunkkal. Jelenleg Székesfehérváron 839 ezer Ft/nm áron tudunk lakást vásárolni, ami a három település közül magasan a legdrágább ár. Alapul véve egy átlagos 80 négyzetméteres lakást, a megyeszékhelyen 67 millió forint körül találnánk eladót. Meglepő, de Budapesten közel 300 ezer forinttal olcsóbbak a négyzetméterárak, ugyanis 563 ezer forintos négyzetméter áron árulják a lakásokat, vagyis 80 négyzetmétert a fővárosban 45 millió körül tudunk vásárolni. 
A három város közül jelenleg Dunaújvároson a legkedvezőbbek a téglalakás árak, hiszen 291 ezer Ft-os négyzetméterárral számolhatunk – városunk esetében tehát egy 80 nm-es lakást már 23 millió forint körül találunk.

Némi csökkenés várható

Változást hozhat az ingatlanpiacon az ősszel elfogadott 5 százalékos lakásáfa-rendelet; ettől az évtől érint minden elkezdett társasház, családi ház és lakásépítési projektre vonatkozik – egészen 2022 decemberéig. Ugyan csak két évig lesz érvényben – de valószínű, hogy a hatása jóval tovább, az építkezések befejezése után még több évig érzékelhető lesz. 
A rendelet hatására egyre több új építésű lakás építése várható, ami jelentős változást indukálhat az ingatlanárakban. Az új építésű lakások növekvő száma nyomán a lakásárak csökkenésére lehet számítani – főleg a nagyobb városokban. 

(Fotó: Végh Zoltán; forrás és táblázat: Ingatlannet

 

A rovat további hírei: Közélet

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

2022. júl. 06.

Dunaújvárosban, az egyetem épületében tartotta meg XVI. konferenciáját a Magyar Acélszerkezeti Szövetség (MAGÉSZ). A résztvevők áttekintést kaptak az iparág helyzetéről, az elmúlt időszak beruházásairól, új létesítményekről, valamint a várható kihívásokról. 

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

2022. júl. 05.

Kiss Miklósné Eti néni június 5-én ünnepelte 90. születésnapját – ez alkalomból otthonában köszöntötte Mezei Zsolt alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. 

DSTV: népszerű a szabadstrand

DSTV: népszerű a szabadstrand

2022. júl. 05.

Az elmúlt időszakban jelentős források felhasználásával újult meg a Szalki-szigeti szabadstrand és a felújítások sora még nem ért véget. Az eddigi eredmények rendívül pozitív hatással voltak a terület megítélésére, így egyre több városlakó látogat el a helyszínre. Hangkép.

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.