Dunaújváros Hetilap

Elmaradt a drasztikus ingadozás a piacon

Öcaline - 2021. január 12. 11:06

Ismét hoztunk egy elemzést környékünk ingatlanpiacáról, hiszen az új esztendő kezdetén érdemes visszatekinteni, milyen hatással volt a vírus az ingatlanárakra. Összegzésünk ezúttal is az Ingatlannet adataira támaszkodik.

Lassan, de biztosan magunk mögött hagyva a tavalyi évet, érdekesnek találtuk, hogy visszatekintsünk, miként alakult Dunaújváros ingatlanpiaca 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest. Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján mutatjuk be a grafikont, melyen láthatóak a 2019-es évi átlagos árak családi házak tekintetében – illetve a tavalyiak, egészen szeptemberig. 

Lassú ingadozás

Az adatok alapján elmondható: 2019 januárjában igen alacsonyak voltak az eladó családi házak négyzetméter árai (213 ezer Ft/nm), ami az év legalacsonyabb árának számított. 2019 augusztusában tetőztek a négyzetméter árak – 260 ezer Ft/nm áron lehetett átlagosan családi házat vásárolni. Tehát 47 ezer Ft/nm, vagyis 22 százalékpontos különbség volt a legalacsonyabb és a legmagasabb ár között. 
Tavaly (szeptemberig) ehhez képest az ingadozás a vírus hatása ellenére is kisebb mértékű volt. A legolcsóbban áprilisban lehetett házat vásárolni (228 ezer Ft/nm), a legdrágábban pedig augusztusban (258 ezer Ft/nm). Összesen 30 ezer Ft/nm a különbség, tehát az ingadozás mindössze 13 százalékos volt idén. Ilyen szempontból szerencsére elmondható, hogy a vírus nem viselte meg eddig különösképpen a helyi ingatlanpiacot. 

Természetesen a 2020-as év sok váratlan fordulatot tartogatott számunkra, de a vírus veszélyhelyzet ellenére elmaradt a drasztikus árváltozás.

Összehasonlítva? Olcsóbb!

A városunkban eladó téglalakások átlagos négyzetméter árait összevetettünk Fejér megye legnépesebb városával, Székesfehérvárral és fővárosunkkal. Jelenleg Székesfehérváron 839 ezer Ft/nm áron tudunk lakást vásárolni, ami a három település közül magasan a legdrágább ár. Alapul véve egy átlagos 80 négyzetméteres lakást, a megyeszékhelyen 67 millió forint körül találnánk eladót. Meglepő, de Budapesten közel 300 ezer forinttal olcsóbbak a négyzetméterárak, ugyanis 563 ezer forintos négyzetméter áron árulják a lakásokat, vagyis 80 négyzetmétert a fővárosban 45 millió körül tudunk vásárolni. 
A három város közül jelenleg Dunaújvároson a legkedvezőbbek a téglalakás árak, hiszen 291 ezer Ft-os négyzetméterárral számolhatunk – városunk esetében tehát egy 80 nm-es lakást már 23 millió forint körül találunk.

Némi csökkenés várható

Változást hozhat az ingatlanpiacon az ősszel elfogadott 5 százalékos lakásáfa-rendelet; ettől az évtől érint minden elkezdett társasház, családi ház és lakásépítési projektre vonatkozik – egészen 2022 decemberéig. Ugyan csak két évig lesz érvényben – de valószínű, hogy a hatása jóval tovább, az építkezések befejezése után még több évig érzékelhető lesz. 
A rendelet hatására egyre több új építésű lakás építése várható, ami jelentős változást indukálhat az ingatlanárakban. Az új építésű lakások növekvő száma nyomán a lakásárak csökkenésére lehet számítani – főleg a nagyobb városokban. 

(Fotó: Végh Zoltán; forrás és táblázat: Ingatlannet

 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.